site

Bolehkah kumpulan teknologi swasta mengurangkan tekanan kos ke atas NHS Britain?

Apl baharu yang menukar telefon mudah alih kepada pengimbas gred klinikal sedang mengurangkan tekanan pada salah satu jabatan kecemasan tersibuk di UK, manakala syarikat lain menggunakan muzik untuk merawat kebimbangan dan melegakan kesakitan, mengurangkan bil ubat.

Di seluruh sektor kesihatan dan penjagaan, perkongsian baharu dengan syarikat teknologi sedang dijalin dengan tujuan mengurangkan kos serta menyumbang kepada matlamat alam sekitar yang lebih luas.

Walau bagaimanapun, sumber yang terhad dan kadangkala keperluan kawal selia yang menyusahkan menghalang impaknya, menurut mereka dalam sektor itu, walaupun semakin banyak bukti bahawa inovasi sedemikian mengurangkan tekanan pada perkhidmatan.

Aplikasi ujian yang dipanggil ClearScreen, yang boleh dipasang pada telefon pintar telah dibangunkan oleh TestCard, sebuah syarikat diagnostik British, dengan kerjasama Guy’s dan St Thomas’s, sebuah amanah NHS yang besar di London.

Semasa tempoh percubaan, bermula pada 2021, apl itu telah terbukti sangat berkesan sehingga kakitangan kini menggunakannya untuk mencuba ujian dwi Covid dan selesema yang pertama di dunia, yang dibangunkan oleh SureScreen Diagnostics berasaskan Derby dan dipandu oleh amanah NHS.

Pakar klinik mengatakan bahawa dengan mengenal pasti orang yang dijangkiti dengan lebih cepat, pengimbas membantu menghentikan penyebaran penyakit di dalam hospital. Diagnosis pantas juga boleh meluangkan masa menunggu pesakit di A&E untuk mengetahui sama ada mereka telah diuji positif, mengehadkan kesesakan.

Perkongsian itu bermula pada awal wabak koronavirus pada 2020, jelas Dr Rahul Batra, timbalan pengarah Pusat Penyelidikan Jangkitan Klinikal dan Diagnostik di amanah itu. Ia pada mulanya bekerjasama dengan SureScreen Diagnostics, pengeluar ujian aliran sisi yang berpangkalan di UK, untuk membangunkan ujian antibodi Covid.

Batra berkata bekerja dengan dua syarikat British adalah “hebat . . . kerana ia memberi kami keupayaan dan pandangan untuk membuat perubahan dengan pantas” kepada teknologi. “Saya fikir jenis perkongsian itu sangat penting untuk masa depan NHS.”

Apl digunakan untuk mencuba ujian dwi Covid dan selesema pertama di dunia © Harry Mitchell/FT

MediMusic, sebuah syarikat yang berpangkalan di Hull yang bertujuan untuk menggunakan muzik untuk menghilangkan kemurungan dan meredakan kesakitan, adalah satu lagi contoh syarikat yang menjalin hubungan dengan hospital individu untuk mengurangkan kos NHS.

Ketua eksekutif dan pengasas bersama Gary Jones berkata ia telah membangunkan algoritma yang dipesan lebih dahulu yang mengenal pasti kepingan dengan timbre dan tempo tertentu yang terbukti memberikan manfaat kesihatan.

Dalam tempoh 20 hingga 25 minit, senarai main boleh mengurangkan kadar denyutan jantung dan pengeluaran hormon tekanan kortisol, dan meningkatkan tindak balas kognitif, antara hasil positif yang lain.

Jones berkata satu percubaan, yang dijalankan oleh University College London, menunjukkan kos menguruskan tekanan dalam penghuni rumah jagaan boleh dikurangkan daripada kira-kira £1,125 setiap penduduk setahun kepada sekitar £120 apabila teknologi MediMusic digunakan.

Beliau berkata ini berjumlah 86 peratus pulangan ke atas pelaburan dan potensi penjimatan berjuta-juta kepada kumpulan rumah jagaan yang lebih besar.

“Kami mempunyai ‘gelung biofeedback’. Jadi jika seseorang memakai alat pemantau kadar jantung dan mereka tidak bertindak balas seperti yang kami jangkakan, kami boleh menukar trek secara dinamik untuk menurunkan kadar denyutan jantung pada kadar yang lebih pantas.”

