site

Canselor UK yang memotong cukai radikal Nigel Lawson meninggal dunia pada usia 91 tahun

Nigel Lawson, canselor Konservatif yang telah lama berkhidmat dengan Belanjawan pemotongan cukai radikal pada penghujung 1980-an memberi inspirasi kepada generasi Tory, telah meninggal dunia pada usia 91 tahun.

Lord Lawson ialah tokoh ikonik untuk Tory right dan Rishi Sunak, perdana menteri, mengetuai penghormatan kepada seorang lelaki yang dasar ekonominya menyokong revolusi Thatcher.

“Salah satu perkara pertama yang saya lakukan sebagai canselor ialah menggantung gambar Nigel Lawson di atas meja saya,” kata Sunak pada malam Isnin. “Beliau adalah canselor transformasi dan inspirasi kepada saya dan ramai lagi.”

Pemotongan cukai Lawson pada penghujung 1980-an — mengurangkan kadar standard cukai pendapatan daripada 29p kepada 25p dan mengurangkan kadar tertinggi kepada 40p — dipersalahkan kerana mencetuskan ledakan ekonomi dan inflasi.

Tetapi beliau dihormati oleh ramai ahli politik Konservatif sebagai revolusioner negara kecil dan secara meluas dilihat sebagai ahli paling penting dalam kabinet Margaret Thatcher semasa beliau memegang jawatan perdana menteri selama 11 tahun.

Selepas meletak jawatan daripada kerajaan pada tahun 1989, beliau kemudiannya memenangi lebih banyak penyokong di kanan Tory untuk sokongannya terhadap Brexit dan keraguannya terhadap perubahan iklim buatan manusia.

Lawson mengendalikan Perbendaharaan di bawah Thatcher dari tahun 1983 hingga 1989, berkongsi semangatnya untuk memotong cukai dan mengurangkan saiz negeri, walaupun kedua-duanya akhirnya jatuh ke atas dasar ekonomi.

Boris Johnson, bekas perdana menteri, berkata: “Nigel Lawson adalah api Konservatisme pasaran bebas yang berani dan asli.”

Sir John Redwood, yang mengendalikan unit dasar Thatcher, berkata Lawson telah menjadi tokoh utama dalam mewujudkan ekonomi perusahaan pada 1980-an.

Walaupun dia kemudiannya seorang Brexiter yang bersemangat, Lawson berselisih dengan Thatcher kerana penentangannya terhadap Britain menyertai mekanisme kadar pertukaran Eropah, yang dilihatnya sebagai cara mengawal inflasi.

Walaupun paling terkenal sebagai salah seorang canselor Britain yang paling lama berkhidmat, Lawson mempunyai kerjaya yang berjaya sebagai wartawan sebelum memasuki parlimen pada 1974 sebagai Ahli Parlimen Blaby.

Dia menulis untuk ruangan Lex Financial Times, kemudian menjadi editor City Sunday Telegraph dan kemudian editor The Spectator.

Selepas bersara sebagai ahli parlimen pada 1992, beliau menduduki Dewan Pertuanan dari 1992 sehingga bersara pada penghujung tahun lalu.

Keputusan Sunak untuk menggantung gambar Lawson di pejabatnya mendapat kritikan daripada sesetengah pihak, yang berhujah bahawa Sunak telah mempengerusikan beban cukai tertinggi di Britain sejak perang dunia kedua.

Sir Bernard Ingham, bekas setiausaha akhbar Thatcher, berkata tahun lalu dia “hampir cergas” apabila dia mendengar tentang penghormatan Sunak kepada Lawson, bertanya: “Adakah lelaki itu sudah gila?”

Untuk generasi yang lebih muda, Lawson mungkin kurang dikenali berbanding anak perempuannya, Nigella, chef televisyen dan penulis makanan terkenal. Dia mempunyai enam anak, juga termasuk Dominic Lawson, seorang wartawan.

results singapura hari ini

pengeluar sdy

togel hari ini

keluar angka hongkong

totobet data sgp