site

Adakah pencen sangat baik untuk perancangan IHT?

Pengkritik telah menyelar pembaharuan pencen baharu Jeremy Hunt, kerana didakwa membolehkan “pengelak cukai warisan” untuk 4 peratus terkaya yang membayar cukai paling eksklusif di Britain.

Apabila anda meninggal dunia, pencen biasanya dikecualikan daripada harta pusaka bercukai anda, dengan cukai warisan sifar. Nampaknya pada pandangan pertama keluarga kaya akan mendapat manfaat daripada keputusan Hunt untuk membatalkan elaun seumur hidup (LTA) — had yang mengehadkan jumlah yang anda boleh membina tanpa cukai dalam pencen. Orang kaya, nampaknya, boleh mengalirkan wang turun-temurun.

Kebenaran adalah lebih rumit — ia tidak semudah untuk dilakukan atau semurah hati yang mungkin kelihatan. Clare Munro, penasihat cukai kanan di Weatherbys Private Bank, berkata: “Nampaknya seperti carte blanche bagi orang kaya untuk mencipta periuk tanpa had di luar IHT. Tetapi tidak.”

Sejak George Osborne membatalkan caj 55 peratus ke atas periuk pencen yang kekal tidak digunakan semasa kematian, penasihat berkata pencen telah membuat alat perancangan IHT yang “agak bagus”. Tetapi anda tidak boleh hanya menyalurkan semua aset anda ke dalam pencen.

Pertama, mereka yang mempunyai pencen faedah pasti akan bersusah payah menggunakannya untuk perancangan IHT tambahan, kerana anda tidak boleh dengan mudah menambah wang daripada simpanan lain. Skim caruman yang ditentukan adalah tempat peluang itu datang.

Tetapi ada tangkapan. Sebagai permulaan, anda terhad kepada apa yang anda masukkan dengan elaun tahunan untuk penjimatan pencen sebanyak £60,000. Ini mungkin membantu penyimpan muda yang bergaji tinggi menyumbang maksimum selama 30 tahun untuk menyimpan lebih daripada £4 juta. Tetapi jika anda telah menjual harta atau perniagaan dan ingin mengetepikan wang, pencen tidak akan berfungsi.

Tidak menghairankan, kebanyakan orang pada, atau dalam, persaraan yang bimbang tentang IHT. Dan pada usia ini, sukar untuk mendapatkan lebih banyak ke dalam pencen.

Malah bagi mereka yang berpendapatan terdapat halangan besar di peringkat tinggi — anda perlu memperoleh pendapatan kurang daripada apa yang dipanggil tirus — yang mengurangkan elaun tahunan untuk individu yang berpendapatan melebihi £240,000, meningkat kepada £260,000 pada 2023-24.

Matt Conradi, ketua penasihat pelanggan di Netwealth, pengurus kekayaan, berkata: “Anda perlu berada di tempat yang menarik untuk dapat membuat sumbangan £60,000 dan juga mempunyai masalah IHT. Sebaik sahaja anda menyedari bahawa anda mempunyai masalah IHT, anda biasanya sudah mempunyai pendapatan yang terlalu tinggi.”

Semakin anda berumur, semakin sukar untuk mendapatkan wang ke dalam pencen. Seseorang yang kembali bekerja selepas menerima pencen mereka dan ingin membuat caruman tambahan mungkin mendapati mereka hanya boleh memasukkan £4,000 pada tahun cukai ini, meningkat kepada £10,000 pada 2023-24, di bawah elaun tahunan pembelian wang. Dan jika anda sudah bersara dan tidak memperoleh pendapatan langsung, anda boleh memasukkan hanya £3,600 maksimum ke dalam pencen setiap tahun, yang menurut penasihat tidak akan membuat perbezaan yang ketara kepada IHT.

Menjelang umur 75 tahun, sudah terlambat. Ian Dyall, ketua perancangan harta di pengurus kekayaan Evelyn Partners, berkata: “Secara teorinya anda boleh membayar selepas 75 tahun tetapi tidak mendapat pelepasan cukai ke atas sumbangan.” Dalam amalan, kebanyakan skim tidak membenarkan caruman kerana sistem mereka menyasarkan kepada caruman dengan pelepasan cukai.

Mengetepikan semua halangan ini, penanggung insurans NFU Mutual mengira bahawa jika seseorang individu meletakkan elaun tahunan maksimum £60,000 ke dalam pencen mulai 6 April, dan £60,000 lagi untuk setiap 10 tahun akan datang, mereka boleh membina periuk sebanyak £812,298 , dengan mengandaikan pertumbuhan 4 peratus selepas kompaun caj bulanan. Ini akan memberikan penjimatan cukai warisan sehingga £324,919.

