site

Arsenal dan Buruh: pengajaran daripada dua revolusi

Kedua-dua institusi itu mempunyai kejayaan yang mengagumkan sekitar pergantian milenium. Kedua-duanya kemudiannya merosot sebelum mencapai titik terendah sekitar 2019. Kedua-duanya telah mempercayakan pemulihan mereka kepada lelaki dengan rambut kelas tertinggi. Salah seorang daripada mereka (ketua parti Buruh Keir Starmer) mempunyai tiket musim di Arsenal, di mana seorang lagi (Mikel Arteta) adalah pengurus.

Kedua-duanya adalah ciptaan kelas pekerja industri pada zaman Victoria lewat. Kedua-duanya menjadi sinonim dengan metro-elit dan dengan Islington khususnya. Kedua-duanya mempunyai hubungan yang kompleks dengan pemimpin hebat terakhir mereka. Kedua-duanya dihantui oleh pencapaian yang kurang jelas. Kelab terhebat di bandar terbesar di Eropah itu tidak pernah memenangi Liga Juara-Juara. Parti utama kiri di Britain tidak pernah memenangi dua penggal penuh berturut-turut di bawah sesiapa kecuali Tony Blair.

Di atas semua, kedua-duanya, pada tahap yang aneh, lebih awal daripada jadual. Ia adalah persoalan terbuka tidak lama dahulu sama ada Buruh akan mentadbir Britain sekali lagi. Ia sama diperkatakan apabila Arsenal seterusnya akan memenangi Liga Perdana. Kini kedua-duanya berpeluang berbuat demikian dalam tempoh terdekat. Jika ini berlaku, setiap cerita akan menjadi kajian kes bagi pusingan organisasi: dalam kursus pengurusan, dalam podcast kepimpinan, dalam kepelbagaian literatur tentang strategi gunaan dan prestasi elit.

Jadi biar saya ke sana dulu. Dua pengajaran sejagat menonjol daripada kebangkitan pasukan ini dalam warna merah.

Pertama, kemajuan tidak linear. Perkara yang paling pelik tentang setiap projek ialah ia berjalan dengan teruk sebelum ia mula berjalan dengan baik. Ia tidak seolah-olah keputusan adalah dua kali lebih baik selepas 12 bulan berbanding selepas enam, dan seterusnya. Sebenarnya, sekiranya penguncian tidak mengosongkan stadium, Arteta akan dipecat daripada kerjanya selepas setahun. Starmer adalah seorang tokoh yang menyeronokkan walaupun lewat daripada itu.

Anda mungkin mengenali corak ini daripada pembelajaran bahasa atau sebarang usaha serius lain dalam kehidupan: keuntungan awal dan kemudian dataran tinggi atau bahkan regresi sebelum kejayaan muktamad. Caranya adalah untuk mengukur sama ada fasa pertengahan adalah benar, dalam hal ini tidak ada rasa malu untuk berhenti, atau mereda yang menipu di mana peningkatan sedang berlaku di bawah permukaan. Arteta pasti (“Projek ini akan berjalan lancar”). Tetapi saya mahu dia keluar. Starmer, sebaliknya, saya selalu memikirkan perkara yang agak pasti. Untuk membuat satu jadi salah dan satu betul-ish menunjukkan betapa sukarnya untuk menilai.

Saya kini ragu-ragu tentang sebarang projek pusing ganti yang tidak, dalam jangka pendek, memburukkan keadaan. Model lama yang gagal itu masih model. Jika ia tercabut dengan betul, perlu ada tempoh entropi sebelum model baharu masuk.

Pengajaran lain ialah inovasi terlalu tinggi nilainya. Ia penting bagi organisasi yang kukuh tetapi gagal untuk menghapuskan 5 atau lebih peratus terakhir potensi prestasi. Ia mempunyai kurang untuk menawarkan satu yang tidak ada harapan pada asasnya. Starmer telah mencapai anjakan pengundian astronomi dalam demokrasi yang matang. Dengan cerapan perintis yang manakah? Jangan jadi Marxis. Tiada kaitan dengan antisemit. Menawarkan alternatif yang tidak mengancam kerajaan.

Arteta, walaupun keadaan seni yang lebih sedar diri, adalah sama. Jangan beri kontrak besar untuk memudar tiga puluh sesuatu. Mempunyai rancangan taktikal di luar “Pergi ke sana dan nyatakan diri anda, budak-budak.” Jika setiap musim rosak akibat timbunan kecederaan, betulkan rejimen penyaman dan pengurusan beban. Untuk menaikkan organisasi mereka ke puncak mutlak, setiap lelaki perlu berinovasi. Tetapi apa yang membawa mereka sejauh ini adalah sejenis akal sehat kelas tinggi.

Pengurus Arsenal Mikel Arteta bercakap dengan pemain semasa rehat bermain dengan Liverpool pada April © Arsenal FC/Getty Images

Saya telah melihat individu, bukan hanya institusi, membuat kesilapan ini dalam kehidupan mereka sendiri. Bomoh dunia bantuan diri memberi mereka cara baru untuk mendapatkan keuntungan kecil melalui tidur, pemakanan, senaman, pengurusan masa, meditasi dan konsep separuh difahami daripada Marcus Aurelius. Tetapi kehidupan yang baik bergantung secara tidak seimbang pada dua perkara: kerja yang anda nikmati dan kehidupan romantis yang memuaskan. Tanpa ini, tiada jumlah berpeluh barangan kecil akan menjana “kesejahteraan”.

Terdapat orang yang lebih produktif dalam pekerjaan yang mereka benci, atau berehat dengan baik selepas lapan jam di atas katil di sebelah seseorang yang mereka tidak sepatutnya berkahwin. Mereka membangkitkan ahli politik menggunakan strategi capaian digital baharu untuk menjual mesej yang tidak disukai sesiapa. Atau jurulatih sukan yang mengubah nisbah karbohidrat kepada protein pemain yang tergolong dalam liga di bawah. Ia adalah zaman-angkasa, kegagalan tepi berdarah.

Emel Janan di janan.ganesh@ft.com

Ketahui tentang cerita terbaharu kami dahulu — ikuti @ftweekend di Twitter

resul sgo

pengeluaran.sdy.hari.ini

info togel sdy

keluaran hk kemarin

sgp hari ini