site

Bolehkah lobi perniagaan Britain menemui semula misinya selepas skandal salah laku?

Bagi mangsa rogol, gangguan seksual dan dakwaan buli yang telah menggegarkan kumpulan pelobi perniagaan terbesar di UK, ia telah mengecewakan empat hari berdiam diri. Tetapi, pada hari Jumaat, presiden CBI Brian McBride akhirnya menawarkan permohonan maaf peribadi kepada mereka.

“Mesej pertama ialah Brian McBride, secara peribadi, dan organisasi ini sangat menyesal atas apa yang berlaku,” kata ahli perniagaan Scotland itu, yang terkenal dalam profil CBInya kerana “kejujuran Glaswegian”nya dan menjadi “tangan yang tenang dan mantap dalam krisis”.

Minggu lalu memerlukan semua kuasa mantap McBride kerana kedai lobi perniagaan utama UK telah bergelut untuk membendung kesan daripada dakwaan yang menyebabkannya dibekukan daripada kerajaan oleh Downing Street dan syarikatnya. tujuan dipersoalkan oleh pemimpin perniagaan.

“Maaf nampaknya perkataan yang paling sukar” mengejek tajuk utama dalam The Times ketika McBride bersembunyi di pejabat City organisasi, meyakinkan pekerja CBI dan membuat panggilan peribadi dengan ahli kumpulan dalam usaha untuk meyakinkan mereka bahawa organisasi itu boleh memenangi semula kepercayaan orang ramai .

Permohonan maaf kepada mangsa telah dikeluarkan dalam kenyataan akhbar pada pagi Selasa, menyebabkan beberapa orang dalam CBI mengatakan kegagalan untuk meminta maaf secara peribadi telah menyebabkan mangsa berasa tidak diendahkan.

Seorang bekas kakitangan wanita berkata organisasi itu “terlupa bagaimana menjadi manusia”, mengendalikan isu itu dengan penafian dari segi undang-undang dan bukannya meminta maaf sepenuh hati.

“Wanita-wanita itu, termasuk seorang wanita yang didakwa dirogol dan diketepikan kebimbangannya, sedang duduk di sana, menonton ini. Tetapi CBI gagal bukan hanya sebagai perniagaan, tetapi sebagai pemimpin moral dan tiada apa yang menghalang mereka mengingati itu esok,” tambahnya.

McBride mempertahankan pengendaliannya terhadap krisis itu, dengan alasan bahawa lembaga CBI telah bergerak dengan pantas, memecat ketua pengarah Tony Danker dan melantik penggantinya, bekas ketua ekonomi organisasi itu Rain Newton-Smith, dalam masa seminggu.

Pemecatan Danker pada hari Selasa berlaku kurang daripada sebulan selepas dia meletakkan jawatannya, berikutan mesyuarat sebulat suara lembaga CBI pada hujung minggu Paskah.

“Adakah kita bertindak tergesa-gesa? Ya, kami memang bertindak agak tergesa-gesa, tetapi kami juga bertindak atas dasar yang sangat tegas,” kata McBride. “Kami mempunyai nasihat undang-undang yang cukup baik sepanjang proses ini. Jadi kami menolak Tony pada pagi Selasa.”

Kandungan penuh laporan bebas oleh firma guaman Fox Williams yang membawa kepada pemecatan Danker kekal hanya diketahui oleh lembaga pengarah. McBride mengesahkan bahawa Danker tidak melihat laporan itu, tetapi berkata bekas ketua pengarah itu telah bertemu dengan penyiasat dan mengeluarkan kenyataan kepada mereka. Danker enggan mengulas.

Tetapi McBride menerima bahawa pemecatan Danker sahaja tidak boleh menarik perhatian CBI selepas sedozen wanita datang ke akhbar The Guardian, membuat satu set dakwaan baru, termasuk dakwaan merogol di pesta kakitangan pada 2019. Tiga lagi kakitangan CBI telah telah digantung sementara menunggu keputusan laporan kedua Fox Williams yang dijangka “tidak lama lagi”.

CBI telah menjanjikan kajian semula “akar dan cawangan” terhadap budaya pejabatnya, yang dikatakan oleh McBride akan melihat kepada “lapisan pengurusan” yang bermaksud bahawa aduan tidak sampai ke peringkat atasan, dengan pengadu lebih suka pergi ke akhbar. “Rakyat kita merasakan bahawa mereka tidak boleh menolaknya. Itu pada saya, budaya yang perlu dilihat,” katanya.