Pendekatan itu kini sedang dijalankan dalam lima kumpulan rumah jagaan dan dua hospital besar, dan rundingan sedang dijalankan dengan tiga lagi amanah.

Satu lagi kajian telah menunjukkan pengurangan 23.8 peratus dalam preskripsi anxiolytics, kelas ubat yang digunakan untuk mencegah atau merawat gejala atau gangguan kecemasan, untuk pesakit yang menerima terapi muzik seperti ini.

Ini seterusnya membantu mengurangkan jejak karbon sektor itu, katanya, sambil menunjukkan industri farmaseutikal adalah antara pemancar terbesar gas rumah hijau.

Walau bagaimanapun, sementara penyelesaian teknologi boleh menyediakan alat yang berguna untuk mengurangkan tekanan ke atas sumber NHS yang berlebihan, usahawan teknologi mengatakan kekurangan pembiayaan dalam perkhidmatan kekurangan tunai menghalang potensi mereka.

Oxehealth, sebuah perniagaan yang diasaskan pada 2012 oleh Profesor Lionel Tarassenko sebagai spinout universiti Oxford, memasang kamera inframerah di bilik pesakit kesihatan mental untuk mengurangkan jatuh, mencederakan diri dan menyediakan pemantauan lain.

Teknologi syarikat, Oxevision, hadir dalam hampir separuh daripada kepercayaan kesihatan mental NHS Inggeris. Penyelidikan oleh York Health Economics Consortium, yang dibiayai oleh Oxehealth, menganggarkan teknologi itu dapat menyelamatkan kepercayaan kesihatan mental NHS England lebih daripada £80 juta setahun dengan mengurangkan perbelanjaan kakitangan agensi dan kos lain.

Walaupun Oxevision berkata perbelanjaan pemasangan boleh dipulihkan melalui penjimatan, ia menjadi penghalang bagi sesetengah amanah. Memasang teknologi berharga £1,682 setiap bilik pada setiap tahun, menurut akaun 2021 syarikat.

“Di mana anda mempunyai amanah yang benar-benar menghadapi masalah kewangan, anda boleh terperangkap dalam kehidupan ini dan perbelanjaan anggota badan,” kata Hugh Lloyd-Jukes, ketua eksekutif Oxehealth. “Pembiayaan yang sangat sederhana yang . . . boleh masuk menjadi perjuangan.”

Perkongsian NHS dengan sektor teknologi juga telah mencetuskan kebimbangan terhadap privasi data. Camden dan Islington NHS Foundation Trust berkata ia menghentikan penggunaan Oxevision tahun lepas selepas pesakit berkata pemantauan berterusan boleh membahayakan mereka yang terselamat daripada penderaan.

“Tiada Amanah NHS lain yang menghentikan penggunaan Oxevision kerana keputusan itu,” kata Oxehealth.

Syarikat lain telah bergelut untuk mengewangkan kerja mereka dengan NHS. Babylon, syarikat teleperubatan di belakang aplikasi GP at Hand, telah menghentikan operasi UK untuk memberi tumpuan kepada pasaran AS yang lebih menguntungkan.

Di MediMusic, Jones merungut kekurangan “segmentasi” yang bermakna semua teknologi digital, daripada aplikasi “terus-menerus sehingga robotik canggih”, terpaksa menanggung beban pematuhan peraturan yang sama. Di AS, sebaliknya, beban berbeza-beza mengikut kerumitan campur tangan, dia mencadangkan.

Beliau mengalu-alukan pengumuman oleh canselor Jeremy Hunt bulan ini bahawa pengawal selia ubat-ubatan UK, MHRA, akan mulai tahun depan “membenarkan tanda-off pantas, selalunya hampir automatik” untuk teknologi yang telah diluluskan oleh pengawal selia yang dipercayai di tempat lain dan akan menyediakan kelulusan baharu yang pantas proses untuk peranti yang paling canggih.

NHS berkata ia “sudah memimpin dunia dalam membangunkan dan menerima pakai inovasi yang meningkatkan penjagaan pesakit”.

“Terima kasih kepada perkongsian dengan industri, kami telah mendahului dalam mencapai operasi kanser sifar bersih yang pertama di dunia, kami telah menghantar ubat kemoterapi melalui dron dan NHS mempunyai hospital pertama di UK yang mampu dikuasakan sepenuhnya oleh tenaga suria.”

result togel singapore hari ini

pengeluaran sidney hari ini

totobet sydney

angka hk keluar

totobet sgp hari ini