site

Cek baharu menjanjikan lebih banyak geseran perdagangan UK-EU

Artikel ini ialah versi Britain kami di tapak selepas surat berita Brexit. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap minggu

Selamat petang. Minggu lalu ia adalah huru-hara sempadan Dover dalam berita tetapi minggu ini, satu lagi aspek geseran mobiliti selepas Brexit menjadi tajuk utama – kanak-kanak sekolah dan pemuzik.

FT menulis tentang pengalaman “Kafkaesque” sebuah sekolah Perancis yang mempunyai kanak-kanak berumur 12 tahun menolak visa untuk perjalanan teratur ke Stratford (anak-anak itu adalah risiko penerbangan, nampaknya); manakala Guardian melaporkan mengenai kumpulan punk Jerman Trigger Cut dipatahkan kembali di Calais, nampaknya kerana mempunyai pekerjaan harian. (Salah satunya ialah tukang kebun landskap dan peraturan visa mengatakan anda tidak boleh mempunyai kerja harian yang berasingan apabila menggunakan laluan Pengecualian Berbayar Dibenarkan. Siapa tahu? Bukan mereka, nampaknya).

Namun, adalah baik untuk mengetahui bahawa Pejabat Dalam Negeri memastikan Fortress Britain selamat daripada rocker punk yang semakin tua dan remaja Perancis yang ingin melawat tempat kelahiran Shakespeare. Dan memandangkan kedua-dua rocker dan pihak sekolah telah menyatakan bahawa mereka tidak akan cuba lagi, masih ada lagi keselesaan apabila mengetahui bahawa dasar ini jelas mempunyai kesan pencegahan yang diingini.

Diketepikan dari sikap bermuka-muka, isu mobiliti yang ditimbulkan oleh Brexit benar-benar perlu diperbaiki. Imigresen adalah faktor besar dalam undian Brexit, tetapi yang berkaitan dengan imigresen haram dan pergerakan bebas yang tidak terkawal. Rocker separa amatur atau kanak-kanak sekolah tidak akan mendapat sebarang hak pemastautin, dan saya tidak percaya Brexiter mengundi untuk menghalang mereka. Kedua-dua pihak perlu menyelesaikannya.

Perkara yang turut ditunjukkan oleh insiden ini ialah hakikat bahawa dua tahun selepas peraturan baharu dikuatkuasakan, Brexit tidak akan hilang — geseran perdagangan dan mobiliti yang timbul dengan meninggalkan EU adalah kekal dan menghakis — kerana data perdagangan terkini kini dipaparkan. (Lebih lanjut mengenai ini di bawah.)

Malah, bermula pada bulan Oktober dan berterusan hingga tahun depan pergeseran EU-UK akan menjadi lebih teruk apabila UK lambat memperkenalkan pemeriksaan sempadannya sendiri ke atas barangan yang datang dari EU – sesuatu yang telah ditangguhkan beberapa kali sejak Brexit untuk mengelakkan bekalan memalukan rantaian dan memberi masa untuk meletakkan kakitangan dan infrastruktur yang diperlukan di tempatnya.

Orang dalam Whitehall memberitahu saya bahawa kali ini, bagaimanapun, setelah mengumumkan perundingan singkat dengan industri, kerajaan British akhirnya serius untuk memperkenalkan cek itu, walaupun dengan cara yang lebih ringan daripada yang dijangkakan.

Maksud ini bergantung pada siapa anda bercakap dengan: untuk petani dan perunding perdagangan, ini adalah menyamakan kedudukan dengan EU yang perniagaannya telah mendapat pas percuma; tetapi bagi pengangkut dan peniaga yang bergantung pada rantaian bekalan dan import EU, terutamanya dalam sektor agrimakanan, ia adalah satu masalah yang serius. Bagi perniagaan EU yang mengeksport ke UK, terutamanya perniagaan yang lebih kecil, ia adalah sesuatu yang mereka mungkin tidak fikirkan banyak tentang — tetapi akan melanda mereka dengan teruk mulai Oktober.

Dalam dunia komunikasi Brexit yang kacau balau, kerajaan memutarkan proses sempadan baharu ini sebagai “penyimpanan” kepada perniagaan sebanyak £400 juta. Ini dilaporkan dengan patuh oleh The Telegraph sebagai kemenangan Brexit, dengan membandingkannya dengan £820 juta yang pada asalnya dianggarkan sebagai kos mengenakan sempadan penuh lemak pada 2022.

Atau, dengan kata lain, perniagaan kini “hanya” akan menghadapi £420 juta kos tambahan daripada kawalan sempadan selepas Brexit.

Maksudnya dalam amalan, menurut Shane Brennan dari kumpulan lobi Persekutuan Rantaian Sejuk, ialah untuk penghantaran barangan “berisiko sederhana” perniagaan EU seperti daging, ikan, tenusu dan beberapa produk berkaitan tumbuhan, mereka memerlukan kesihatan eksport fizikal. sijil, ditandatangani semasa penghantaran oleh doktor haiwan bertauliah.

