site

Biden dan Sunak untuk membincangkan kerjasama ekonomi semasa mesyuarat Belfast

Joe Biden akan membincangkan potensi ekonomi Ireland Utara dengan Rishi Sunak di Belfast pada hari Rabu, tetapi perjalanan singkat presiden AS itu menyerlahkan hakikat bahawa perjanjian Brexit baharu perdana menteri UK telah gagal menamatkan kesesakan politik di rantau itu.

Pertemuan antara kedua-dua pemimpin itu, untuk menandakan ulang tahun ke-25 Perjanjian Good Friday, berlangsung hanya beberapa bulan selepas UK dan EU mencapai apa yang dipanggil rangka kerja Windsor, perjanjian mengenai pengaturan perdagangan pasca Brexit di Ireland Utara.

Perjanjian Good Friday menamatkan konflik selama tiga dekad di Ireland Utara dan menubuhkan eksekutif perkongsian kuasa. Tetapi parti kesatuan terbesar di rantau itu telah memboikot institusi politik selama hampir setahun berturut-turut berhubung Brexit yang gagal diperbaiki oleh rangka kerja Windsor.

Amanda Sloat, pengarah kanan Majlis Keselamatan Negara AS, berkata pertemuan itu akan menjadi peluang bagi kedua-dua pemimpin “untuk membincangkan kemajuan besar yang telah dicapai di sini di Ireland Utara, serta bagaimana AS boleh terus bekerja . . . untuk menjadi rakan kongsi untuk keamanan dan untuk menyokong pembangunan ekonomi yang berterusan di Ireland Utara”.

Semasa dia meninggalkan Washington pada hari Selasa, Biden memberitahu pemberita keutamaannya adalah untuk “memastikan perjanjian Ireland dan perjanjian Windsor kekal di tempatnya”.

Rumah Putih berkata Biden akan “berpeluang untuk terlibat dengan setiap pemimpin lima parti politik utama Ireland Utara” sebelum ucapannya di Universiti Ulster pada petang Rabu.

Sloat menekankan bahawa Rumah Putih “ingin melihat institusi yang diturunkan kembali dan berjalan”.

Kerajaan UK berharap perjanjian Windsor akan membuka jalan untuk perkongsian kuasa dipulihkan di Stormont sebelum lawatan Biden. Tetapi penganalisis berkata kebuntuan politik di rantau itu adalah “memalukan”.

“Politik sudah mati atau tidak aktif di Ireland Utara, tiada perkongsian kuasa tempatan dan seorang presiden Amerika tidak boleh mengabaikan fakta itu,” kata Jon Tonge, profesor politik di Universiti Liverpool.

Pertemuan Rabu ini akan menjadi pertemuan ketiga bagi kedua-dua pemimpin itu sejak Sunak menjadi perdana menteri tahun lepas. Mereka juga akan bertemu di G7 di Jepun pada Mei dan di Washington pada Jun.

Sloat memberitahu wartawan bahawa dia “tidak menjangka” bahawa Biden dan Sunak akan membincangkan kemungkinan perjanjian perdagangan antara AS dan UK di Belfast tetapi menambah mesyuarat Jun akan memberi peluang untuk perbualan “lebih lama” mengenai “isu ekonomi” .

Selepas bercakap di Universiti Ulster, Biden akan pergi ke Dublin selama beberapa hari pertunangan di Republik Ireland, termasuk menjejak semula keturunan presiden Ireland-Amerika.

Singkatnya perjalanannya ke Ireland Utara telah menimbulkan persoalan di kalangan beberapa orang di UK mengenai komitmen Biden kepada Britain.

Baroness Arlene Foster, bekas menteri pertama DUP, berkata minggu ini bahawa Biden “benci UK”.

Foster memberitahu GB News: “Hakikat bahawa dia datang ke sini tidak akan memberi tekanan kepada DUP sama sekali – sebenarnya sebaliknya, kerana dia dilihat oleh begitu ramai orang sebagai pro-republik dan pro-nasionalis.”

Sloat menolak komen Foster, berkata: “Rekod presiden menunjukkan bahawa dia bukan anti-British. Presiden telah terlibat secara aktif sepanjang kerjayanya. . . dalam proses damai di Ireland Utara.

“Presiden Biden jelas merupakan seorang warga Ireland-Amerika yang sangat bangga. Dia bangga dengan akar Ireland itu,” tambahnya. “Tetapi dia juga penyokong kuat perkongsian dua hala kami dengan UK.”

keluaran singapore togel hari ini

pengluaran sdy

toto bet sdy

bukaan hongkong

data hk 4d