site

Boris Johnson memuktamadkan pembelaannya sebelum pertarungan siasatan ‘partygate’

Boris Johnson sedang memuktamadkan pembelaan undang-undangnya ketika dia bersiap untuk menghadapi siasatan minggu ini yang menyiasat dakwaan dia sengaja mengelirukan ahli parlimen mengenai parti penutupan haram di Downing Street.

Kemunculan di hadapan jawatankuasa keistimewaan Dewan Rakyat pada hari Rabu boleh menjadi detik penting dalam karier politik bekas perdana menteri UK itu, yang terpaksa dilucutkan jawatan pada musim panas lalu akibat peletakan jawatan berpuluh-puluh menteri berikutan pelbagai skandal di bawah kepimpinannya. .

Jawatankuasa rentas parti ahli parlimen akan memarahinya berhubung dakwaannya di parlimen bahawa tiada peraturan telah dilanggar pada perhimpunan di Downing Street dan Whitehall semasa sekatan Covid-19 pada 2020 dan 2021, yang dikenali sebagai skandal “partygate”.

Jika jawatankuasa itu mendapati Johnson mengelirukan Dewan Rakyat, dia boleh berdepan undi sama ada dia harus diadakan dengan menghina parlimen dan kemungkinan penggantungan sebagai ahli parlimen. Penggantungan lebih daripada 10 hari akan membolehkan pengundi di kawasannya di Uxbridge dan South Ruislip memulakan petisyen untuk mencetuskan pilihan raya kecil parlimen.

Pada hari Ahad, Oliver Dowden, menteri yang bertanggungjawab ke atas pejabat kabinet, mengesahkan bahawa Ahli Parlimen Tory tidak akan disebat untuk mengundi sekiranya Johnson menghadapi undian menghina. “Dengan House [of Commons’] Perkara itu adalah prosedur standard untuk tidak memecut undi,” katanya. “Saya pasti Boris Johnson akan memberikan pertahanan yang mantap.”

Dalam laporan interim, jawatankuasa keistimewaan menyimpulkan bukti dengan kuat mencadangkan bahawa pelanggaran peraturan koronavirus akan menjadi jelas kepada perdana menteri ketika itu.

Laporan yang dikeluarkan awal bulan ini mencadangkan Commons mungkin telah ditipu empat kali oleh Johnson – termasuk pada Disember 2021 apabila dia memberitahu ahli parlimen bahawa dia telah “bergantung pada jaminan berulang bahawa peraturan itu tidak dilanggar”.

Ia menambah: “Terdapat bukti bahawa mereka yang menasihati Encik Johnson tentang apa yang perlu dikatakan kepada akhbar dan di Dewan sendiri bergelut untuk berpendapat bahawa beberapa perhimpunan adalah mengikut peraturan.”

Tetapi pasukan undang-undang Johnson dijangka berhujah bahawa penasihat Johnson memberitahunya sejurus sebelum dia bercakap di parlimen bahawa tiada peraturan Covid telah dilanggar dalam Nombor 10. “Apabila menteri masuk ke Dewan Rakyat, mereka pada dasarnya hanya membaca apa yang telah diberikan taklimat kepada mereka. katakan,” kata seorang sekutu kepada Sunday Telegraph.

Pasukan itu juga akan berhujah bahawa jurugambar rasmi Downing Street mengambil gambar beberapa perhimpunan kerana tiada siapa menyangka mereka melanggar peraturan. Pembelaan Johnson akan diserahkan kepada jawatankuasa sebelum tarikh akhir Isnin dan akan diterbitkan pada hari Rabu.

Thangam Debbonaire, pemimpin bayangan Dewan Rakyat, berkata pada hari Ahad: “Percubaan Boris Johnson untuk memburukkan siasatan itu menunjukkan penghinaan yang dia miliki terhadap standard dalam kehidupan awam. Adalah penting bagi jawatankuasa yang dihormati ini, yang majoritinya adalah Ahli Parlimen Tory, boleh menjalankan sesi keterangan mereka tanpa sebarang intimidasi.”

Johnson dan perdana menteri semasa Rishi Sunak adalah antara 83 orang yang dikenakan 126 denda kerana pelanggaran undang-undang Covid yang dikaitkan dengan lapan pihak berbeza.

Jawatankuasa keistimewaan mendapati dalam laporan sementaranya bahawa Johnson telah melihat perhimpunan pejabat akhbar dalam perjalanan ke flat di atas Nombor 10 dan kadang-kadang menyertai mereka, menurut saksi.

Johnson telah mengkritik hakikat bahawa siasatan itu menggunakan bukti daripada Sue Gray, seorang penjawat awam kanan yang menyiasat hal ehwal parti — dan bulan ini berhenti untuk menjadi ketua kakitangan kepada Sir Keir Starmer, pemimpin Buruh.

togel singapore hari ini

keluaran sidney

totobetsdy

hasil togeĺ hongkong

tabel sgp