Ini bermakna jika anda seorang pembuat mozzarella Itali atau pengeluar salami Jerman yang gembira mengeksport ke UK, mulai 31 Oktober, anda perlu mencari dan membayar doktor haiwan serta memastikan semua kertas kerja anda ada untuk menghantar barangan tersebut ke UK. Jika anda adalah pasar raya UK yang bergantung kepada vendor EU tersebut, anda perlu memastikan bahawa pembekal EU tersebut au fait dengan peraturan baharu atau risiko rantaian bekalan.

Seperti yang Shane beritahu saya, itu boleh menjadikan perkara yang sangat menarik untuk masa Krismas jika syarikat EU bertindak balas seperti yang dilakukan oleh banyak syarikat UK pada tahun 2020 apabila EU mengenakan keperluan ini — mereka berhenti mengeksport kerana mereka tidak mempunyai lebar jalur untuk menangani kertas kerja. Ia masih dapat dilihat berapa ramai pengeksport EU mengambil jalan ini.

Kerajaan nampaknya berfikir bahawa ia telah meramalkan perkara ini dengan hanya memperkenalkan dokumentari dan identiti berasaskan risiko dan pemeriksaan fizikal mulai 31 Januari 2024. Tetapi ini agak terlepas fakta bahawa penghalang untuk perniagaan menghasilkan kertas kerja yang diperlukan untuk memuatkan lori, bukan takut ia dihalang oleh pegawai yang bertopi puncak di sempadan.

Ini bukan untuk mengatakan bahawa UK tidak memerlukan pemeriksaan sempadan – boleh dikatakan ia agak keterlaluan kerana ia mengambil masa yang lama. Dan seperti yang dikatakan oleh IoD dalam kertas dasar terkini mengenai pengeksportan selepas Brexit yang sangat baik, ketidakpastian telah menghakis keyakinan dalam dunia perniagaan bahawa kerajaan UK pernah menunaikan janjinya.

Memang tidak lama dahulu Jacob Rees-Mogg memberitahu perniagaan bahawa mereka tidak akan menghadapi sebarang kertas kerja sama sekali – untuk menimbulkan kemarahan di Defra, jabatan pertanian, yang telah merampas kembali kawalan dasar daripada jabatan perniagaan. Tetapi semua pemotongan dan perubahan ini mengambil tolnya. Seperti yang ditulis IoD selepas tinjauannya terhadap 580 perniagaan: “Firma . . . mempersoalkan betapa mereka boleh bergantung pada inisiatif masa depan.” Itu perlu diubah jika persekitaran perdagangan dan pelaburan Brexit ingin distabilkan.

Terdapat hujah yang kukuh untuk sempadan yang betul untuk mengelakkan risiko biosekuriti (yang telah kami laporkan) tetapi juga kepada perkara yang berkaitan dengan EU. Jika UK mahu mendorong Brussels melakukan lebih banyak lagi untuk memudahkan perdagangan, maka pengeksport EU menghadapi kesakitan yang sama seperti pengeksport UK boleh membantu mewujudkan tekanan daripada industri EU terhadap kerajaan mereka untuk berhujah bagi pendekatan yang lebih pragmatik. Kita akan lihat.

Itu tidak bermakna ia tidak akan mengejutkan perniagaan EU yang menganggap “Brexit telah selesai” dan mengeksport barangan ke UK seperti tiada apa yang berlaku kemudian diberitahu Brexit baru bermula — hampir tiga tahun selepas Perjanjian Perdagangan dan Kerjasama (TCA) berkuat kuasa.

HMRC dan kerajaan meletakkan saham yang besar dalam keupayaan pendigitalan dan fasa masuk penyelesaian kastam digital Tetingkap Perdagangan Tunggalnya (juga tertunda) untuk mengurangkan kesakitan birokrasi, tetapi apabila saya bercakap dengan perunding perdagangan mereka mengatakan tiada tongkat sihir digital di sini . Akhirnya itu semua kos tambahan dan geseran yang menghambat daya saing UK.

UK juga akan fasa dalam pengisytiharan keselamatan dan keselamatan mulai Oktober 2024, walaupun dengan mengurangkan medan data daripada 37 kepada 24 medan wajib semasa – satu lagi kesakitan yang dikenakan sendiri daripada Brexit yang merupakan pilihan yang diambil secara sedar. UK boleh kekal di dalam zon keselamatan EU, tetapi memilih untuk tidak melakukannya.

Industri makanan kini sedang berunding secara dalaman tentang maksud kawalan sempadan UK baharu untuk ahlinya, dan produk mana yang akan termasuk dalam kategori “berisiko sederhana”. Terdapat banyak kawasan kelabu, saya diberitahu.