Budaya tempat kerja yang toksik semakin mendalam, menurut beberapa bekas kakitangan CBI yang dibincangkan oleh Financial Times, beberapa daripada mereka membuat dakwaan membuli oleh pengurus kanan. “Anda akan mempunyai pejabat berpintu kaca dan orang yang diseret ke dalam bilik untuk dijerit. Orang ramai akan dijerit dalam mesyuarat yang dirasakan seperti penghinaan kumpulan. Itu akan berlaku secara munasabah secara kerap, “kata seorang bekas kakitangan.

McBride bertegas bahawa Newton-Smith, orang dalam CBI lama yang berada di organisasi itu selama lebih lapan tahun sehingga berpindah ke Barclays pada bulan Mac, adalah orang yang tepat untuk membawa perubahan. “Hujan telah berlaku dalam organisasi. Dia tahu apa yang baik tentangnya, dia tahu apa yang buruk tentangnya, dan . . . telah berdiri untuk kemajuan wanita dalam organisasi ini untuk sementara waktu,” katanya.

Beberapa orang dalam yang bekerja dengan Newton-Smith di CBI bersetuju. Helen Brocklebank, ketua eksekutif Walpole, persatuan perdagangan barangan mewah dan ahli CBI, berkata: “Dia orang dalam jadi di mana sahaja terdapat masalah, dia akan tahu cara menyelesaikannya.” Ketua Pegawai Eksekutif syarikat hospitaliti dan ahli CBI menganggarkan bahawa ahli “70-30 memihak kepada Rain”.

Tetapi menyahtoksik CBI hanyalah separuh daripada cabaran yang menanti Newton-Smith, yang dijangka akan mengambil alih sebelum akhir Mei. Yang lain adalah untuk menyelamatkan kumpulan itu kerana semakin ramai pemimpin perniagaan mempersoalkan masa depannya, dengan ahli terkemuka termasuk Rolls-Royce berkata mereka sedang menyemak keahlian mereka.

Dua pengerusi syarikat FTSE 100 yang bercakap dengan FT secara peribadi tidak bersemangat tentang organisasi itu.

“Dari segi mendapatkan kerajaan memberi perhatian kepada keperluan industri British, nampaknya mereka telah gagal. Organisasi memerlukan penciptaan semula yang lengkap,” kata seorang.

McBride, yang mengambil T-Mobile menjadi keahlian CBI dan membuka jalan kepada Amazon untuk melakukan perkara yang sama, percaya dengan penuh semangat bahawa CBI mempunyai peranan untuk dimainkan, sambil mengakui bahawa ia perlu mencari tumpuan yang “lebih tajam”, yang akan menjadi sebahagian daripada “pengambilan stok” yang telah dipaksa ke atas organisasi oleh krisis semasa.

“Negara ini, ekonomi ini, masyarakat ini, sebahagian daripadanya berlutut hari ini, dan memerlukan banyak kerja semula, dan banyak pelaburan,” katanya. Hanya CBI yang mempunyai “jangkauan” untuk menjadi suara antara perniagaan dan kerajaan yang diperlukan untuk menjana kekayaan yang menyokong asas cukai di mana perkhidmatan awam bergantung, tambahnya.

Tetapi sebelum kumpulan boleh mengambil semula peranan itu, McBride dan Newton-Smith perlu meyakinkan kerajaan dan beribu-ribu ahli yang yuran mereka menanggung sebahagian besar daripada perolehan £25 juta organisasi itu, bahawa ia boleh memulihkan kedua-dua kredibiliti komersial dan kuasa moralnya.

Beberapa ahli telah berkata langganan mereka dalam semakan. Andy Wood, ketua eksekutif pembuat bir Adnams yang berpangkalan di Suffolk, yang membayar beberapa puluh ribu pound kepada CBI setiap tahun, berkata dia sedang meneroka dengan pasukan undang-undangnya sama ada organisasi pelobi itu telah melanggar kontraknya.

McBride berkata bahawa segelintir ahli telah membatalkan keahlian mereka tetapi menambah bahawa sebahagian besar sedang menunggu sehingga penerbitan laporan Fox Williams seterusnya.

Sehingga itu, McBride mengakui, CBI secara berkesan “dijeda” sehingga ia dapat menunjukkan dengan jelas bahawa ia telah membuat permulaan yang baru. “Hari ini, saya mendapat sokongan meluas [of members],” katanya, “tetapi mereka mahu melihat kami meneruskan tindakan itu.”

Laporan tambahan oleh Ian Smith, Josephine Cumbo dan Bethan Staton

singapura totobet

keluaran sdy hari ini

totobet sdy 2023

pembukaan hongkong

sgp hari ini yang keluar