site

Baupost menyaman pemaju UK kerana melanggar ‘urusan’ Royal Albert Dock

Dana lindung nilai AS Baupost Group menyaman pemilik baharu sebahagian pembangunan Royal Albert Dock yang bermasalah di London, satu skim yang pernah dilihat sebagai simbolik mempererat hubungan UK-China.

Dalam tuntutan yang difailkan di Mahkamah Tinggi London bulan ini, Baupost mendakwa bahawa Pengurusan DPK, yang dikawal oleh pemaju hartanah Britain dan joki kuda lumba amatur David Maxwell, mengingkari perjanjian untuk memperoleh aset itu bersama-sama.

Pembangunan tepi sungai di timur London itu sebelum ini dimiliki oleh Kumpulan ABP China, yang telah merancang projek penjanaan semula bernilai £1.7 bilion untuk menyaingi pusat kewangan Canary Wharf di bandar itu.

Pada 2015, Xi Jinping, presiden China, dan David Cameron, perdana menteri Britain ketika itu, memberikan sokongan awam mereka kepada projek itu. Ia runtuh menjadi insolvensi tahun lepas, dan sebahagian besar daripada 565,000 kaki persegi ruang pejabat dan runcit yang awalnya kosong.

Maxwell, 44, muncul sebagai pembeli projek fasa pertama yang telah siap melalui DPK awal tahun ini. PwC telah menjalankan proses jualan.

Baupost, yang dikendalikan oleh Seth Klarman, mendakwa dalam dakwaan bahawa ia telah “memperkenalkan” DPK kepada peluang membeli bahagian pembangunan Royal Albert Dock pada Februari 2022.

Dana lindung nilai $30bn mendakwa ia telah membuat perjanjian lisan mengenai usaha sama dengan DPK pada mesyuarat September 2022 di Lisbon, Portugal, antara Maxwell dan pengarah urusan Baupost bernama Scott Dunn.

Perjanjian yang didakwa melibatkan Baupost menyediakan 95 peratus daripada modal untuk usaha sama dengan DPK yang bertanggungjawab untuk bakinya. Baupost membawa tuntutan itu bersama entiti Luxembourg yang dikatakan bertujuan sebagai kenderaan usaha sama.

Baupost mendakwa bahawa Maxwell juga mengesahkan dalam e-mel bahawa ia akan mempunyai hak eksklusif untuk melakukan perjanjian dengan DPK.

“Selepas mendapat hak untuk membeli pakej pertama [Royal Albert Dock] aset harta dengan bantuan dan sokongan penting daripada [Baupost], [DPK] telah menunjukkan niat yang jelas untuk melanggar perjanjian. . . dengan mengecualikan Pihak Menuntut daripada [Royal Albert Dock] pelaburan,” dakwaan pemfailan itu.

Baupost, yang diwakili oleh firma guaman Pallas Partners, enggan mengulas. Firma guaman Paul Hastings, yang mewakili DPK dalam litigasi, juga enggan mengulas.

Syarikat-syarikat itu telah bekerja pada perjanjian hartanah sebelumnya bersama-sama, termasuk pelaburan dalam portfolio bilik pameran kereta UK, menurut tuntutan itu. Pemfailan ringkas hanya memberikan gambaran keseluruhan dakwaan Baupost.

Baupost berkata dalam pemfailan bahawa ia telah “memberikan jaminan sokongan kewangan yang diperlukan untuk memudahkan [DPK’s] pelaburan dalam [Royal Albert Dock] aset” dan juga telah menanggung “kos undang-undang dan lain-lain”. Tuntutan menuntut ganti rugi yang belum diukur bagi pelanggaran kontrak, antara tuntutan lain.

Pelaporan tambahan oleh Ortenca Aliaj di New York

result totobet

pengeluaran sindy

sidney

keluar angka hongkong

indotogel macau