site

DUP secara rahsia memberi amaran terhadap permintaan perjanjian perdagangan Ireland Utara, surat mendedahkan

Parti Kesatuan Demokratik secara persendirian memberi amaran kepada kerajaan UK bahawa persekitaran “peraturan dwi” di Ireland Utara tidak akan berfungsi untuk kumpulan industri penting, walaupun idea itu kini menjadi salah satu tuntutannya untuk memulihkan kerajaan yang diturunkan wilayah itu.

Jeffrey Donaldson, ketua DUP, memberitahu Ahli Parlimen pada hari Rabu bahawa parti itu mahu melihat kedua-dua piawaian EU dan UK diguna pakai secara serentak di Ireland Utara untuk menjadikan perjanjian baharu Perdana Menteri Rishi Sunak mengenai pengaturan perdagangan pasca Brexit untuk wilayah itu diterima oleh Unionists .

Bagaimanapun, dalam surat kepada menteri UK September lalu, Sammy Wilson, ketua cambuk DUP di Westminster dan salah seorang pengkritik parti yang paling lantang terhadap perjanjian rangka kerja Windsor, mengakui bahawa kumpulan kepentingan komersial yang penting seperti petani tidak mempunyai kepentingan dalam rejim sedemikian.

“Isu besar yang telah dibangkitkan oleh Kesatuan Peladang Ulster ialah bidang dwi peraturan,” tulis Wilson dalam surat kepada jabatan pertanian, Defra, yang dilihat oleh Financial Times, sambil menambah bahawa idea itu “memang menimbulkan kebimbangan bagi kami” .

Beliau menjelaskan bahawa petani di Ireland Utara akan sentiasa memilih untuk mematuhi peraturan EU atas sebab komersial kerana itu memberi mereka akses sama rata kepada pasaran UK dan EU.

“Untuk memastikan pembeli mereka gembira, mereka perlu mematuhi peraturan EU, walaupun susu atau daging lembu mungkin akhirnya tidak pergi ke EU,” tulis Wilson.

Wilson, DUP dan UFU tidak segera menjawab permintaan untuk mendapatkan komen.

Di bawah rangka kerja Windsor — yang menurut London menawarkan peluang ekonomi yang tiada tandingan di rantau ini — pengeluar industri dan makanan Ireland Utara mesti mematuhi peraturan EU untuk mengakses pasaran tunggal EU. Pasaran dalaman UK juga menerima barangan standard EU.

Idea rangka kerja “peraturan dwi” untuk Ireland Utara telah dicadangkan dalam rang undang-undang protokol Ireland Utara yang kontroversial bekas perdana menteri Boris Johnson yang digantikan dengan rangka kerja Windsor Sunak.

Parti Kesatuan Demokratik pada hari Rabu mengundi menentang rangka kerja itu, yang meninggalkan Ireland Utara mengikut peraturan EU untuk barangan, mengatakan ia memerlukan “penjelasan, kerja semula dan perubahan” untuk melindungi tempat rantau itu di UK.

Tetapi London telah berkata tidak akan ada. “Tiada apa-apa lagi untuk keluar dari . . . rundingan. Ia sudah selesai,” kata Chris Heaton-Harris, setiausaha Ireland Utara UK, pada Khamis.

Donaldson, yang telah memboikot eksekutif perkongsian kuasa Ireland Utara di Stormont sejak Mei berhubung perbalahan Brexit, akan memberikan keputusannya mengenai rangka kerja itu selepas panel yang dilantiknya untuk menyiasat pandangan ahli kesatuan sekerja pada akhir bulan ini.

Tetapi di Westminster pada hari Rabu, dia menegaskan: “Apa yang saya tidak terima ialah situasi di mana setiap perniagaan di kawasan saya mesti mematuhi peraturan EU walaupun mereka tidak menjual satu widget kepada EU. Itu salah, kerana ia merosakkan tempat kami dalam pasaran dalaman UK.”

Bagaimanapun, pegawai UK berkata DUP masih belum menghasilkan contoh konkrit di mana keperluan untuk mematuhi peraturan EU telah menghalang syarikat Ireland Utara daripada berdagang dengan UK.

Kumpulan perdagangan mengatakan ahli mereka sangat menyokong rangka kerja Windsor. Industri tenusu Ireland Utara, sebagai contoh, menghantar susu ke Republik Ireland untuk diproses dan berkata rejim dwi kawal selia tidak akan dapat dilaksanakan.

Stephen Kelly, ketua badan industri Manufacturing NI, berkata 90 peratus daripada 4,640 syarikat perkilangan di rantau ini sudah mematuhi peraturan EU kerana mereka mengeksport ke Ireland dan negara EU yang lain.

Di sebalik penentangan DUP, tinjauan Irish News/Institut of Irish Studies-University of Liverpool yang diterbitkan minggu ini mendapati 45 peratus sokongan untuk rangka kerja Windsor — dengan hanya 16.9 peratus pengundi secara aktif menentang perjanjian itu — dan baki 38.1 peratus neutral atau tidak menyatakan pendapat.

www.totobet.com singapore

pengeluaran sdney

totobet sidny

hasil togeĺ hongkong

totobetnet sgp