site

Ekonomi UK berkembang sedikit pada suku akhir 2022, kata ONS

Ekonomi UK lebih berdaya tahan daripada yang dianggarkan sebelum ini dalam tiga bulan terakhir 2022, menurut data yang disemak, dengan kerajaan mengurangkan kesan kos tenaga yang lebih tinggi ke atas isi rumah walaupun pelaburan perniagaan jatuh.

Pejabat Perangkaan Kebangsaan berkata pada hari Jumaat bahawa keluaran dalam negara kasar meningkat sebanyak 0.1 peratus antara suku ketiga dan keempat tahun lepas, dan bukannya kekal tidak berubah, seperti yang ditunjukkan dalam anggaran awalnya.

Peningkatan itu menyusuli penguncupan 0.1 peratus dalam tempoh tiga bulan hingga September 2022, yang pertama kali dianggarkan oleh ONS sebagai penurunan 0.2 peratus.

Namun begitu, UK kekal sebagai satu-satunya ekonomi G7 yang tidak kembali kepada saiz wabak pra-coronavirus, berbeza dengan pengembangan di AS dan zon euro. Dalam tiga bulan terakhir 2022, pengeluaran UK adalah 0.6 peratus di bawah parasnya dalam tempoh yang sama pada 2019, menurut ONS.

Philip Shaw, ahli ekonomi di Investec, berkata data Jumaat membawa “UK sedikit lebih jauh daripada zon bahaya kemelesetan”. Tetapi beliau menambah bahawa ia “tidak mengubah gambaran keseluruhan bahawa prestasi ekonomi tidak memberangsangkan sepanjang separuh kedua tahun lepas kerana krisis kos sara hidup melanda dengan teruk”.

Angka yang disemak ONS menunjukkan penurunan sebanyak 0.2 peratus dalam pelaburan perniagaan pada suku akhir 2022, yang kekal 2.2 peratus di bawah paras pra-pandeminya dan telah terbantut sejak undian Brexit pada 2016.

Kejatuhan daripada anggaran awal kenaikan 4.8 peratus berlaku walaupun terdapat skim “penolakan super” kerajaan, yang menawarkan pelepasan cukai 130 peratus kepada syarikat ke atas pembelian peralatan antara April 2021 dan Mac tahun ini.

Isi rumah terbukti lebih berdaya tahan, dengan pendapatan boleh guna sebenar mereka meningkat sebanyak 1.3 peratus pada suku akhir 2022 selepas penurunan 12 bulan. ONS berkata pengembangan jumlah wang yang disimpan oleh orang ramai selepas cukai langsung didorong sebahagian besarnya oleh £5.7 bilion yang dibayar di bawah skim sokongan bil tenaga kerajaan.

Peningkatan itu membantu isi rumah menyimpan lebih banyak wang, dengan purata peratusan pendapatan boleh guna yang disimpan meningkat daripada 8.9 peratus pada suku ketiga 2022 kepada 9.3 peratus pada suku terakhir.

Perbelanjaan isi rumah adalah sehingga 0.2 peratus, dengan peningkatan didorong oleh kos pengangkutan dan perumahan yang lebih tinggi serta pelancongan.

Defisit akaun semasa UK, ukuran sejauh mana UK bergantung pada aliran masuk wang asing, juga mengecil kepada £21.1bn, atau 3.3 peratus daripada KDNK, pada suku akhir 2022, daripada 4.2 peratus dalam tiga bulan sebelumnya.

Walau bagaimanapun, sesetengah ahli ekonomi memberi amaran bahawa ekonomi akan kekal dalam tekanan di tengah-tengah kenaikan harga yang masih tinggi, dan apabila kos pinjaman yang meningkat dirasai oleh perniagaan dan isi rumah.

Thomas Pugh, ahli ekonomi di RSM UK, berkata “pendapatan sebenar isi rumah akan meningkat dalam tempoh enam bulan akan datang, apabila kadar faedah yang meningkat digabungkan dengan inflasi yang tinggi”.

reault sgp

keluaran sdy hari ini

totobet sidny

result hk

totobet singapore hari ini