site

Community Windpower menyeru kerajaan untuk membatalkan cukai durian runtuh untuk projek baharu

Salah satu pengendali angin darat terbesar di UK telah meminta kerajaan untuk mengecualikan perkembangan baharu daripada cukai durian runtuh ke atas penjana elektrik boleh diperbaharui, dengan mendakwa ia telah membuat pelaburan “hampir mustahil”.

Community Windpower, sebuah syarikat swasta yang mengendalikan lapan ladang angin di Scotland, mengulangi ancaman untuk menyaman kerajaan – pertama kali dibuat pada bulan Disember – melainkan perubahan dibuat pada Levi Penjana Elektrik (EGL) yang diperkenalkan tahun lepas.

Syarikat boleh diperbaharui, nuklear dan biojisim menghadapi levi 45 peratus ke atas hasil borong melebihi £75 setiap megawatt jam di bawah EGL. Langkah itu diumumkan oleh canselor Jeremy Hunt pada November untuk membantu membayar skim subsidi untuk melindungi sebahagian isi rumah daripada harga tenaga yang tinggi berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Berikutan ancaman awal syarikat untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas cukai durian runtuh, kerajaan “telah hanya enggan terlibat dalam EGL sejak beberapa bulan kebelakangan ini”, kata Rod Wood, pengarah urusan di Community Windpower.

Beliau menambah: “Menteri-menteri nampaknya tidak menyedari kerosakan sebenar yang akan dilakukan oleh levi diskriminasi dan regresif ini. Tanpa perubahan pada EGL, projek sedia penyodok tidak akan dapat dibina.”

Kuasa Angin Komuniti bercadang untuk melabur sekitar £1.5 bilion dalam angin darat baharu menjelang 2025. Ia mendakwa levi itu adalah “diskriminatif” kerana penjana elektrik yang menggunakan gas dan arang batu dikecualikan. Cukai itu bertujuan untuk menangkap sebahagian daripada hasil “luar biasa” yang dibuat oleh penjana boleh diperbaharui, yang tidak terjejas oleh lonjakan mendadak dalam harga input, apabila harga elektrik melonjak.

Beberapa syarikat kuasa rendah karbon, termasuk Tenaga Angin Komuniti, telah menikmati hasil yang lebih tinggi kerana mereka mendapat manfaat daripada skim subsidi kerajaan yang telah lama wujud yang dipanggil “kewajipan boleh diperbaharui”.

Community Windpower berkata ia telah mengekalkan firma guaman Mishcon de Reya untuk meneroka pilihan undang-undang jika pindaan tidak dibuat kepada EGL dalam rang undang-undang kewangan parlimen akan datang, yang dijangka dalam beberapa minggu akan datang.

Analisis yang ditugaskan oleh syarikat itu mendapati bahawa jika kerajaan mengecualikan perkembangan baharu daripada levi, Perbendaharaan masih akan meningkatkan lebih daripada 95 peratus hasil yang dijangkakan daripada cukai durian runtuh, yang akan dilaksanakan sehingga 2028.

Syarikat itu mahu kerajaan mengemukakan tarikh harga ambang £75 MW/j diselaraskan untuk inflasi mulai Januari 2024. Ia berkata tidak berbuat demikian akan mengecualikan “tempoh penuh inflasi tinggi dan kos yang meroket sejak pencerobohan Ukraine”. Levi berkuat kuasa pada Januari.

Syarikat itu berkata persekitaran inflasi yang tinggi telah mendorong kadar “patah modal” untuk projek angin darat baharu setinggi £83 MW/j, menjadikan projek baharu “hampir mustahil” dengan adanya EGL.

Wood juga menggesa pembangunan boleh diperbaharui untuk melayakkan diri untuk mengimbangi levi, mencerminkan pengaturan dalam sektor minyak dan gas di mana sebanyak 80 peratus cukai durian runtuh berasingan ke atas pengeluar bahan api fosil Laut Utara boleh dikurangkan melalui pelaburan modal yang layak.

Kerajaan telah mencadangkan pembaharuan peraturan perancangan yang telah membawa kepada pengharaman berkesan ke atas pembangunan ladang angin darat di England sejak 2015, tetapi industri bimbang perubahan itu mungkin mempunyai sedikit kesan. Pembangunan ladang angin darat dibenarkan di Scotland, di mana ia merangkumi lebih daripada dua pertiga daripada kapasiti boleh diperbaharui.

Kerajaan berkata levi itu adalah “langkah sementara”, sambil menambah: “Pelaburan berterusan penjana dalam industri adalah penting untuk keselamatan tenaga jangka panjang kami dan levi ini masih meninggalkan syarikat dengan bahagian peningkatan yang mereka terima pada masa yang tinggi. harga borong”.

Laporan tambahan oleh Robert Wright

lresult sgp

pengeluara sdy

sydney hari ini togel

angka keluar hongkong

totobet net singapura hari ini