site

Dua kumpulan air dipersalahkan untuk 40% daripada tumpahan kumbahan England pada 2022

United Utilities dan Yorkshire Water bertanggungjawab ke atas 124,000 tumpahan kumbahan oleh syarikat air di England tahun lalu, lebih 40 peratus daripada jumlah yang direkodkan, menurut badan pemerhati pencemaran negara itu.

Data yang diterbitkan oleh Agensi Alam Sekitar pada hari Jumaat menunjukkan 10 syarikat air dan pembetungan yang beroperasi di England menumpahkan kumbahan ke sungai dan laut sebanyak 301,091 kali tahun lepas — penurunan 19 peratus berbanding 2021.

Kejatuhan itu, bagaimanapun, adalah akibat cuaca kering yang luar biasa dan bukannya “tindakan syarikat air”, kata pengawal selia. Kemarau secara rasmi diisytiharkan di seluruh petak besar England pada bulan Ogos semasa musim panas paling kering selama 50 tahun.

Menteri Air Rebecca Pow berkata: “Jumlah kumbahan yang dibuang ke perairan kami tidak boleh diterima dan kami mengambil tindakan untuk memastikan pencemar dipertanggungjawabkan.”

Pengarah eksekutif EA John Leyland berkata pengawal selia mahu melihat “kemajuan yang lebih pantas daripada syarikat air dalam mengurangkan tumpahan dan bertindak ke atas data pemantauan”.

Sektor air yang diswastakan telah mengalami tekanan yang semakin meningkat terhadap jumlah kumbahan yang memasuki saluran air dan laut UK, serta pembaziran air dan paip bocor.

Beberapa kempen alam sekitar berkata kerajaan dan Ofwat, pengawal selia ekonomi industri, mesti melakukan lebih banyak lagi untuk memastikan syarikat melabur dalam menaik taraf perkhidmatan mereka dan mengurangkan insiden pencemaran.

EA juga telah mendapat perhatian daripada juru kempen yang mengatakan ia kekurangan dana yang kritikal dan tidak dapat meminta pertanggungjawaban pesalah.

Syarikat termasuk Severn Trent, United Utilities dan Thames Water telah dihantar beribu-ribu amaran bertulis oleh badan pemerhati berhubung kesalahan yang disyaki sejak 2015, menurut analisis data rasmi Financial Times.

United Utilities juga menghadapi cabaran undang-undang daripada Syarikat Terusan Kapal Manchester berhubung dakwaan pembuangan kumbahan ke dalam laluan air.

Data hari Jumaat menunjukkan bahawa tumpahan kumbahan pada 2022 berlangsung selama 1.8 juta jam, dengan purata tumpahan individu selama enam jam.

EA berkata penemuannya akan memaklumkan “semakan harga” seterusnya yang menetapkan berapa banyak syarikat air boleh mengenakan bayaran kepada pelanggan dalam tempoh kawal selia lima tahun akan datang dari 2025.

Ia juga menyatakan bahawa lebih daripada 91 peratus limpahan ribut – mekanisme yang direka untuk melepaskan lebihan air daripada sistem pembetungan ke sungai atau laut untuk memastikan ia tidak ditenggelami – kini dilengkapi dengan peranti pemantauan yang diperlukan oleh kerajaan.

Menteri-menteri telah meminta syarikat-syarikat air untuk memasang monitor sedemikian pada semua limpahan ribut menjelang akhir tahun ini.

Megan Corton Scott, juru kempen politik untuk Greenpeace UK, berkata penemuan EA menunjukkan syarikat air “tidak malu”, sambil menambah: “Mereka tidak mempunyai insentif komersial untuk melakukan apa-apa selain mengumpul wang pelanggan mereka tidak mempunyai pilihan daripada memberi mereka.”

United Utilities berkata ia tahu ada “banyak lagi yang perlu dilakukan”, mempunyai “rancangan bercita-cita tinggi untuk menyampaikan penambahbaikan selanjutnya”, dan bahawa kes yang melibatkan Syarikat Terusan Kapal Manchester “tidak pernah mengenai mengelak akauntabiliti”.

Yorkshire Water berkata ia “bertekad untuk menangani isu ini” dan mengurangkan limpahan adalah “keutamaan” dan “tugas penting”.

“Membuat semula seluruh Yorkshire bukanlah penyelesaian yang cepat kerana ia akan sangat mengganggu dan merugikan pelanggan,” kata syarikat itu, sambil menambah bahawa pelan peningkatan limpahan ribut £180 juta “sudah bergerak”.

sgpresult

pengeluaran sidney

pengeluaran sydney

angka keluar hk

pasaran hari togel