site

Crowdcube melancarkan dana apabila syarikat pelanggan melaporkan kemunduran

Platform crowdfunding terbesar Britain telah diletakkan dalam kedudukan yang janggal selepas mengumumkan usaha baharu pada hari yang sama bahawa sebuah syarikat yang memperoleh £6.6 juta di tapaknya daripada pelabur swasta mengalami masalah kewangan.

Crowdcube mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia akan bekerjasama dengan Octopus Investments, pengurus dana amanah modal teroka (VCT) terbesar di UK, untuk menawarkan dana VCT kepada rangkaian penyimpan runcit yang lebih luas dengan mengurangkan tahap pelaburan minimum.

Octopus telah menurunkan minimumnya daripada £3,000 kepada £500 untuk pelanggan Crowdcube. Pelabur akan dicaj 2 peratus pendahuluan dan 0.4 peratus dalam yuran pengurusan tahunan — setanding levi dengan broker konvensional untuk pelaburan minimum yang lebih tinggi.

Pelancaran itu dibuat di tengah-tengah tekanan pada pasaran kewangan yang menyekat akses syarikat yang lebih kecil kepada pembiayaan. Clim8, platform pelaburan yang mengumpul wang daripada pelabur Crowdcube pada 2020 dan 2021, berkata ia akan menutup akaun pelanggan pada akhir Mei selepas gagal mendapatkan modal baharu.

Dalam satu kenyataan kepada Financial Times, ketua eksekutif Clim8 Duncan Grierson berkata perniagaan itu kekal pelarut tetapi dia tidak dapat menjamin bahawa penyokong crowdfunding, yang memegang 15 peratus kepentingan, akan melihat pelaburan mereka dikembalikan jika perniagaan itu akhirnya dijual.

Crowdcube mempertahankan pendekatannya, mengatakan bahawa kedua-dua VCT yang ditawarkan tidak melabur dalam Clim8. “Berita Clim8 tidak berkaitan dengan pengumuman VCT kami, kedua-dua tawaran itu tidak bersambung antara satu sama lain . . . Melabur dalam syarikat peringkat awal dan melabur dalam VCT kedua-duanya membawa risiko.”

Crowdcube berkata tawaran VCT berbeza daripada perniagaan pendanaan ramai terasnya. Bagaimanapun, di laman webnya peluang untuk mendaftar minat dalam VCT minggu ini dipasarkan bersama akses kepada pelaburan syarikat tunggal.

Berita Clim8 mengukuhkan pandangan pengkritik yang berpendapat ruang permulaan berisiko untuk pelabur runcit. “Tiga ribu paun sudah agak rendah untuk kelas aset untuk pelabur yang canggih,” kata Jason Hollands, pengarah urusan di Evelyn Partners, yang memiliki platform pelaburan Bestinvest.

Beliau berkata bahawa “adalah salah bagi pasaran VCT untuk menarik pelabur baru atau kecil kerana risiko produk ini”. Bestinvest menapis bakal pelabur untuk menilai sama ada mereka telah memaksimumkan elaun Isa dan pencen mereka, yang dianggap sebagai kenderaan cekap cukai yang lebih selamat.

Tetapi penyokong pelaburan dalam syarikat peringkat awal berpendapat bahawa kegagalan individu tidak seharusnya menghalang ruang terbuka kepada penyimpan runcit, dan juga meluaskan akses, seperti dengan langkah Octopus/Crowdcube. Mereka mendakwa bahawa syarikat pemula akan memerlukan kumpulan pelabur yang lebih luas kerana canselor Jeremy Hunt baru sahaja memberi orang kaya insentif baharu untuk menambah periuk pencen mereka, jadi mengurangkan tarikan VCT.

“Khalayak VCT sedia ada di UK baru sahaja membuka pintu kepada pelanggan mereka untuk meletakkan lebih banyak wang dalam pencen,” kata Matt Cooper, ketua eksekutif bersama di Crowdcube. “Keperluan bagi industri VCT untuk pergi ke hiliran dan melihat demografi pelabur yang lebih muda kini lebih meruncing.”

Octopus dan Crowdcube berkata mereka tidak menetapkan sasaran pengumpulan dana, walaupun pengarah Octopus Ruth Handcock berkata mereka mempunyai “cita-cita besar” dan yakin dalam kes perniagaan mereka dengan “talian paip peluang yang memberangsangkan”.

Tom Britton, pengasas bersama Bilik Syndicate, penyedia dana Skim Pelaburan Perusahaan yang cekap cukai, berkata pasaran semasa adalah mencabar bagi pengurus dana VCT yang sendiri bergelut dengan prestasi yang kurang memuaskan.

Ekuiti persendirian dan modal teroka mengambil bahagian dalam pusingan pendanaan 9 peratus lebih sedikit tahun ke tahun pada 2022, menurut perunding Beauhurst.

Hanya lebih £800 juta daripada sasaran pembiayaan £1.3 bilion yang bercita-cita tinggi telah dibangkitkan oleh semua VCT UK dalam minggu-minggu menjelang penutupan tahun cukai pada 5 April, menurut broker Wealth Club. Rekod pembiayaan sebanyak £1bn telah dikumpulkan pada 2021-22.

toto bet singapura

totobet sidney

keluaran sdy hari ini

totobet data hongkong

pengeluaŕan hk