site

Berakhirnya dividen perdamaian

Selama suku abad selepas perang dingin, negara demokrasi barat berani mempercayai era konfrontasi global telah berlalu. Beberapa sumber yang pernah dicurahkan untuk pertahanan telah dialihkan ke sekolah dan hospital. Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan peningkatan ketegasan China telah membawa penamat yang tegas kepada “dividen keamanan”. Hanya bulan ini, AS, UK dan Australia telah mendedahkan rancangan untuk armada kapal selam berkuasa nuklear yang mahal di Pasifik sebagai sebahagian daripada pakatan “Aukus” mereka, dan Britain telah mengikuti Perancis, Jerman, Poland, Jepun dan lain-lain dalam meningkatkan pertahanan. perbelanjaan. Demokrasi berharap dengan bersiap sedia untuk berperang mereka dapat memelihara keamanan yang lebih luas.

Sesetengah negara mendapati lebih sukar daripada yang lain untuk membiayai kenaikan. Peningkatan dua tahun Britain, £5 bilion hanya separuh daripada apa yang dilaporkan oleh setiausaha pertahanannya — walaupun ia adalah tambahan kepada peningkatan £24 bilion untuk perbelanjaan sehingga 2024-25 yang diumumkan oleh Boris Johnson sebagai perdana menteri pada 2020. UK juga satu daripada tujuh ahli yang memenuhi “garis panduan” NATO untuk membelanjakan sekurang-kurangnya 2 peratus daripada keluaran dalam negara kasar untuk pertahanan. Komitmen yang tidak jelas untuk menaikkannya kepada 2.5 peratus jika “keadaan mengizinkan” mencerminkan ekonomi UK yang lembap.

Yang lain melakukan lebih banyak, jika kadang-kadang dari pangkalan yang lebih rendah. Jerman telah menubuhkan dana pertahanan khas €100bn. Emmanuel Macron dari Perancis telah berjanji untuk menaikkan perbelanjaan pertahanan sebanyak 40 peratus, atau €118bn, pada 2024-30 berbanding 2019-25. Poland merancang untuk mencecah 4 peratus daripada KDNK tahun ini.

Laporan tahunan NATO minggu lalu mendapati bahawa ahli Eropah dan Kanada meningkatkan jumlah perbelanjaan pertahanan pada 2022 sebanyak 2.2 peratus dari segi sebenar, peningkatan sebenar kelapan berturut-turut. Perbelanjaan AS meningkat kurang daripada inflasi tahun lepas, walaupun dijangka meningkat pada 2023. Rusia, membiayai perangnya di Ukraine, dan China kedua-duanya mencatatkan peningkatan yang besar tahun lepas, menurut Institut Kajian Strategik Antarabangsa.

Seperti yang disedari oleh kerajaan barat, kecanggihan teknologi persenjataan menjadikan peperangan moden sangat mahal. Peperangan Rusia ke atas Ukraine, lebih-lebih lagi, telah menunjukkan bahawa konflik abad ke-21 bukanlah mengenai serangan siber, dron dan pengeboman tepat dari lokasi yang jauh; kereta kebal, artileri dan tentera darat adalah relevan seperti biasa. Bersedia sepenuhnya untuk semua ancaman bermakna memiliki keseluruhan peralatan dan pangkalan industri untuk menyokongnya. Jadi negara demokrasi perlu berkongsi teknologi, risikan, beban dan perolehan secara lebih luas dan mendalam berbanding perang dingin.

Aukus adalah percubaan bercita-cita tinggi untuk melaksanakan prinsip sedemikian, tiga ahlinya komited untuk bekerjasama bukan sahaja pada kapal selam tetapi pada peluru berpandu hipersonik, AI dan pengkomputeran kuantum. Australia dan Britain akan menghasilkan bersama kapal selam serangan baharu, dengan wang Australia membantu mengembangkan kapasiti pembinaan kapal UK dan pesanan bersama mengurangkan kos. Dua pakatan tiga negara yang berasingan sedang bekerjasama dalam jet pejuang generasi akan datang. Malah EU sedang membuka landasan baharu, bersetuju minggu lalu untuk membelanjakan €1 bilion untuk pesanan peluru bersama, dan menggunakan €1 bilion untuk membayar balik negara anggota kerana membekalkan pusingan ke Ukraine daripada stok sedia ada.

Pertukaran yang mencabar masih menanti. Kemerosotan dalam pertahanan sebagai sebahagian daripada perbelanjaan awam sejak akhir 1980-an telah membantu negara-negara Eropah mengembangkan sistem kebajikan tanpa peningkatan besar dalam beban cukai. Kerajaan Barat hampir tidak mula menjelaskan kepada penduduk mereka tentang implikasi pembentukan tentera baru. Dan risiko mempersenjatai semula untuk menghalang adalah pihak lawan melihatnya sebagai provokasi. Dalam konflik perang dingin antara dua kuasa besar, konflik langsung akhirnya dapat dielakkan. Gambaran geopolitik yang kompleks hari ini akan menjadikan mengulangi kejayaan itu menjadi lebih sukar.

sgp result hari ini

angka keluar sidney

sidney totobet hari ini

angka hk keluar hari ini

totobet spg