Sebagai seorang orang dalam yang terlibat dalam perundingan dengan kerajaan memberitahu saya, “ia adalah kerumitan semata-mata bagi banyak produk yang berbeza dan di mana mereka duduk dari segi risiko. Saya rasa beberapa PKS EU [small and medium-sized enterprises] akan ditutup, yang lain perlu beralih daripada model kumpulan ‘tepat pada masanya’ (jadi lebih banyak lori, memindahkan lebih sedikit barang).”

Atau seperti yang dikatakan oleh Brennan dengan sifat kepahitan: “Ini mungkin plaster melekat peralihan Brexit terakhir yang perlu kami cabut, tetapi jangan percaya apabila mereka memberitahu anda bahawa ia tidak akan menyakitkan.”

Sebagai nota sampingan, satu lagi pening kepala utama yang menimpa perniagaan agri-makanan hasil daripada rangka kerja Windsor yang memerlukan barangan yang melalui ‘Lorong Hijau’ sentuhan ringan ke Ireland Utara dilabel dengan jelas bukan untuk dimakan di EU.

Kerajaan UK telah memutuskan ini harus menjadi keperluan seluruh UK untuk memastikan bahawa pasaran Ireland Utara tidak didiskriminasi — iaitu, kerana syarikat tidak akan diganggu untuk meletakkan label “NI sahaja” pada barangan untuk pasaran yang begitu kecil, mengurangkan pilihan di Ireland Utara.

Oleh itu, alternatif logik adalah keperluan seluruh UK untuk melabelkan barangan “Bukan untuk EU”, tetapi itu akan mengenakan beban kepada semua syarikat — kedua-dua pengeluar UK, termasuk yang mungkin tidak mengeksport ke Ireland Utara dan pengeksport EU ke UK, yang perlu melabelkan produk mereka “Bukan untuk EU” atau “GB sahaja”.

Tiada satu pun yang menarik dari perspektif kos dan pemasaran. Semua ini masih diusahakan, tetapi seperti model operasi sempadan baharu, lebih banyak kesakitan Brexit birokrasi semakin berkurangan.

Brexit dalam angka

Carta minggu ini diperoleh daripada rakan sekerja saya Valentina Romei yang melaporkan prestasi perdagangan UK yang suram sejak Brexit.

Jumlah eksport UK, tidak termasuk logam berharga, adalah lebih daripada 9 peratus di bawah purata pra-pandemi 2019 dalam tiga bulan terakhir 2022, yang meletakkan UK di bahagian bawah pek G7. Dan untuk memikirkan Brexit telah dijual sebagai tonik untuk memulihkan perdagangan British.

Jelas sekali tidak — bagaimana mungkin apabila anda membina halangan untuk berdagang dengan rakan dagangan terbesar anda setakat ini? Seperti yang dinyatakan di atas, sebahagian besar daripada ini adalah akibat Brexit yang boleh diramalkan, tetapi jika kita ingin menyoal siasat pilihan yang sebenarnya berhadapan dengan UK, perlu ada kejujuran tentang dari mana kita bermula.

Seperti yang dinyatakan dalam edisi sebelum ini, Sophie Hale di Yayasan Resolusi adalah antara yang pertama menerbitkan tentang bagaimana ‘dash untuk emas’ meningkatkan jumlah eksport UK.

Sesetengah Brexiter akan mahu menuduh Pejabat Perangkaan Kebangsaan dan ahli ekonomi cuba untuk memasak buku-buku untuk membuat titik yang tinggal, tetapi seperti yang ditunjukkan Hale “eksport emas dan logam berharga mempunyai sedikit manfaat ekonomi yang bermakna untuk UK”. Mereka hanya melalui, seolah-olah, tanpa kesan ke atas KDNK.

Keluarkan ini (lihat carta) dan Hale menggambarkan prestasi UK sebagai “bencana”. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit harapan apabila ia berkaitan dengan perkhidmatan – subjek yang, kecuali berita terkini, saya akan kembali ke minggu depan, dengan bantuan baik daripada Britain selepas pembaca Brexit.

Peringatan ringkas tentang acara FT Live minggu depan: profesor politik Jane Green akan menyertai rakan sekerja saya Stephen Bush dan saya untuk webinar eksklusif untuk pelanggan FT tentang: Adakah kemenangan Buruh ke atas Konservatif tidak dapat dielakkan? (19 April, 1-2 petang BST — daftar di sini)


Britain selepas Brexit disunting oleh Gordon Smith. Pelanggan premium boleh daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk mereka setiap petang Khamis. Atau anda boleh mengambil langganan Premium di sini. Baca edisi awal pada surat berita di sini.

Politik Dalaman — Ikuti perkara yang anda perlu ketahui dalam politik UK. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

resultsgp

pengeluaran sidney tadi siang

sydney hari ini togel

keluaran hk

totobet.net singapore