site

BBC menangguhkan penutupan koir dewan terkenal dunia

BBC telah menarik balik keputusannya untuk membatalkan satu-satunya koir dewan profesional sepenuh masa UK selepas bantahan awam.

Perbadanan itu berkata pada hari Jumaat bahawa ia telah menangguhkan penutupan BBC Singers selepas ia didekati oleh organisasi pihak ketiga untuk menawarkan pembiayaan untuk ensembel terkenal dunia itu.

Penyiar awam itu telah menetapkan rancangan bulan ini untuk menghentikan koir berusia 99 tahun itu sebagai sebahagian daripada potongan yang lebih luas kepada muzik klasik, tindak balas terbarunya terhadap tekanan belanjawan.

Tetapi keputusan itu menyebabkan kekecohan di kalangan peminat muzik klasik dan petisyen yang meminta BBC untuk membalikkannya menarik puluhan ribu tandatangan.

BBC berkata ia sedang meneroka secara aktif pilihan untuk pembiayaan alternatif kumpulan itu, yang, jika berdaya maju, akan “menjamin masa depan” ensembel itu.

Penangguhan itu bermakna Penyanyi, yang sepatutnya ditutup dalam beberapa minggu, akan membuat persembahan di Prom BBC musim panas ini.

Maestro muzik klasik telah membulatkan perbadanan di atas pemotongan. Sakari Oramo, ketua konduktor Orkestra Simfoni BBC, menyifatkan penutupan Penyanyi sebagai “tindakan vandalisme terang-terangan”.

BBC sedang mencari cara untuk menjimatkan wang selepas menteri kerajaan membekukan yuran lesen televisyen yang membiayai perbadanan itu selama dua tahun, walaupun tekanan ke atas kos.

Pengurus telah menyampaikan potongan kepada muzik klasik sebagai sebahagian daripada strategi baharu yang mengutamakan “kualiti, ketangkasan dan impak” dan berkata penyiar itu akan “melabur lebih meluas dalam masa depan nyanyian koral di seluruh UK”.

Pengkritik pemotongan berhujah jumlah yang perlu disimpan adalah minimum memandangkan kepentingan budaya output.

Perbadanan itu membelanjakan £25 juta untuk orkestra dan kumpulan persembahan pada tahun kewangan 2021-22, menurut laporan tahunan terbarunya, daripada jumlah keseluruhan £4.07bn untuk penyiaran perkhidmatan awam.

Penggantungan keputusan untuk menutup Penyanyi berikutan perbincangan beberapa hari kebelakangan ini antara BBC dan Kesatuan Pemuzik.

Jo Laverty, penganjur di Kesatuan Pemuzik, berkata pengumuman BBC awal bulan ini telah “memberi kesan kepada semua individu yang terjejas dengan cara yang paling kejam. Kami berada di belakang setiap ahli yang terjejas.”

Beliau berkata kesatuan itu juga akan berbincang dengan syarikat itu mengenai rancangannya yang lebih luas untuk mengurangkan muzik klasik, termasuk mengurangkan bilangan jawatan orkestra bergaji di seluruh England sebanyak kira-kira satu perlima.

Perbadanan itu berkata dalam satu kenyataan: “Penyanyi BBC sangat disayangi di seluruh komuniti klasik dan profesionalisme, kualiti dan kedudukan mereka tidak pernah dipersoalkan.

“Kami telah berkata sepanjang ini adalah keputusan yang sukar. Oleh itu, kami mahu meneroka sepenuhnya pilihan yang telah dibawa kepada kami untuk melihat sama ada terdapat cara lain ke hadapan.”

t0t0bet hk

pengeluaran sydne

totobet sikni

togel hkg 2020 hari ini hongkong malam ini keluar

totobet hk