site

BoE merancang untuk merombak peraturan modal bank meletakkan £44bn dalam pinjaman PKS berisiko

Rancangan untuk merombak peraturan modal bank UK berisiko pemotongan 25 peratus dalam pinjaman kepada perniagaan kecil, mengancam pekerjaan dan pertumbuhan ekonomi, satu kajian baru telah memberi amaran.

Pihak Berkuasa Peraturan Prudential Bank of England mengumumkan rancangan kontroversi untuk membaik pulih rawatan modal untuk pinjaman perniagaan kecil pada bulan Disember, sebagai sebahagian daripada cadangan yang lebih luas untuk memperkenalkan pakej terakhir peraturan Basel di UK.

Cetakan kecil pakej itu termasuk mengalih keluar layanan yang menggalakkan untuk pinjaman PKS, yang dikenali sebagai “faktor sokongan PKS”, yang diperkenalkan di seluruh EU pada 2014, ketika UK masih menjadi ahli blok itu, memihak kepada apa yang disebut oleh pengawal selia. pendekatan yang lebih “berasaskan risiko”.

Cadangan BoE juga termasuk keanehan yang menjadikan pinjaman yang disokong oleh harta kepada perniagaan kecil lebih mahal daripada pinjaman tidak bercagar, kerana caj modal ke atas pinjaman bersandarkan harta adalah sangat tinggi.

Laporan oleh perunding Oxera, yang ditugaskan oleh pemberi pinjaman PKS Allica, mendapati bahawa perubahan yang dicadangkan boleh mengakibatkan penurunan £44bn dalam pinjaman kepada PKS UK berdasarkan pengurangan yang perlu dibuat oleh bank untuk meminjamkan buku jika mereka tidak meningkatkan modal yang digunakan untuk kembali pinjaman itu.

Jumlah pinjaman bank kepada PKS, tidak termasuk skim pinjaman lantun balik yang diilhamkan oleh pandemik kerajaan, adalah kira-kira £165bn.

Pemakaian peraturan kepada pinjaman sedia ada dan baharu dari 2025 bermakna bank pencabar perlu mengurangkan pinjaman mereka “sangat material” antara 2024 dan 2026, menurut laporan itu. Bank yang lebih besar, yang mengira modal mereka dengan cara yang berbeza, akan lebih terjejas oleh perubahan itu.

“Kewangan PKS adalah penting untuk kesihatan umum ekonomi UK, dengan PKS telah digambarkan sebagai ‘enjin pertumbuhan’ untuk UK,” kata Oxera. “Memandangkan prospek ekonomi yang lebih luas di UK, dan sejauh mana PKS bergantung kepada kewangan bank, ini nampaknya bukan masa yang sesuai untuk mengambil risiko dengan menghapuskan faktor sokongan PKS.”

Kesan ke atas pasaran akan dikurangkan jika pemberi pinjaman bukan bank meningkatkan aktiviti, kata Oxera, atau jika bank memilih untuk memperuntukkan lebih banyak modal.

Martin McTague, pengerusi Persekutuan Perniagaan Kecil, berkata cadangan BoE mewujudkan “risiko sebenar bahawa pinjaman kepada sektor PKS mungkin menjadi lebih mahal, membawa kepada pengurangan dalam pemberian kredit dan kadar faedah yang lebih tinggi”.

“Sekiranya sektor PKS mendapati lebih sukar untuk mengakses kredit dan mesti membayar kadar faedah yang lebih tinggi untuk peminjaman, kemungkinan besar ini akan menjejaskan keupayaan PKS untuk meningkatkan dan mencipta pekerjaan,” tambahnya.

Persatuan Kebangsaan Broker Kewangan Komersial menyeru PRA untuk memikirkan semula perubahan memandangkan banyak pemberi pinjaman perniagaan kecil adalah “kecil dan tidak penting dari segi sistem”. Pengerusi NACFB Paul Goodman berkata pengawal selia sebaliknya boleh memberi tumpuan kepada objektif sekunder baharunya untuk menyokong pertumbuhan ekonomi dan daya saing dengan memupuk pinjaman PKS “tanpa menjejaskan objektif utama mereka untuk memastikan kestabilan kewangan”.

Oxera berkata cadangan itu juga tidak baik untuk pengurusan risiko pemberi pinjaman. “Bank tidak mungkin menjadi lebih berhemat jika peraturan berhemat menggalakkan mereka menawarkan pinjaman perniagaan tidak bercagar dan bukannya bercagar”.

Ia telah berkongsi laporan itu dengan pegawai dari PRA, yang enggan mengulas. PRA sedang menjalankan perundingan mengenai cadangan yang dikemukakan pada Disember, yang ditutup bulan depan.

resultsgp

totobet sdy hari ini

togel sidñey hari ini

angka keluaran hongkong malam ini

totobet result sgp