site

Datuk Bandar Sadiq Khan: ‘Anda tidak menjadikan UK lebih taraf dengan menjadikan London lebih miskin’

Adakah udara telah keluar dari London? Selama tujuh tahun sejak undian Brexit, bandar itu tidak disenangi – garis panduan untuk ahli politik, bidak yang dibuang dalam perbincangan dengan Brussels. Pekerja EU telah pergi, pasaran ekuiti telah merosot. Reputasi Polis Metropolitan telah merosot.

Di pejabatnya bersebelahan kereta kabel London timur, datuk bandar ibu negara, Sadiq Khan, menunjukkan muka berani. Dia menegaskan London telah mengabaikan kesan terburuk Covid dan, sedikit sebanyak, Brexit. “Saya rasa kita sudah kembali. Jika anda melihat nombor pengangkutan awam pada hujung minggu, pelancongan dan riadah kembali.”

Khan melihat bandar itu separuh penuh, bukan separuh kosong. Pekerja pejabat berulang-alik pada 80 peratus tahap pra-pandemi dari hari Selasa hingga Khamis. Laluan Elizabeth, dibuka tahun lepas, kini menyumbang satu daripada enam perjalanan kereta api UK.

Tetapi bukankah Konservatif dan Buruh memberi tumpuan kepada pelaburan di utara dan Midlands? “Anda tidak menjadikan negara kita lebih taraf dengan menjadikan London lebih miskin. . . Pesaing kami, saya katakan ini tidak dalam apa-apa cara untuk menyebabkan kesalahan, bukan Manchester, Birmingham, Cardiff, Glasgow. Pesaing kami ialah Hong Kong, Singapura, New York. . . Semua ahli politik perlu memikirkan akibatnya jika mereka terus menghentam London.”

Ia bukan sahaja London yang dipersoalkan; ia adalah Khan sendiri. Apabila dia dipilih pada 2016, dia adalah salah seorang ahli politik paling popular di Britain. Sebagai seorang Muslim dan pendatang generasi kedua, beliau adalah simbol global multikulturalisme. Pertembungan kerap dengan Donald Trump dan Boris Johnson mengukuhkan sokongannya. Khan dengan bangganya anti-Brexit dan kadang-kadang merupakan titik balas sayap kiri yang waras kepada Jeremy Corbyn, pemimpin parti Buruh ketika itu.

Tetapi tahun lepas penilaian kelulusannya di kalangan warga London bertukar negatif. Malah sesetengah penyokong Buruh merasakan jawatan datuk bandar beliau telah hilang. Rory Stewart, bekas menteri Tory yang secara ringkas menentangnya, memanggilnya “watak yang bersimpati, tetapi bukan ketua eksekutif. Dia mempunyai kecenderungan untuk menyalahkan kerajaan pusat atas kegagalan dan bukannya bertanggungjawab secara langsung.”

Khan menarik kritikan yang tidak wajar: pasukannya mengesan banyak penderaan dalam talian kepada peminat Trump di AS dan penyokong Narendra Modi di India. Tetapi boleh dikatakan masalah yang lebih besar ialah dasar tandatangannya – membersihkan udara London – adalah salah satu yang tidak dapat dilihat oleh orang ramai.

Tahun depan dia akan bertanding, dan dijangka menang, penggal ketiga yang belum pernah berlaku sebelum ini. Pendahulunya Ken Livingstone dan Johnson kebanyakannya berkhidmat di bawah kerajaan negara parti mereka sendiri. Harapan Khan ialah, jika Buruh menang di peringkat kebangsaan pada 2024, ufuk beliau sebagai datuk bandar akan terbuka.

“Animus anti-London ini tidak akan hilang dalam sekelip mata dengan pertukaran kerajaan. [But] potensi bekerja dengan kerajaan Buruh yang pro-London adalah sangat menarik . . . Apabila anda bercakap dengan Ken Livingstone, dia akan berkata apabila dia mula-mula menjadi Datuk Bandar kerajaan telah memberikan wang.” Khan berikrar untuk tidak menjadi “patsy” untuk Buruh. “Tetapi perkara utama tentang kerajaan Buruh ialah mereka akan memberi kami wang yang kami perlukan.”


Seorang peguam hak asasi manusia, Khan, 52, berkhidmat sebagai menteri pengangkutan di bawah bekas perdana menteri Gordon Brown. Dia mendapati peranan itu menyekat: “Jika anda menteri untuk klip kertas, anda hanya boleh bercakap tentang klip kertas.” Menjadi ahli parlimen pembangkang adalah lebih teruk: “Sangat menyedihkan.”

