site

Diterangkan: Mengapa dan bagaimana BGMI disekat di India

New Delhi, 12 Ogos (IANS) Selepas menyekat beberapa apl Cina dua tahun lalu, termasuk PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) atas kebimbangan keselamatan negara, kerajaan India kini telah menyekat permainan battle royale seperti PUBG Battlegrounds Mobile India (BGMI) yang mempunyai 100 juta pengguna di India.

Berikutan arahan kerajaan, gergasi teknologi Google dan Apple telah menyekat aplikasi permainan BGMI daripada kedai dalam talian masing-masing lewat bulan pertama.

Walaupun belum ada kenyataan rasmi kerajaan mengenai larangan BGMI, berikut ialah penjelasan kronologi tentang cara dan sebab permainan BGMI telah dikeluarkan dari kedai aplikasi Google dan Apple di negara ini.

Pada November 2020, ia telah didedahkan buat kali pertama bahawa PUBG Mobile akan dilancarkan semula di India di bawah entiti baharu ‘PUBG Mobile India’.

Setahun selepas larangan PUBG, pembangun permainan Korea Selatan Krafton melancarkan BGMI pada 2021, khusus untuk peminat permainan di India.

Pada bulan yang sama, PUBG Studios dan syarikat permainan video Korea Selatan Krafton mendaftarkan PUBG India Private Ltd di bawah Kementerian Hal Ehwal Korporat untuk melancarkan semula PUBG Mobile di negara itu.

Pada Jun 2021, kontroversi tercetus berikutan keluaran beta awal untuk pengguna Android bahawa data daripada peranti Android pengguna sedang dihantar ke pelayan China milik Tencent.

Berikutan pelanggaran perkongsian data, Krafton mengeluarkan kemas kini untuk menyelesaikan isu perkongsian data dengan pelayan berasaskan China.

Krafton mengumumkan pelancaran permainan BGMI pada Mei 2021. Permainan ini akhirnya dikeluarkan pada 2 Julai untuk peranti Android dan 18 Ogos untuk peranti iOS.

Dalam tempoh satu tahun, BGMI telah melepasi 100 juta pengguna berdaftar.

Tahun lepas, Krafton berkata ia melabur hampir $100 juta untuk menambah baik permainan video tempatan, e-sukan dan permulaan hiburan India untuk membina ekosistem permulaan permainan yang sihat.

Menurut pakar, dalam apa yang dipanggil avatar baharu, BGMI tidak berbeza dengan PUBG dahulu, dengan Tencent yang berpangkalan di China masih mengawalnya di latar belakang.

Pada Februari tahun ini, pertubuhan bukan untung, Prahar, menulis surat kepada Kementerian Dalam Negeri (MHA) dan Kementerian IT (MeitY) untuk menyekat “BGMI aplikasi Cina” di bawah seksyen 69A Akta Teknologi Maklumat, kerana ia “menimbulkan ancaman kepada kedaulatan dan integriti India, pertahanan India, keselamatan negara, dan ketenteraman awam”.

Berikutan arahan kerajaan, gergasi teknologi itu menarik permainan battle royale yang popular dari kedai aplikasi masing-masing pada 28 Julai.

Walau bagaimanapun, permainan ini boleh dimainkan oleh pengguna yang telah memasang aplikasinya.

Semasa panggilan pendapatan suku tahunan syarikat pada hari Khamis, CFO Krafton Bae Dong-geun berkata syarikat itu menghormati dan memahami kebimbangan kerajaan India.

“Kami telah menjalankan perkhidmatan secara langsung berdasarkan piawaian dan pemantauan keselamatan data yang ketat. Kami akan bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa untuk mencari jalan bagi pengguna di India untuk terus menikmati BGMI,” kata Dong-geun.

Selepas kerajaan mengarahkan Google dan Apple mengharamkan BGMI, beberapa syarikat perjudian telah menulis surat kepada Perdana Menteri Narendra Modi, meminta ‘layanan adil’ untuk membantu memupuk ekosistem permainan di negara itu.

Kerajaan telah, setakat ini, mengharamkan lebih 270 aplikasi Cina. Beberapa apl sebegitu menamakannya semula dalam avatar baharu untuk memasuki India tetapi diharamkan sekali lagi.

(Kecuali tajuk utama, artikel IANS yang selebihnya ini tidak disunting)

Untuk lebih banyak berita teknologi, ulasan produk, ciri teknologi sains dan kemas kini, teruskan membaca Digit.in

Data Result Hongkong

Data Hongkong

Togel Singapore

SGP Hari Ini

Keluaran Sidney Hari Ini

Data Sidney