site

Artis Lindsey Mendick: ‘Hidup ini kaya dan saya merasakan segala-galanya. Itu tidak terasa mengerikan kepada saya’

Lindsey Mendick bersuka ria dalam kekacauan hidup manusia. Sama ada mengukir daging yang membusuk atau tentera siput, artis British itu menyemai dunianya dengan jenaka gelap, seram yang mengerikan dan kejujuran psikologi yang mentah. Badan seramiknya yang ekspresif, haiwan dan pasu menanggung keanehan dan kecacatan hasil buatan tangan mereka. Ini sering digabungkan dengan perabot dan tekstil berfungsi dalam set domestik, kelab malam atau klinikal yang mengasyikkan. Berdasarkan pengalaman peribadi, Mendick telah menggunakan amalan seramiknya yang diperluas untuk memanfaatkan perbualan budaya yang hangat tentang ketidaksuburan, kebimbangan dan penaklukan wanita.

Walaupun subjeknya boleh mencabar, artis membawa keseronokan kepada kerja yang menjadikannya boleh ditanggung. “Saya mahu berseronok dengan membuat dan keberanian untuk menunjukkan kelemahan orang,” katanya ketika kami bertemu di ruang kerja Margatenya.

Bilik yang lapang ini terletak di Tracey Emin’s TKE Studios, bekas rumah mandian yang luas dengan siling kaca berkubah dan banjir cahaya semula jadi. Sejak berpindah ke Margate pada 2020, Mendick telah menjalin hubungan rapat dengan Emin, yang kerjanya boleh dilihat sebagai pelopor semula jadi kepada amalan jujurnya yang kaya dengan emosi.

‘I Drink To You Lucy Philomela dan St Agatha’ (2022) oleh Lindsey Mendick © Lindsey Mendick. Ihsan Galeri Carl Freedman.Foto © Ollie Harrop

Profil Mendick telah meningkat dengan cepat sejak dia lulus dari Royal College of Art dengan MA dalam bidang arca pada 2017. Pemasangan terakhirnya “Clever Girl” menunjukkan komitmen awal terhadap kerja arca yang bercita-cita tinggi: cetakan besar keju biru yang digantung dinding; lantai dan alas tiang ditutupi dengan sapuan cat yang bertenaga; sepinggan udang seramik berlumuran sayu mengundang tarikan visual antara tolakan dan tarikan.

Pada tahun 2021 dia mendapat giliran bintang dengan Carl Freedman di Frieze London, mempersembahkan pasu dengan sesungut phallic yang meletus dari mulut terbuka. Keluar dengan Kepalanyapameran solo sulung Mendick 2022 dengan galeri Freedman’s Margate, adalah perjalanan karnivalesque melalui wanita terkenal dan mitologi yang telah difitnah atau dimalukan secara terbuka, dari Medusa hingga Diana, Princess of Wales dan aktivis hak LGBT+ Marsha P Johnson.

Estetika London Dungeon pameran itu mencerminkan lensa yang tidak wajar yang sering digunakan oleh tabloid. “Kami mengharapkan lebih daripada wanita, kami mengharapkan mereka menjadi lebih baik, bermain mengikut peraturan dan tidak menjadi kucar-kacir,” kata Mendick. “Saya fikir salah satu perkara yang paling mengecewakan ialah apabila anda tidak diberi keupayaan atau kuasa untuk menjadi buruk.”

Seorang wanita seramik berbogel kecil membongkok di studio artisnya di dalam peti terbuka
‘I Drink To You Tracey’ (2022) oleh Lindsey Mendick © Ollie Harrop

Dia menggambarkan rancangannya yang akan datang di Yorkshire Sculpture Park sebagai persembahannya yang paling mendedahkan. Tempat Jenazah Dikuburkan menghimpunkan mimpi ngeri Mendick yang berulang dengan plot dari sabun TV 1990-an Brookside. Dalam mimpinya, dia berusaha keras untuk menghalang polis daripada mencari mayat. Asal Brookside naratif mengikuti ibu dan anak perempuan (lakonan Sandra Maitland dan Anna Friel) yang membunuh suami dan bapa mereka yang kejam dan menguburkannya di belakang rumah.

“Dalam mimpi ngeri saya yang berulang, saya tahu ada mayat di taman,” katanya. “Saya tidak tahu mengapa ia ada atau siapa ia, tetapi saya tahu saya melakukannya. Kadang-kadang ibu saya membantu saya menyembunyikannya. Saya mempunyai mimpi lain di mana saya memotong badan dan cuba menyingkirkannya. Persembahan itu bukan mengenai badan tertentu; ia tentang bagaimana secebis budaya mengalir ke dalam impian kita.”

Pemasangan adalah rumah berhantu seperti Escher, dengan beg tong seramik, rangka tangan pecah dari papan lantai dan rujukan kepada budaya pop remaja tahun 1990-an dalam bentuk Pogs, dream-catchers dan kolaj majalah J-17. Terdapat juga sofa yang dicetak dengan ciuman lesbian pra-watershed pertama di UK. Walaupun ini bercakap kepada momen budaya yang lebih luas, ia telah membolehkan Mendick menyiasat psikologinya sendiri.