Ini kerana apabila seseorang meninggal dunia di bawah umur 75 tahun, periuk pencen mereka tidak akan dikenakan cukai sama sekali, meninggalkan waris dengan lot.

Tetapi jika anda meninggal dunia selepas umur 75 tahun, waris anda akan dikenakan cukai pendapatan ke atas pengeluaran, a quid pro quo untuk pelepasan cukai yang anda terima terlebih dahulu atas caruman pencen anda. Jadi kelebihan pencen adalah sebahagiannya pertukaran antara 40 peratus IHT dan kadar cukai pendapatan marginal penerima.

Katakan anda mempunyai £80 yang akan dikenakan cukai warisan sebanyak 40 peratus, jadi £32. Jika anda sebaliknya menyumbang £80 itu kepada pencen, ia akan menghasilkan kutipan sehingga £100 dan jika anda membayar cukai kadar yang lebih tinggi, anda boleh menuntut £20 lagi melalui penyata cukai anda, jadi ia hanya berharga £60. Jika anda berumur lebih daripada 55 tahun, anda boleh mengeluarkan £25 sebagai wang tunai tanpa cukai. Anda sudah masuk sekilogram.

Itu meninggalkan £75 untuk diserahkan kepada waris anda, yang boleh menarik baliknya dari semasa ke semasa untuk meminimumkan cukai pada kadar cukai pendapatan marginal mereka. Jadi jika mereka adalah pembayar cukai berkadar rendah, mereka hanya akan membayar cukai pendapatan £15 ke atas pengeluaran dan pembayar cukai yang membayar kadar tertinggi (45 peratus) akan membayar £34. Jadi mereka tinggal dengan £41-£60, bergantung pada keadaan mereka, daripada £80 awal. Jika IHT telah dibayar, mereka akan mempunyai £48.

Itu jika pencen anda membenarkan pencen benefisiari. Sesetengah skim lama hanya membayar sekali gus apabila mati. Kebanyakan pencen peribadi yang dilaburkan sendiri membenarkan benefisiari mengeluarkan wang secara beransur-ansur apabila ia sesuai untuk mereka — contohnya apabila kadar cukai pendapatan mereka rendah. Ia mungkin berbaloi untuk dipindahkan ke satu.

Pencen berbanding dengan cukai yang lebih tinggi yang dikenakan ke atas kenderaan perancangan IHT alternatif, seperti amanah budi bicara, di mana terdapat 45 peratus caj cukai apabila anda memasukkan wang, yang mana penerima boleh mendapatkan balik jika mereka adalah pembayar cukai yang lebih rendah. Dyall berkata: “Pencen ialah amanah terbaik yang boleh anda miliki — tiada cukai keuntungan modal atau cukai pendapatan ke atas aset, atau caj IHT setiap 10 tahun yang ada pada amanah lain.”

Walau bagaimanapun, pencen tidak memberikan banyak kawalan ke atas warisan anda. Anda mesti menetapkan bilangan penerima yang terhad dan peratusan tepat yang mereka terima. Tambahan pula, wang itu menjadi milik mereka sebaik sahaja anda mati.

Amanah budi bicara boleh memberi lebih kawalan, kerana pemegang amanah memutuskan kepada siapa wang itu dibayar dan bila. Jika waris anda tidak pandai dengan wang, berada dalam hubungan yang sukar atau bankrap bersiri, ini adalah pilihan yang lebih baik.

Penasihat mengatakan bahawa menghapuskan elaun seumur hidup tidak mengubah pendekatan mereka dengan ketara.

Faedah sebenar perancangan IHT berhubung dengan pencen kekal sebagai urutan di mana anda mengeluarkan aset. Sebagai contoh, jika anda mempunyai harta beli untuk disewakan dan pencen semasa bersara, lebih baik menjual harta itu dan membelanjakan wang tunai daripada mengeluarkan pencen.

Meletakkan pencen dalam kategori “belanjakan untuk bertahan” masih merupakan perancangan IHT terbaik yang boleh anda lakukan.

Moira O’Neill ialah penulis wang dan pelaburan bebas. Twitter: @MoiraONeillInstagram @MoiraOnMoneye-mel: moira.o’neill@ft.com

data singa php

pengeluaran sidney ini hari

togel hari ini

data pengeluaran sgp