site

Canselor UK akan ‘melihat’ meningkatkan jaminan deposit susulan SVB

Canselor Britain berkata pada hari Khamis bahawa kerajaannya perlu melihat untuk meningkatkan tahap perlindungan untuk pelanggan bank memandangkan kelajuan deposit melarikan diri dari Silicon Valley Bank bulan lepas.

Bercakap di luar mesyuarat musim bunga IMF di Washington, Jeremy Hunt mengulangi komen Andrew Bailey, gabenor Bank of England. Beliau berkata skim insurans deposit itu adalah sebahagian daripada sistem kewangan yang memerlukan semakan dan beliau akan melihat untuk menaikkan had jika pengawal selia mengesyorkannya.

“Kita perlu melihat insurans deposit dan memastikannya dalam semakan,” kata Hunt. “Jika ada keputusan [from regulators] yang patut kita tingkatkan [the £85,000 limit]ia akan menemui meja saya tentang cara kami membiayai peningkatan itu.”

Canselor itu menjawab ucapan Bailey pada hari Rabu di mana beliau mengapungkan idea pembaharuan insurans deposit dan mencadangkan pendeposit memerlukan lebih banyak jaminan bahawa dana mereka akan selamat di bank.

Hunt berkata bahawa menaikkan had itu pada masa ini memerlukan panggilan segera ke atas wang awam kerana tiada rizab wang untuk membayar pendeposit dengan cepat seperti yang berlaku di AS.

Beliau menambah bahawa mempunyai tahap jaminan deposit tetap telah difikirkan dengan teliti untuk memberi keyakinan kepada sebahagian besar pelabur runcit tetapi beliau akan “menunda kepada Bank of England dan [Prudential Regulation Authority] tentang apakah tahap yang sepatutnya”.

SVB yang berpangkalan di California meletup bulan lepas. Potensi keruntuhan cabang Britishnya, SVB UK, telah dielakkan apabila ia dibeli dengan harga £1 oleh HSBC, mengelakkan keperluan kerajaan untuk mengambil bahagian untuk melindungi pendeposit.

Hunt berkata salah satu pengajaran daripada kegawatan perbankan baru-baru ini ialah bank boleh gagal dengan lebih cepat berbanding krisis 2008. “Perkara yang paling ketara mengenai Silicon Valley Bank ialah kelajuan deposit dipindahkan. Perkataan semakin tersebar di media sosial. Oleh itu, kami perlu memastikan kami sentiasa mengemas kini ujian tekanan kami untuk menangani situasi yang mungkin berlaku.”

Bagaimanapun, canselor menegaskan bahawa sektor perbankan UK adalah berdaya tahan dan lebih kukuh berbanding tahun 2008. “Saya amat yakin bahawa, walaupun dengan kelajuan deposit boleh bergerak, kami mempunyai sektor perbankan yang sangat berdaya tahan,” katanya.

Beliau menambah bahawa sistem kewangan yang stabil adalah satu sebab untuk menganggap IMF salah dalam meramalkan bahawa ekonomi UK akan menyusut tahun ini dan bahawa dana itu secara berterusan terlalu suram mengenai prospek UK.

“Mereka hanyalah salah satu daripada beberapa peramal,” katanya. “IMF telah meremehkan ekonomi Britain untuk masa yang agak lama – saya fikir setiap tahun sejak 2016 bar satu, mereka telah undershot.”

Canselor bertegas bahawa prospek pertumbuhan UK bergantung pada mendapatkan penyelesaian yang adil dengan doktor muda dan pekerja sektor awam yang lain yang mogok, walaupun data rasmi yang dikeluarkan pada hari Khamis menunjukkan bahawa pemberhentian pekerja menekan pertumbuhan pada bulan Februari.

“Sudah tentu ada kesan jangka pendek [on growth] daripada mogok dan ia amat dikesali apabila memberi kesan kepada pesakit. . . tetapi akan ada kesan pertumbuhan yang lebih lama dan lebih merosakkan jika kita cuba menyelesaikan mogok ini dengan anugerah gaji yang menyemarakkan inflasi teras,” kata Hunt.

result togel sgp hari ini

pengeluaran angka sydney

hongkong totobet

totobet spg