“Saya mempunyai Pure O, yang merupakan satu bentuk OCD di mana anda mempunyai pemikiran yang mengganggu, seperti kilat di kepala anda bahawa anda akan melakukan hubungan seks dengan adik-beradik anda,” katanya kepada saya. “Pemikiran yang sangat sengit dan menakutkan tentang perkara paling buruk yang boleh anda lakukan. Apabila saya dalam keadaan sakit, perkara yang paling saya rindui ialah dapat menonton TV dengan tenang, kerana setiap detik saya dirasai seperti saya ngeri dan semua orang akan menjauhi saya. Itulah maksud rancangan ini. Gejala Pure O menjadikan sinetron yang sempurna.”

Daripada rancangan Mendick di Galeri Hayward © Mark Blower

Mendick sedang membuka Sh*t Berhadapan musim panas ini di Jupiter Artland di Scotland. Pameran itu melihat “keaiban saya yang mendalam tentang betapa kusutnya saya sebagai manusia”. Tetapi Sh*t Berhadapan (asterisk the show’s own) bukanlah panggilan untuk mengemas barang. Diinspirasikan oleh Robert Louis Stevenson Kes Pelik Dr Jekyll dan Encik Hyde, Mendick membentangkan hubungan kompleks yang dimiliki ramai orang dengan alkohol, melantun antara penafian keseronokan dan pesta pora yang merosakkan. “Dualiti ini ada dalam diri kita semua,” katanya. “Saya malu apabila saya terlalu mabuk. Saya malu dengan banyak perkara yang saya lakukan. Tetapi saya fikir di situlah buahnya: dalam rasa malu, dan dalam tidak malu kerananya. Hidup ini kaya dan saya rasa segala-galanya. Itu tidak terasa mengerikan kepada saya. Apa yang dirasakan berbahaya ialah mengecilkan semuanya.”

Sejak berpindah ke Margate, Mendick telah melancarkan Quench bersama pasangannya, rakan artis Guy Oliver. Melalui inisiatif pengumpulan dana dan sokongan Majlis Seni, galeri menunjukkan artis baru muncul, yang kebanyakannya mempunyai amalan bukan komersial secara tradisional. Quench mempunyai kedai di tingkat bawah dengan barang-barang yang dicipta oleh pempamer dan galeri ruang bawah tanah yang luas. Mereka menemui ruang itu semasa menyemak imbas jalan raya dan mengetuk pintu. “Terdapat begitu banyak kedai dan bangunan yang tidak digunakan,” katanya kepada saya. “Orang ramai bercakap tentang semua orang berpindah ke Margate tetapi terdapat begitu banyak ruang kosong. Ia adalah sebuah bandar tepi laut dan jika kami tidak menemui jalan untuk membawa orang ramai sepanjang tahun, ia akan menderita.”

Di media sosial, Mendick mendedahkan kehidupan peribadinya dengan keterbukaan yang sama yang dia gunakan untuk kerjanya. Dia berkongsi keintiman dalam talian tentang hubungannya dengan Oliver yang telah menjalinkan pelbagai bahagian, yang terbaru untuk pameran seramik Hayward Gallery yang luas Tanah Liat Pelikdi mana ruang domestiknya yang mengasyikkan bercakap tentang pergolakan cinta romantis.

‘I Drink To You Elizabeth’ (2022) © Ollie Harrop

“Orang ramai bertindak balas dengan sangat baik dan berkata, ‘Saya berada di tempat yang sama dengan anda,'” katanya. “Kami cukup pandai bercakap tentang perkara yang ketara dalam perhubungan, tetapi kelemahan teras yang sangat mendalam yang anda rasai dengan pasangan anda, atau betapa malunya anda merasakan anda membiarkan seseorang berkelakuan dengan cara tertentu, sangat sukar untuk dibincangkan. tentang.”

Walaupun kebanyakan kerja Mendick menyelami jiwanya, selalunya sebagai cara meneroka perasaan sejagat, dia tidak melihat ini sebagai usaha untuk penyembuhan. “Jika saya tidak mempunyai OCD, saya tidak akan mempunyai empati yang saya ada,” katanya. “Orang ramai benar-benar mahu diubati. Saya sedang mencari begitu banyak kehidupan muda saya untuk diubati dan saya membayangkan tempat ini di mana saya akan kurus, tidak mempunyai kebimbangan dan mempunyai teman lelaki. Sekarang saya mempunyai kehidupan ini, di mana segala-galanya tidak diselesaikan, dan saya jauh lebih baik untuk itu.”

‘Tempat Jenazah Dikuburkan‘, 6 April-3 September, ysp.org.uk. ‘Sh*t Faced’, 15 Julai-1 Oktober, jupiterartland.org

totobet result sgp

lihat pengeluaran sydney

sdy

indo hk

singa togel