site

Bagaimana untuk membetulkan sistem kewangan pendidikan tinggi dan lanjutan UK

Penulis ialah presiden dan naib canselor London School of ekonomi

Hampir mustahil untuk memperoleh pendapatan yang lumayan dalam ekonomi hari ini tanpa pendidikan universiti, pendidikan lanjutan di kolej atau latihan teknikal dan vokasional. Memandangkan automasi dan kecerdasan buatan menjadikan pekerjaan rutin dan berulang menjadi berlebihan, arah aliran memerlukan sejenis sijil ini akan bertambah pantas. Dan pelaburan dalam kemahiran akan menjadi kunci, terutamanya dalam penuaan, ekonomi berasaskan perkhidmatan seperti UK.

Tetapi di seluruh negara maju, pendidikan tinggi dan lanjutan menghadapi trilema dalam mengimbangi akses, kualiti dan kemampuan. Kebanyakan berjaya mencapai dua daripada ini — secara umum, sistem AS menggabungkan kemudahan akses dengan kualiti tetapi tuisyen mahal; Eropah benua mengurus akses dan kemampuan dengan lebih baik, tetapi universitinya kurang menunjukkan prestasi yang baik dalam kualiti berbanding di AS atau UK. Bagi negara ini, harapan penyelesaian terbaik ialah kajian semula menyeluruh terhadap objektif dan pembiayaan pendidikan tinggi — dengan sokongan politik yang meluas.

UK telah meningkatkan akses dengan pantas — perkadaran orang dewasa berumur 25-34 dengan pendidikan tinggi hampir dua kali ganda daripada 29 peratus pada tahun 2000 kepada 57 peratus menjelang 2021. Ini telah didayakan oleh skim pinjaman pelajar yang memerlukan graduan membayar balik berdasarkan mereka pendapatan.

Tetapi cerita tentang kualiti lebih bercampur-campur. UK adalah rumah kepada beberapa universiti terkemuka dunia tetapi juga mempunyai ekor institusi yang tidak menyampaikan pengajaran atau prospek yang baik. Pejabat untuk Pelajar, pengawal selia, mengambil berat tentang kursus dengan kadar keciciran yang tinggi dan pekerjaan berikutnya yang rendah.

Mengenai kemampuan, kewangan sektor universiti semakin tidak mampan. Yuran pengajian telah dibekukan pada £9,250 selama enam tahun (kira-kira £6,500 dalam wang hari ini). Pada tahun akademik lepas, universiti Inggeris kehilangan £1,750 untuk setiap pelajar UK yang mereka didik. Kerugian tahunan itu akan meningkat kepada kira-kira £4,000 setiap pelajar rumah pada masa mereka menamatkan pengajian pada 2025. Mereka telah disubsidi oleh yuran pengajian tinggi yang dibayar oleh pelajar antarabangsa, yang juga membantu membiayai penyelidikan. Menarik pelajar berbakat dari seluruh dunia merupakan kisah kejayaan yang hebat untuk negara dan menjana £26bn dalam faedah ekonomi setiap tahun, tetapi ia bukan penyelesaian yang berkekalan.

Jika pembiayaan universiti adalah krisis yang baru muncul, keadaan di institusi yang melatih mereka yang tidak pergi ke universiti – kolej pendidikan lanjutan – sudah teruk. Sejak 2010, terdapat penurunan yang berterusan dalam perbelanjaan setiap pelajar sehingga ke paras kira-kira 20 tahun lalu. Itu bukan asas untuk membangunkan kemahiran yang diperlukan untuk pekerjaan yang baik mahupun untuk menangani peluang yang tidak sama rata. Dengan pelaburan majikan dalam latihan dan perantisan juga semakin berkurangan, laluan bukan universiti untuk memenuhi pekerjaan juga semakin berkurangan, memburukkan lagi masalah produktiviti dan ketidaksamaan kami.

Apa yang perlu dilakukan? Meningkatkan kemahiran adalah keutamaan utama bagi semua parti politik dan kritikal untuk pertumbuhan ekonomi, produktiviti, menangani ketidaksamaan, meratakan wilayah dan mobiliti sosial. Tetapi politik itu rumit. Kajian semula Dearing pada tahun 1997, yang menikmati sokongan dua parti yang luar biasa sebelum dan selepas pilihan raya tahun itu, membawa kepada pengenalan pertama yuran pelajar untuk mengekalkan kualiti dan membiayai pengembangan bilangan sarjana muda. Tiga belas tahun kemudian, kajian bebas Lord Browne mengenai kewangan pendidikan tinggi dilaporkan, dan telah diambil tindakan, sebahagiannya oleh kedua-dua parti dalam kerajaan campuran; ia membolehkan rangsangan yang berjaya untuk mengakses. Pada 2019, Sir Philip Auger mengetuai semakan yang membuat perubahan pada syarat pinjaman pelajar dan, yang penting, membolehkan penciptaan kelayakan pinjaman sepanjang hayat.

Untuk mengelakkan krisis dalam pendidikan tinggi, kita memerlukan jawapan baharu, terutamanya memandangkan kesan inflasi terhadap kos sara hidup pelajar dan kewangan universiti dan kolej pendidikan lanjutan.

Pemimpin politik merentasi spektrum harus menyokong semakan bebas dengan mandat untuk menangani masalah mendesak yang dihadapi pendidikan tinggi. Ini harus mengekalkan ciri positif sedia ada — seperti pembayaran balik pinjaman pelajar yang dikaitkan dengan pendapatan — tetapi meletakkannya pada kedudukan kewangan yang mampan tepat pada masanya untuk membuat keputusan segera selepas pilihan raya akan datang. Ini mungkin bermakna pemeringkatan sistem untuk membolehkan institusi mengkhususkan lebih dalam penyelidikan atau pengajaran manakala mekanisme pembiayaan boleh membenarkan model operasi yang berbeza. Ia juga harus membiayai penyelidikan dengan betul, jika UK serius ingin menjadi ekonomi pengetahuan yang berjaya.

Sebaik-baiknya, semua pihak harus komited untuk melibatkan diri dengan penemuan dalam manifesto mereka dan laporan suruhanjaya sejurus selepas pilihan raya umum yang semakin hampir. Ini adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan konsensus politik mengenai isu yang penting untuk kewangan awam, ekonomi, dan peluang untuk semua rakyat terlibat dalam kerja bermakna yang berpusat kepada kehidupan yang baik.

resulk sgp

angka keluar sidney

sdy

bukaan hk hari ini

data keluaran sgp