site

A hingga Z larian bandar kegemaran pembaca FT

© Malcolm Park/Alamy

Sepanjang Sungai Thames: Saya seronok berlari dari Menara London ke Taman Battersea, menuju ke sebelah utara Sungai Thames dan kembali ke selatan. Laluan ini adalah kira-kira 13 batu keseluruhannya, dan melepasi banyak mercu tanda London yang ikonik, seperti Menara London, Tower Bridge, Katedral St Paul, Tate Modern, London Eye dan Dewan Parlimen. Ia adalah cara yang bagus untuk melihat bandar melalui larian rata yang mudah. Ia juga bertanda baik di sepanjang Laluan Thames.
— Georgia Begley, kewangan, London, UK

Hampstead Heath: Larian terbaik di London ialah litar penuh Hampstead Heath, bermula di padang permainan Parliament Hill, sehingga ke West Heath, Pergola dan Hill Garden (permata tersembunyi), ke Heath Extension dan kembali melalui Kenwood House untuk menamatkan di Bukit Parlimen atau, lebih baik lagi, Highgate Ponds untuk berenang selepas larian. Ini semua dalam Zon 2 hingga 3 Bawah Tanah (sekitar enam hingga lapan batu dalam satu gelung bergantung pada laluan yang tepat). Masa terbaik untuk melakukannya adalah awal, sebelum orang ramai turun ke Kenwood House dan sebelum kolam menjadi terlalu sibuk (terutamanya pada musim panas) dan dengan masa yang mencukupi untuk mengambil ais krim atau kopi di Kenwood House sebelum anda berendam. Larian pra-kolam adalah cara terbaik untuk memanaskan badan anda untuk menyediakannya untuk air penahan, yang merupakan bantuan pemulihan selepas larian yang hebat.

Saya suka laluan ini kerana ia boleh dilakukan sepanjang tahun dan terdapat kepelbagaian yang indah di sepanjang jalan: pokok asli dan bukan asli, rumah tersergam, bukit serta tempat melihat dan kolam. Tiada tempat lain di London bertindak balas terhadap musim seperti Hampstead Heath.
— Richard Bulmore, peguam, London, UK

Istana Alexandra: Larian perimeter Istana Alexandra (6k): bermula mengikut arah jam melalui lorong pokok kapur, laluan perimeter yang betul pada mulanya turun ke bahagian berhutan di sebelah Hornsey Water Treatment Works. Ini menampan slug landasan kereta api yang menuju ke utara keluar dari King’s Cross. Laluan itu kemudiannya terbuka dan mengelilingi padang di selatan yang, sehingga tahun 1970, menjadi sebahagian daripada padang lumba (ia kini padang kriket). Menaiki bukit yang berat akhirnya membawa anda keluar di teres selatan Istana Alexandra itu sendiri, untuk wang saya satu pemandangan terbaik London (bar melintasi Sungai Thames dalam penerbangan malam ke Heathrow). Ia adalah pemandangan menyeluruh dari Canary Wharf ke Menara BT melalui Shard, dan anda juga boleh melihat tiang radio di Crystal Palace pada hari yang cerah. Masa terbaik untuk pergi adalah perkara pertama apabila anak-anak masih tidur. Pada musim sejuk, matahari terbit di atas Bandar lebih daripada menebus permulaan yang sejuk. Sambungan pemusnah paru-paru ke Highgate Wood dan Finsbury Park di sepanjang laluan kereta api yang tidak digunakan (Parkland Walk) untuk hari-hari yang jarang berlaku apabila kenaikan ketinggian 6k dan 115m tidak mencukupi . . .
— Charlie A, ayah, London, UK

Taman St James: Larian standard saya ketika di London ialah 6k di sekitar St James’s Park. Ia mungkin salah satu pengalaman yang dikendalikan oleh bandar yang paling indah, terutamanya pada waktu matahari terbit.

Larian mengelilingi taman (2k gelung) adalah satu keseronokan untuk deria. Kehijauan, angsa, tasik dan alam semula jadi benar-benar menjadikan larian istimewa, terutamanya di tengah-tengah bandar dan Taman St James mempunyai semua ini dan banyak lagi. Anda boleh melihat pertukaran pengawal dan mungkin perarakan diraja istana, semuanya sebati dengan yogi pagi, pelari, penunggang basikal dan “juru meditasi”. Kafe betul-betul di seberang tasik adalah penghujung yang ideal untuk larian. Secawan kopi di atas bangku menonton angsa bercakap dan aliran air menandakan berakhirnya larian yang indah dan permulaan hari yang lebih indah.
– Rajeev, usahawan, Chennai, India

London Utara: Laluan kegemaran saya bermula berhampiran pub tempatan saya, Myddleton Arms (pub kecil dengan suasana hebat yang terletak di Jalan Canonbury), menjalankan gelung 5km yang pertama berliku di sepanjang New River Walk ke Petherton Road. The New River Walk ialah jalur kecil ruang hijau dan hebat dalam mana-mana musim — walaupun saya lebih sukakannya pada akhir musim panas dan musim luruh.

Larian kemudian berliku-liku di tengah-tengah Jalan Petherton dengan peluang untuk mengagumi pokok-pokok yang menghiasi laluan dan peringatan untuk menempah meja sendiri di Primeur menghantui tempatan klasik. Selepas Petherton Road saya menyeberang ke Clissold Park — taman kegemaran saya di London (selain Richmond Park). Laluan yang saya ikuti melepasi kandang rusa, yang membolehkan pit stop jika saya tidak berminat untuk berseronok di Strava. Saya kemudian mengagumi pemandangan puncak gereja dan berfikir untuk membuat rancangan hujung minggu untuk bersiar-siar di sepanjang Church Street atau berjalan-jalan di sekitar Tanah Perkuburan Abney Park.

Akhirnya, semasa dalam perjalanan pulang, saya mencebik dan mengembang ke atas bukit kecil itu kembali ke arah Petherton Road dan saya berada di kawasan rumah — atas sebab tertentu bukit kecil ini menahan saya secara psikologi dan saya sukar untuk bernafas semula, tetapi biasanya berjaya berbuat demikian ke arah Snooty Fox bertentangan stesen Canonbury Overground.

Larian ini istimewa kepada saya kerana ia adalah laluan utama saya tidak kira cuaca atau musim, dan pemandangan, bau dan bunyi yang menyertainya akan kekal terukir dalam ingatan saya.
— Nick Lindsay, peguam, London, UK

Kembali ke atas

results singapura hari ini

pengeluaran sindy

togel sd

data pengeluaran hongkong malam ini

keluaran sgp hari ini