site

Doktor muda di England menawarkan untuk menghentikan mogok jika menteri membuat tawaran gaji yang ‘boleh dipercayai’

Doktor muda di England berkata mereka akan membatalkan mogok empat hari minggu depan jika kerajaan membuat “tawaran yang boleh dipercayai” mengenai gaji, dalam langkah yang akan mengelakkan pemberhentian paling lama untuk melanda NHS sejak Disember tahun lalu.

Pemimpin kesihatan bimbang tindakan keluar yang tidak pernah berlaku sebelum ini oleh ahli Persatuan Perubatan British akan menjadi yang paling mencabar kerana ia akan bermula terus selepas cuti bank Paskah, apabila permintaan terpendam dikeluarkan dan ramai perunding tiada.

Dr Vivek Trivedi dan Dr Robert Laurenson, pengerusi bersama jawatankuasa doktor muda BMA, pada Khamis menggesa setiausaha kesihatan Steve Barclay untuk memulakan perbincangan baharu mengenai gaji, selepas satu pusingan rundingan gagal bulan lepas.

“Jika [Barclay] meletakkan tawaran yang boleh dipercayai di atas meja yang menunjukkan dia serius untuk menangani doktor kehilangan lebih 26 peratus daripada gaji mereka secara sebenar dan yang kami percaya boleh menjadi asas rundingan, kami akan menangguhkan tindakan minggu depan,” kata mereka.

Sebarang tawaran akan menjadi titik permulaan “tetapi sehingga[Barclay]. . . bersetuju untuk bertemu dengan kami, kami tidak boleh mempertimbangkan untuk menghentikan tindakan mogok dan memulakan rundingan”, kata mereka, sambil menambah bahawa “bola [was] sekarang sangat banyak di setiausaha mahkamah negara”.

Jabatan Kesihatan dan Penjagaan Sosial berkata permintaan BMA untuk kenaikan 35 peratus adalah “tidak munasabah dan tidak berpatutan” dan bahawa kesatuan itu harus mengemukakan “pendekatan yang realistik supaya kita boleh mencari jalan ke hadapan”.

Ia menambah bahawa mogok 96 jam itu akan “membawa risiko keselamatan pesakit dan menyebabkan gangguan selanjutnya dan penangguhan rawatan”.

Secara berasingan, seorang pegawai tinggi NHS memberi amaran tentang minggu yang “lebih mencabar” untuk perkhidmatan kesihatan selepas data rasmi yang diterbitkan pada hari Khamis mendedahkan tekanan yang dihadapinya.

Angka dari NHS England menunjukkan bahawa, dalam seminggu hingga 2 April, terdapat sejumlah 7,556 pesakit di hospital dengan Covid-19 dan ratusan dengan norovirus dan selesema, manakala perkhidmatan bukan kecemasan 111 menerima lebih daripada 440,000 panggilan.

Sementara itu, disebabkan kesukaran mengeluarkan pesakit, lebih 13,000 katil telah diduduki oleh orang yang tidak lagi memerlukannya setiap hari minggu lalu dan lebih 19 daripada 20 katil dewasa telah penuh.

Profesor Sir Stephen Powis, pengarah perubatan nasional NHS England, memberi amaran bahawa walaupun kakitangan terus menghadapi “tekanan luar biasa”, minggu depan akan “lebih mencabar . . . dengan tekanan yang disebabkan oleh cuti hujung minggu bank” dan mogok.

Beliau berkata tindakan keluar itu akan meninggalkan hospital “tanpa separuh daripada tenaga kerja perubatan”, sambil menambah bahawa orang ramai harus menghubungi 999 hanya sekiranya berlaku “kecemasan yang mengancam nyawa”.

all result sgp

angka keluar sdy

sydney hari ini togel

keluaran hongkong malam

totobet sgp pengeluaran