site

Britain dan EU menerima pakai perjanjian pasca-Brexit di Ireland Utara

Britain dan EU secara rasmi menerima pakai perjanjian pasca-Brexit di Ireland Utara pada hari Jumaat, menamatkan ketegangan berbulan-bulan mengenai isu itu dan membuka pintu untuk kerjasama yang lebih erat antara kedua-dua pihak.

James Cleverly, setiausaha luar UK, dan Maroš Šefčovič, naib presiden Suruhanjaya Eropah, menandatangani rangka kerja Windsor yang dipanggil pada rundingan “membina” di London.

Bijak berkata perjanjian mengenai pengaturan perdagangan Ireland Utara akan membuka jalan untuk “kerjasama yang lebih berkesan dengan EU dalam isu-isu utama, seperti keselamatan dan tenaga”.

Dalam komunike bersama, kedua-dua pihak bersetuju untuk “mengambil perbincangan ke hadapan” mengenai Britain mengambil bahagian dalam beberapa program EU, terutamanya program penyelidikan Horizon €95bn EU, dan perjanjian kerjasama nuklear Euratom.

Rishi Sunak, perdana menteri, masih mempertimbangkan sama ada Horizon mewakili nilai untuk wang, tetapi penyertaan British sangat dihargai oleh universiti dan saintis.

Ahli Parlimen pada hari Rabu mengundi sebanyak 515 berbanding 29 untuk meluluskan bahagian penting rangka kerja Windsor, yang dipanggil brek Stormont, yang memberikan suara kepada perhimpunan Ireland Utara mengenai undang-undang barangan EU baharu.

Perjanjian itu, yang bertujuan untuk menyelaraskan proses sempadan perdagangan antara Great Britain dan Ireland Utara dan menangani “defisit demokrasi”, juga telah diluluskan oleh negara anggota EU.

Parti Kesatuan Demokratik terus menentang protokol Ireland Utara yang dirombak dan enggan kembali ke perhimpunan Stormont di rantau itu, tetapi perjanjian itu akan berkuat kuasa.

Menteri berharap DUP akan menarik balik boikotnya terhadap Stormont akhir tahun ini, mungkin selepas pilihan raya tempatan pada bulan Mei. “Mereka memerlukan masa dan ruang,” kata seorang pegawai kanan kerajaan UK.

Cleverly dan Šefčovič berkata mereka sedang mencari jalan untuk membina “kerjasama yang sangat baik” yang menyaksikan kedua-dua pihak bersetuju berkompromi bulan lalu di Windsor untuk menamatkan pertikaian yang membara.

Mereka mengesahkan rancangan untuk membangunkan kerja untuk mendapatkan bekalan tenaga, termasuk pengaturan perdagangan elektrik baharu, dan berkata mereka akan menandatangani memorandum persefahaman mengenai perkhidmatan kewangan dan harta intelek tidak lama lagi.

Mereka juga membincangkan bidang pergeseran, termasuk rancangan Britain untuk merobek sebahagian besar undang-undang EU menjelang akhir tahun, satu langkah yang dikhuatiri Brussels boleh memutarbelitkan tahap permainan perdagangan.

Kedua-dua pihak juga bersetuju untuk bekerjasama ke atas Ukraine dan membantu membendung aliran migrasi haram merentasi benua itu.

Kemenangan Sunak Dewan Rakyat yang memberangsangkan dalam rangka kerja Windsor minggu ini dilihat oleh beberapa Ahli Parlimen Tory yang sederhana sebagai detik penting dalam hubungan Britain selepas Brexit dengan EU.

result sgp malam ini

toto sydney

sydney totobet

togel hkg 2021 hari ini keluar

totobet.sgp