site

Dua pasukan polis di England ditegur kerana merakam panggilan yang menyalahi undang-undang

Pengawal selia UK telah menegur polis Surrey dan Sussex kerana secara tidak sah merakam lebih daripada 200,000 perbualan telefon dan menangkap data peribadi tanpa pengetahuan pemanggil.

Pejabat Pesuruhjaya Maklumat, yang merupakan badan kawal selia bebas untuk perlindungan data, berkata pada hari Selasa bahawa ia telah menyedari pada 2020 bahawa 1,015 kakitangan di kedua-dua pasukan polis telah memuat turun aplikasi telefon mudah alih yang merekodkan panggilan masuk dan keluar.

Perisian ini pada asalnya bertujuan untuk digunakan hanya oleh sebilangan kecil anggota polis pakar tetapi telah tersedia secara meluas.

Pendedahan itu muncul ketika keyakinan orang ramai terhadap polis di England merosot berikutan beberapa skandal yang melibatkan perkauman, seksisme dan buli, dan sabitan kesalahan seorang pegawai di Polis Metropolitan London atas kesalahan membunuh dan seorang lagi atas pelbagai tuduhan merogol.

“Polis Sussex dan Polis Surrey gagal menggunakan data peribadi orang secara sah dengan merekodkan ratusan ribu panggilan telefon tanpa pengetahuan mereka,” kata Stephen Bonner, timbalan pesuruhjaya ICO.

“Orang ramai berhak menjangkakan bahawa apabila mereka bercakap dengan pegawai polis, maklumat yang mereka dedahkan dikendalikan secara bertanggungjawab,” tambahnya. “Kami hanya boleh menganggarkan jumlah besar data peribadi yang dikumpul semasa perbualan ini, termasuk maklumat yang sangat sensitif berkaitan dengan jenayah yang disyaki.”

Pegawai polis yang memuat turun aplikasi itu tidak menyedari bahawa semua panggilan akan dirakam, dan orang ramai tidak dimaklumkan bahawa perbualan mereka dirakam, kata ICO. Perisian itu telah ditarik balik dan semua bahan bukti berkaitan dimusnahkan.

Daripada memukul setiap pasukan dengan denda £1 juta, pengawal selia memilih untuk mengeluarkan teguran rasmi selaras dengan pendekatan baharu yang bertujuan mengurangkan kesan denda ke atas perkhidmatan awam.

“Teguran itu mencerminkan penggunaan kuasa ICO yang lebih luas terhadap sektor awam kerana denda yang besar boleh menyebabkan pengurangan belanjawan untuk penyediaan perkhidmatan penting,” kata Bonner.

ICO berkata bahawa polis Surrey dan Sussex mesti memastikan bahawa hak perlindungan data dihormati sebelum menggunakan aplikasi baharu, dan kakitangan harus diberi bimbingan mengenai isu itu. Ia telah memberi kedua-dua kuasa tiga bulan untuk memberikan bukti bahawa mereka mematuhi undang-undang perlindungan data.

Kedua-dua pasukan itu mengakui bahawa “bukti kesalahan yang sedang atau sedang disiasat” ditemui pada sebilangan kecil rakaman, dan dalam tiga keadaan ini berkaitan dengan kes jenayah.

Polis Sussex berkata majoriti cadangan ICO telah pun dilaksanakan.

“Proses tadbir urus baharu telah dilaksanakan, memastikan semua apl baharu mematuhi undang-undang semasa sebelum disediakan. Semua kakitangan diberikan arahan dan panduan perlindungan data berkenaan dengan penggunaan mana-mana aplikasi melalui mesej yang dipaparkan pada skrin hadapan semua peranti,” katanya.

Fiona Macpherson, penolong ketua konstabel Polis Surrey, berkata: “Kes ini mendedahkan kekurangan tadbir urus sekitar penggunaan aplikasi digital ini, dan ini amat dikesali. Sebaik sahaja kesilapan itu dilaporkan, kami mengambil tindakan segera untuk memastikan perkara ini tidak berulang.”

sidney hari ini

info togel hongkonģ hari ini

totober sgp