site

Bon kerajaan UK: penghujung pendek menawarkan keseronokan kepada pelabur

Katakan secara senyap-senyap, tetapi Britain telah meneruskan peranannya sebagai tempat terpencil yang tenang dalam pasaran global. Itu bukan perkara yang buruk. Selepas kejatuhan musim luruh yang lalu, pasaran gilt UK kelihatan menarik atas sebab yang betul.

Perbendaharaan Duli Yang Maha Mulia berharap demikian. Rekod pengeluaran kasar £241bn dijangka tahun ini – jumlah kedua terbesar pernah. Gilts perlu menarik perhatian pelabur. Dengan keluk hasil UK terbalik — hasil satu tahun diperdagangkan lebih tinggi daripada 10 tahun — peluang sepatutnya terletak pada penghujung yang lebih pendek.

Campur tangan Bank of England dengan cepat membendung kejatuhan tahun lalu dalam pasaran emas yang disentak oleh rancangan perbelanjaan yang diterima buruk oleh kerajaan Truss sebelumnya. Andaian kadar faedah tertumpu kepada inflasi, bukannya risiko kerajaan, sekali lagi memacu hasil emas. Spread telah menjadi normal.

Terdapat beberapa lebam di sepanjang jalan. Tanda-tanda inflasi yang menyejukkan pada awal tahun mengambil hasil 10 tahun serendah 3 peratus pada Februari. Data ekonomi yang lebih kukuh daripada jangkaan kemudian meningkatkan semula ini kepada 4 peratus. Kegawatan perbankan global membawa sedikit pelarian daripada risiko, menyebabkan hasil jatuh semula apabila gilts meneruskan status tempat selamat.

Walaupun angka inflasi UK lebih buruk daripada jangkaan untuk Februari sebanyak 10.4 peratus, Bank of England menjangkakan ini akan memuncak tidak lama lagi menurun kepada digit tunggal rendah akhir tahun ini. Kesan daripada harga gas asli yang lebih rendah akan melanda data tidak lama lagi. Ambil perhatian bahawa kadar inflasi Sepanyol berkurangan separuh pada Mac kepada 3.1 peratus terutamanya disebabkan oleh kesan harga tenaga.

Harga hadapan mencadangkan kemungkinan kenaikan satu suku mata lagi kadar Bank of England kepada 4.5 peratus. Tetapi ahli Jawatankuasa Dasar Monetari BoE yang hawkish, Catherine Mann telah membayangkan bahawa dia telah menyederhanakan pendiriannya disebabkan oleh inflasi dan potensi keadaan kredit merosot.

Itu mungkin sudah bermula. Pertumbuhan pinjaman kepada isi rumah dan perniagaan bertukar negatif pada Februari buat kali pertama sejak 2015, jatuh 0.4 peratus tahun ke tahun.

Kemungkinannya ialah kadar UK telah memuncak. Jika memang kelembapan ekonomi menghampiri dan BoE mengurangkan kadar, hasil sepuhan pendek akan jatuh lagi.

City Bulletin ialah taklimat harian City of London yang dihantar terus ke peti masuk anda apabila pasaran dibuka. klik di sini untuk menerimanya lima hari seminggu.

pengeluaran sydney hari ini live tercepat

togel sdy hari ini

sidney sidney

hk keluar malam ini

pengeluaran singapura