site

Anglosphere perlu belajar mencintai kehidupan apartmen

Masalah kekurangan perumahan, krisis kemampuan dan Nimbyisme semakin menjadi masalah di banyak negara, tetapi adalah luar biasa betapa lebih buruknya keadaan dalam dunia berbahasa Inggeris.

Empat puluh tahun yang lalu, UK, AS, Kanada, Australia, New Zealand dan Ireland mempunyai kira-kira 400 rumah bagi setiap 1,000 penduduk, setaraf dengan negara benua Eropah yang maju. Sejak itu kedua-dua kumpulan telah menyimpang, Anglosfera berdiri diam manakala Eropah barat telah berkurangan kepada 560 setiap 1,000.

Tidak mengejutkan, corak yang sama dicerminkan dalam harga rumah, yang telah meningkat lebih jauh dan lebih pantas di kebanyakan negara berbahasa Inggeris sejak krisis kewangan global berbanding di tempat lain.

Nampaknya terdapat keengganan yang mendalam terhadap kepadatan bandar dalam budaya bahasa Inggeris yang membezakan negara-negara ini daripada yang lain. Tiga faktor berbeza berfungsi di sini.

Yang pertama ialah budaya bersama yang menghargai privasi rumah sendiri — paling mudah dicapai di perumahan keluarga tunggal bertingkat rendah. Ungkapan “rumah orang Inggeris adalah istananya” bermula sejak beberapa abad. Dari sini timbullah impian Amerika untuk sebuah hartanah berasingan yang dikelilingi oleh pagar kayu putih, manakala warga Australia dan New Zealand bercita-cita untuk “suku ekar”.

Tinjauan YouGov baharu membuktikan perkara ini: apabila ditanya sama ada mereka ingin tinggal di sebuah apartmen di blok 3-4 tingkat — bayangkan jalan-jalan yang elegan di Paris, Barcelona atau Rom — rakyat Britain dan Amerika berkata “tidak” dengan kira-kira 40 setiap sen dan 30 peratus masing-masing, manakala benua Eropah sangat memihak.

Carta menunjukkan bahawa orang di negara berbahasa Inggeris, terutamanya Britain, jauh lebih negatif daripada orang lain tentang tinggal di pangsapuri dan rumah pangsa, atau membinanya berdekatan

Kesan kumulatif berabad-abad keutamaan sedemikian adalah besar. Di seluruh OECD secara keseluruhan, 40 peratus orang tinggal di pangsapuri, dan purata EU ialah 42. Tetapi itu menjunam kepada 9 peratus di Ireland, 14 peratus di Australia, 15 peratus di New Zealand dan 20 peratus di United Kingdom.

Dan bukan hanya tinggal di pangsapuri ini yang tidak disukai oleh warga Britain. Hampir separuh mengatakan mereka akan menentang blok 3-4 tingkat baharu di kawasan tempatan mereka, manakala di setiap negara Eropah yang ditinjau, pluraliti akan memihak.

Ini membawa kita kepada masalah kongsi kedua: sistem perancangan. Tidak kira UK mempunyai pendekatan budi bicara manakala yang lain menggunakan pengezonan — rejim perancangan di semua enam negara anglophone bersatu dalam memudahkan bantahan terhadap aplikasi individu, dan bukannya penglibatan awam yang proaktif pada peringkat penetapan dasar. Ini mengekalkan status quo berketumpatan rendah.

Akhir sekali, kami mempunyai apa yang saya panggil paradoks alam semula jadi: Rangka kerja perancangan bahasa Inggeris memberikan berat yang besar kepada pemuliharaan alam sekitar, namun keutamaan untuk pembangunan berketumpatan rendah menyemarakkan kawasan yang bergantung kepada kereta dan memakan lebih banyak tanah hijau dan menyenangkan itu.

Pada akhirnya, sama ada matlamatnya adalah untuk menangani krisis perumahan, melindungi alam sekitar atau meningkatkan produktiviti, jawapan kepada begitu banyak masalah dalam dunia berbahasa Inggeris adalah untuk melepaskan diri daripada sikap luar biasa anti-apartmen kami.

john.burn-murdoch@ft.com, @jburnmurdoch

result toto sgp

pengeluaran togel sidney

keluaran sdy hari ini

data pengeluaran hongkong malam ini

sgp