site

Andrew Bailey meningkatkan prospek peningkatan perlindungan deposit bank UK

Andrew Bailey berkata Bank of England sedang mengusahakan pembaharuan skim jaminan insurans deposit bank Britain, meningkatkan prospek peningkatan perlindungan untuk pelanggan.

Bercakap sebagai tindak balas kepada kegagalan bank berprofil tinggi di kedua-dua belah Atlantik, gabenor BoE mencadangkan UK mungkin perlu meningkatkan hadnya untuk deposit terjamin melebihi £85,000 semasa – yang jauh lebih rendah daripada paras $250,000 di AS.

Bailey berkata skim UK semasa tidak mungkin berfungsi seperti yang dimaksudkan untuk bank yang lebih kecil dan mempersoalkan peraturan bahawa terdapat garis pemisah yang jelas antara deposit yang dijamin dan yang tidak. “Amalan, saya cadangkan, menunjukkan kesukaran prinsip ini,” katanya kepada Institut Kewangan Antarabangsa di Washington.

Bulan lalu kedua-dua AS dan UK menegaskan pendeposit tidak sepatutnya menanggung kerugian akibat kejatuhan Silicon Valley Bank. Pengawal selia AS melindungi kedua-dua pendeposit yang diinsuranskan dan tidak diinsuranskan, manakala rakan sejawatan British mereka menjual bahagian UK pemberi pinjaman kepada HSBC dengan harga £1.

Larian kedua-dua SVB dan Credit Suisse juga menyerlahkan kelemahan bank terhadap pendeposit yang mengeluarkan dana kerana bimbang mereka boleh kehilangan wang mereka.

Keputusan muktamad untuk meningkatkan had rasmi £85,000 UK, yang telah ditetapkan sejak 2017, akan bergantung pada Perbendaharaan UK bertindak atas cadangan oleh BoE.

Bailey menyatakan bahawa, walaupun bank besar mempunyai peringkat tambahan modal penyerap kerugian, yang dipanggil “liabiliti yang layak”, untuk meyakinkan pendeposit, ini tidak terpakai kepada pemberi pinjaman yang lebih kecil.

“Saya rasa jawapannya di sini terletak pada dunia insurans deposit,” katanya, mengakui kesukaran yang dihadapi oleh institusi yang lebih kecil dalam mengeluarkan hutang jangka panjang.

Gabenor BoE berkata selain mempertimbangkan sama ada had semasa mencukupi untuk meyakinkan penyimpan, terutamanya dengan pemberi pinjaman yang lebih kecil, bank itu juga sedang berusaha untuk meningkatkan kelajuan pembayaran di bawah skim jaminan.

Skim UK untuk bank yang lebih kecil dikendalikan oleh Skim Pampasan Perkhidmatan Kewangan, yang melindungi pelanggan firma perkhidmatan kewangan yang telah gagal.

Bailey mencadangkan insurans deposit tidak berfungsi seperti yang dimaksudkan dalam dunia dengan pemindahan elektronik dan kemungkinan penggunaan bank yang pantas.

Tetapi dia berkata bahawa sebarang peningkatan dalam had £85,000 mungkin mempunyai “implikasi kos untuk sektor perbankan secara keseluruhan”, memberi amaran “Seperti semua perkara yang berkaitan dengan resolusi bank, tidak ada makan tengah hari percuma.”

Beliau juga menegaskan bahawa kebimbangan kestabilan kewangan tidak seharusnya menghalang pihak berkuasa monetari daripada mengekalkan kadar faedah yang tinggi untuk menyerang inflasi.

“Apa yang kami tidak lakukan – dan tidak patut lakukan – dalam apa-apa erti kata menyasarkan penetapan dasar monetari pilihan kami kerana ketidakstabilan kewangan,” katanya. “Itu belum berlaku.”

Beliau menambah: “Hari ini saya tidak percaya kita menghadapi krisis perbankan sistemik”.

Tetapi gabenor BoE juga berkata institusinya akan melihat keadaan kredit apabila menetapkan kadar faedah – pendekatan sejajar dengan cadangan IMF.

Pada mesyuarat musim bunganya, dana itu menasihati mengasingkan dasar monetari daripada pertimbangan kestabilan kewangan. Bagaimanapun ia mengakui bahawa jika keadaan kewangan merosot secukupnya, kadar perlu dipotong untuk melindungi sistem kewangan.

Pierre-Olivier Gourinchas, ketua ekonomi IMF, berkata: “Jika kita mendapati diri kita berada dalam situasi krisis kewangan sistemik . . . maka sangat jelas bahawa objektif kestabilan kewangan lebih diutamakan daripada kestabilan harga dalam tempoh terdekat”.

Gourinchas berhujah, bagaimanapun, bahawa masalah kewangan global baru-baru ini “tidak hampir sama sekali dalam keadaan itu.”

toto sgp result

pengeluaran sidney tadi siang

togelsidney org

pengeluaran hk hari ini 2020

totobet sgp pengeluaran