site

Boris Johnson menafikan dia berbohong kepada parlimen UK berhubung ‘partygate’

Boris Johnson menegaskan “tangan di hati” pada hari Rabu bahawa dia tidak berbohong kepada Dewan Rakyat apabila dia memberitahu Ahli Parlimen bahawa dia tidak tahu bahawa perhimpunan di Downing Street melanggar peraturan penutupan semasa pandemik Covid-19.

Komen bekas perdana menteri UK itu muncul pada permulaan bukti kepada jawatankuasa keistimewaan Dewan Rakyat yang menyiasat dakwaannya bahawa tiada peraturan dilanggar pada perhimpunan di Downing Street dan Whitehall semasa sekatan koronavirus pada 2020 dan 2021 yang dikenali sebagai skandal “partygate” .

Johnson berkata terdapat satu tempoh apabila beberapa pihak berlaku di Downing Street yang melanggar panduan pada masa itu. “Itu salah, saya amat kesal, saya memahami kemarahan orang ramai dan terus memohon maaf atas apa yang berlaku di bawah pengawasan saya dan bertanggungjawab sepenuhnya,” katanya.

Tetapi dia menambah bahawa persoalannya bukan sama ada pihak itu telah berlaku tetapi mengenai sama ada dia telah memberitahu kebenaran apabila dia berkata dia tidak mengetahui sebarang pelanggaran sekatan dalam tempoh itu.

“Saya di sini untuk memberitahu anda, sepenuh hati, bahawa saya tidak berbohong kepada rumah. Apabila kenyataan itu dibuat, ia dibuat dengan niat baik,” katanya kepada jawatankuasa itu. Johnson telah dipaksa keluar dari jawatan tahun lalu dengan peletakan jawatan berpuluh-puluh menteri berikutan pelbagai skandal di bawah jawatan perdana menteri.

Johnson sedang menghadapi detik penting dalam kerjaya politiknya. Jika jawatankuasa itu membuat kesimpulan bahawa dia melakukan penghinaan dengan sengaja mengelirukan parlimen, ahli-ahli dijangka mempertimbangkan untuk mengesyorkan sekatan yang berpotensi, termasuk permohonan maaf rasmi atau penggantungan daripada Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen akan mengundi sekatan yang dicadangkan. Penggantungan sekurang-kurangnya 10 hari akan membolehkan pengundi di kawasan pilihan raya Johnson di Uxbridge dan South Ruislip mengadakan “petisyen penarikan balik” untuk mencetuskan pilihan raya kecil.

Johnson memberitahu jawatankuasa itu bahawa sebaik sahaja siasatan rasmi dan siasatan Polis Metropolitan ke partygate selesai pada musim panas lalu, dia datang ke Dewan Rakyat untuk mengemas kini Ahli Parlimen.

“Saya amat terkejut apabila denda dikeluarkan,” katanya, sambil menambah bahawa Sue Gray, penjawat awam kanan yang mengetuai siasatan itu, telah memberitahunya bahawa dia tidak fikir “ambang jenayah telah dicapai.”

Johnson berkata jika terdapat sebarang “kebimbangan” di kalangan pegawai mengenai parti itu sudah pasti ia akan “bertambah” kepada beliau. Beliau juga mengadu bahawa jawatankuasa itu tidak menerbitkan beberapa bukti yang penting untuk pembelaannya.

Jawatankuasa itu memulakan siasatannya pada 29 Jun 2022, dan sejak itu telah menilai pelbagai bukti, termasuk 46 mesej WhatsApp antara Johnson dan pegawai kerajaan, bukti foto dan input daripada pasukan undang-undang bekas perdana menteri itu. Ia berkata dalam laporan interim bulan ini bahawa dia mungkin telah mengelirukan parlimen mengenai parti-parti Downing Street selepas membuat kesimpulan bahawa pelanggaran peraturan Covid akan menjadi jelas kepada perdana menteri ketika itu.

Pada hari Selasa, sebelum perbicaraan, Johnson mengeluarkan penyerahan bertulis 52 muka surat kepada jawatankuasa keistimewaan. Dalam dokumen yang diterimanya, dia telah membuat kenyataan yang salah kepada parlimen dengan mengatakan peraturan dan panduan Covid telah dipatuhi sepanjang masa – tetapi menyalahkan nasihat daripada pegawai.

Dalam komen pembukaannya, Harriet Harman, pengerusi Buruh jawatankuasa rentas parti, berhujah bahawa mengelirukan Dewan adalah satu perkara yang “sangat penting”, sambil menambah: “Demokrasi kita adalah berdasarkan parlimen yang meneliti undang-undang dan meminta kerajaan bertanggungjawab terhadapnya. tindakan.”

Walaupun sekutu Johnson telah menolak jawatankuasa itu sebagai “mahkamah kanggaru”, Harman menegaskan bahawa jawatankuasa tujuh Ahli Parlimen itu terdiri daripada empat ahli Konservatif, dua Buruh dan satu daripada parti Kebangsaan Scotland.

keluaran toto singapore hari ini

peng sdy

keluaran sdy

bukaan hk hari ini

totobet net singapura hari ini