Kemahiran Khan adalah berkempen — dia mengatasi calon Buruh pesaing untuk Datuk Bandar. Pekerjaan itu sendiri sukar untuk disesuaikan. “Saya seorang pugilist. Menjadi Datuk Bandar adalah sangat berbeza — ia bersidang. Saya terpaksa mengubah perangai saya.”

Khan adalah antara ahli politik Britain yang paling skrip, berpaling pada barisan yang telah disediakan. Dia menyenaraikan rekodnya mengenai pembinaan rumah: bilangan rumah majlis yang paling banyak dibina sejak 1970-an (walaupun masih tidak mendekati 50,000 atau lebih London memerlukan setahun). Pembunuhan adalah lebih rendah pada tahun lepas berbanding mana-mana tahun sejak 2014 (walaupun sebahagian besar jawatan datuk bandar beliau bertepatan dengan peningkatan jenayah, mengikut trend negara).

Kualiti udara telah bertambah baik: pelepasan nitrogen oksida adalah satu perempat lebih rendah berbanding tanpa Zon Pelepasan Ultra Rendah yang diperkenalkan oleh Khan. Itu adalah peribadi: dia didiagnosis dengan asma pada usia 43 tahun, selepas berlari maraton, dan kini mengambil tablet dan menggunakan pam steroid dua kali sehari. Dia tidak menolak rancangannya untuk melanjutkan ULEZ ke seluruh London pada bulan Ogos: kenderaan yang mencemarkan perlu membayar £12.50 sehari. Ia dijangka mengurangkan pelepasan nitrogen oksida daripada kereta di luar London sebanyak hampir sepersepuluh.

“ULEZ bukanlah perkara besar dalam fikiran kebanyakan orang. Ia adalah perkara yang besar dalam fikiran sebilangan kecil orang. . . Di luar London, 85 peratus kenderaan patuh dan separuh daripada penduduk London tidak mempunyai kereta.”

Adakah matlamat utama untuk mengenakan bayaran kepada pemandu untuk setiap batu yang mereka pandu? “Pengecasan penggunaan jalan raya adalah menarik. . . Jika anda menyingkirkan caj kesesakan, singkirkan ULEZ, buang cukai jalan dan caj orang bergantung pada berapa batu yang mereka pandu, betapa mencemarkan kenderaan mereka, masa hari mereka memandu, adakah terdapat alternatif berkaitan ke pengangkutan awam, berapa ramai orang di dalam kereta, itu berpotensi agak mengujakan. Masalahnya ialah teknologi itu agak jauh.”

Khan cepat menyalahkan orang lain. Johnson meninggalkannya “tiada warisan”. Kerajaan pusat tidak membiayai pembinaan rumah yang mencukupi.

Dia bercakap dengan datuk bandar lain – “Anne di Paris, Eric di New York atau Ada di Barcelona” – dan “hijau dengan iri hati”. “Datuk bandar di New York dapat membelanjakan 50 peratus daripada wang yang diperoleh di New York. Kami boleh membelanjakan 7 peratus.” Dia mahukan lebih kawalan ke atas cukai majlis dan kadar perniagaan, dan kuasa untuk mengenakan levi hotel. Dia juga telah menyokong pembekuan sewa selama enam bulan, yang dia tidak mempunyai kuasa untuk melaksanakannya.

London mempunyai beberapa projek modal besar dalam perancangan. Kereta api baharu sedang dibina untuk Laluan Piccadilly, tetapi tiada pembiayaan untuk isyarat yang membolehkan mereka berjalan dengan lebih kerap. “Ia mengarut.”

Kami akan bertemu sehari selepas mogok Tube. Khan, yang biasanya berulang-alik dengan Tube, mengayuh basikal Brompton elektriknya. Semasa berkempen untuk jawatan datuk bandar, beliau berkata beliau akan berusaha untuk “memastikan tiada hari mogok”. Apa yang berlaku? Beliau menegaskan bahawa, antara 2017 dan 2021, mogok Tube jatuh “lebih daripada 70 peratus”, walaupun 600 pekerjaan dipotong. Tetapi keadaan berubah apabila kerajaan menuntut semakan semula pencen sebagai sebahagian daripada penyelamat Covid. “Ia sengaja dilakukan oleh kerajaan yang mahukan pergaduhan dengan kesatuan sekerja.” Menteri-menteri juga menuntut penyelidikan ke dalam kereta api tanpa pemandu, prospek yang dikatakan Pengangkutan untuk London adalah tidak masuk akal kerana ia memerlukan pelebaran terowong dalam.


