site

Buruh Scotland mengintip peluang dalam kegawatan SNP

Anas Sarwar, ketua parti Buruh Scotland, telah menuduh ahli parti Kebangsaan Scotland cuba “menutup kegagalan mereka dalam jawatan” ketika dia berusaha untuk meningkatkan sokongan menjelang pilihan raya kecil yang mungkin berlaku dalam beberapa minggu akan datang.

Dalam ucapan di Glasgow South West, sasaran utama Buruh kalah dengan hanya 60 undi pada 2017, Sarwar menuduh SNP mempunyai “taksub” dengan kemerdekaan dan mempengerusikan “kekacauan yang teruk” selepas peletakan jawatan secara tiba-tiba pada Februari lalu menteri pertama dan ketua parti Nicola Sturgeon.

Sejak pemergian Sturgeon, polis yang menyiasat kewangan parti telah menahan suaminya dan bekas bos parti Peter Murrell, mendirikan khemah besar di taman hadapan pasangan itu dan mengambil beg bukti dari ibu pejabat SNP di Edinburgh.

Humza Yousaf, pengganti Sturgeon, juga terpaksa mengakui bahawa juruaudit SNP berhenti lebih enam bulan lalu dan parti itu masih belum melantik pengganti.

Murrell meletak jawatan bulan lalu selepas SNP mengakui ia mempunyai 30,000 anggota kurang daripada yang didakwa sebelum ini. Dalam siasatan polis mengenai kewangan parti, dia ditahan dalam tahanan lebih 11 jam sebelum dibebaskan tanpa pertuduhan sementara menunggu siasatan lanjut.

Sarwar berharap dapat mengambil kesempatan daripada kemelut menjelang pilihan raya kecil yang mungkin berlaku di Rutherglen dan Hamilton West selepas jawatankuasa piawaian parlimen mengesyorkan penggantungan 30 hari ahli parlimen SNP kerusi itu, Margaret Ferrier kerana melanggar peraturan penutupan Covid.

“Jelas sekali terdapat potensi untuk petisyen panggil balik [and] harapan yang realistik untuk ada pilihan raya kecil,” kata Sarwar pada Isnin.

Buruh hanya tinggal seorang ahli parlimen di Scotland selepas SNP merampas enam kerusinya pada pilihan raya umum 2019 dan perlu mendapatkan semula tempat yang kukuh di sana jika ia ingin memenangi majoriti di Westminster pada pilihan raya umum akan datang.

Sejak Sturgeon meletak jawatan, pendahuluan SNP ke atas Buruh telah hampir separuh kepada tujuh mata peratusan dan kepimpinan Buruh percaya bahawa penarafan tinjauan semasanya sekitar 30 peratus akan memberikan kira-kira sedozen kerusi Westminster di Scotland.

Sir John Curtice, profesor politik di universiti Strathclyde, berkata Buruh menikmati lonjakan dalam tinjauan pendapat kerana kesukaran SNP. “Kami berada pada titik di mana parti Buruh sebenarnya boleh mula berfikir tentang mengambil sejumlah besar kerusi,” katanya.

Beliau menambah bahawa pengundian semasa mencadangkan bahawa Buruh boleh memperoleh sebanyak 15 kerusi di Westminster dalam pilihan raya umum, yang akan memberi kesan “ketara” ke atas keupayaannya untuk memperoleh majoriti keseluruhan dalam Dewan Rakyat.

Ketika Yousaf cuba beralih daripada kontroversi yang menyelubungi partinya, dia bersedia pada Selasa untuk menangguhkan pengenalan skim pemulangan deposit botol (DRS) yang dipertikaikan.

Banyak syarikat makanan dan minuman Scotland telah memberi amaran bahawa seperti yang direka pada masa ini, sistem itu, yang bertujuan untuk menggalakkan kitar semula, tidak boleh digunakan dan terlalu mahal.

Kerajaan Scotland berkata: “Industri telah mencapai kemajuan yang dialu-alukan dalam penyediaan skim itu dan kami menyedari bahawa cabaran masih ada. Kami sedang mendengar perniagaan dan bekerja keras untuk mengenal pasti pilihan lanjut untuk menyokong mereka, terutamanya pengeluar kecil. Kami akan mengemas kini parlimen dalam masa terdekat.”

Lawan politik Yousaf pula menggesa agar Sturgeon digantung daripada SNP selepas klip video bocor dua tahun lalu menunjukkan bekas menteri pertama itu mengecilkan kebimbangan mengenai keadaan kewangan parti yang dibangkitkan semasa mesyuarat dalaman maya.

“Hanya berhati-hati, kita semua, tentang cadangan terdapat masalah dengan kewangan parti,” katanya dalam rakaman yang diterbitkan oleh Sunday Mail. “Kami bergantung kepada penderma . . . Tidak ada sebab untuk orang ramai bimbang tentang kewangan parti.”

Polis sejak itu telah melancarkan siasatan ke atas SNP, berkaitan dakwaan daripada penderma bahawa ia membelanjakan ratusan ribu pound yang diperuntukkan untuk referendum kemerdekaan masa depan bagi perkara lain.

Craig Hoy, pengerusi Scottish Conservatives, berkata klip itu “memalukan”. “Ini adalah isu yang cukup serius untuk Nicola Sturgeon digantung sementara isu ini disiasat sepenuhnya,” katanya kepada BBC.

Tetapi Ian Blackford, ahli parlimen SNP, berkata “tidak ada apa-apa yang tidak diingini” mengenai kenyataan Sturgeon dan parti itu “pelarut”. “Kami dapat memenuhi liabiliti kami,” katanya.

hasil result sgp

sidney pengeluaran sidney

sydney hari ini

angka hk keluar malam ini

totobet hari ini