Sehari selepas undian Brexit, Khan memanggil gabenor Bank of England ketika itu, Mark Carney. “Dia berkata satu-satunya orang yang menghubungi saya hari ini ialah awak dan [Nicola] Sturgeon. Tiada seorang pun daripada kerajaan telah menghubunginya.”

Jadi bagaimana dengan Brexit? “Perniagaan di London mengadu tentang dua perkara besar: kekurangan kemahiran dan kekurangan buruh. Beberapa restoran tidak membuat makan tengah hari kerana mereka tidak mempunyai kakitangan.”

Khan mahukan visa pekerja London sahaja. Jika gagal, beliau mahu kerajaan mentauliahkan serantau, bukan hanya nasional, senarai pekerjaan yang mengalami kekurangan. Itu akan membolehkan pekerja hospitaliti datang ke London, sebagai contoh.

Adakah pemimpin Buruh Keir Starmer melunakkan keengganannya untuk menyertai semula pasaran tunggal? “Saya pasti dia maksudkan apa yang dia cakap. Tetapi dalam masa yang tidak lama lagi, anda akan mendapat lebih ramai orang bercakap tentang gajah di dalam bilik — Brexit keras yang melampau. Kita sepatutnya bercakap tentang pasaran tunggal dan kesatuan kastam — itu tidak bermakna akan kembali ke dalamnya.” Arah perjalanan adalah “akan menjadi penjajaran yang lebih dekat”.

Segera

Bolehkah masyarakat Islam dan Hindu bertembung di London, seperti yang berlaku di Leicester tahun lepas?
Anda tidak boleh leka. Anda perlu bekerja di multikulturalisme.
Talian Tube Terbaik?
Utara. Saya dari Tooting Bec. Pergi ke stesen Bank — ia telah merevolusikan.
Buku terakhir yang anda nikmati?
Richard Osman. Dia seorang yang genius. Orang ramai agak sombong tentang dia.

Humza Yousaf, seorang lagi ahli politik Islam yang berasal dari Pakistan, kini menjadi menteri pertama Scotland. Itu adalah “sumber kebanggaan kepada saya”, kata Khan. Adakah pemimpin etnik minoriti menerima lebih banyak kritikan? “Beberapa kritikan yang saya terima jelas dikaitkan dengan kaum dan kepercayaan saya. . . Ia adalah masalah yang malang dengan media sosial.”

Khan memainkan peranan penting dalam memaksa pesuruhjaya Polis Metropolitan Cressida Dick keluar pada tahun 2022. Kajian Casey baru-baru ini mendapati kuasa itu bersifat perkauman, seksis dan homofobia dari segi institusi. “Saya telah dibenarkan. Saya adalah lelaki yang tidak berpuas hati tentang bagaimana [2021] Clapham Common vigil sedang diawasi,” kata datuk bandar.

Dia memuji “pesuruhjaya reformasi” Sir Mark Rowley kerana “tidak berpuas hati, tiada keangkuhan, tiada pertahanan”. Apakah sebenarnya yang Rowley janjikan bahawa Dick tidak melakukannya? “Seorang pemimpin yang baik tidak sepatutnya menjadi kriteria kejayaan betapa popularnya mereka di kantin,” kata Khan, dalam penggalian bertudung di Dick. Tetapi, dia menambah: “Anda tidak boleh lari daripada fakta bahawa kami kehilangan 20,000 pegawai di seluruh negara . . . Itu memberi kesan kepada kualiti dan jaminan, terhadap jenayah kekerasan yang meningkat.”

Selain kualiti udara, Khan tidak mempunyai pencapaian yang boleh mengujakan pengundi London. Dia telah membuat laporan mengenai ganja, walaupun sebagai datuk bandar dia mempunyai sedikit pengaruh terhadap undang-undang dadah. Adakah dia berfikir untuk menyokong pengesahan? “Saya benar-benar mempunyai fikiran terbuka. Saya terkejut apabila saya pergi ke Amerika dan kagum dengan apa yang berlaku di LA. Saya tidak menyedari bahawa hasil cukai adalah begitu besar. Tetapi saya menghargai ada kelemahan.”

Penggal ketiga akan membawa Khan ke 2028. Dia tidak akan menolak untuk meneruskan. “Sekurang-kurangnya enam penggal, ayuh! . . . Selagi anda mempunyai idea, dan anda menyukai pekerjaan anda, dan orang ramai mahu memberi saya kepercayaan mereka, maka ya. Saya benar-benar fikir saya mempunyai pekerjaan terbaik dalam politik.”

totobet+sgp

pengeluaran sidney siang

totobetsdy

keluaran hongkong malam

toto bet singapura