site

Ekonomi UK dijangka menyusut sebanyak 0.3% pada 2023, kata IMF

Usaha Canselor Jeremy Hunt untuk menggiatkan semula ekonomi UK tidak mencukupi untuk meningkatkannya daripada kedudukan teratas jadual liga global tahun ini, menurut ramalan yang diterbitkan oleh IMF pada hari Isnin.

Dalam Tinjauan Ekonomi Dunia dua kali setahun, dana itu meramalkan bahawa ekonomi UK akan menyusut sebanyak 0.3 peratus pada 2023, walaupun selepas peningkatan ketara kepada ramalan penguncupan 0.6 peratus pada Januari.

Dengan prospek yang lebih buruk daripada jangkaan Hunt walaupun dalam jangka sederhana, unjuran IMF menunjukkan bahawa UK akan terlepas dua peraturan fiskal utamanya – untuk mempunyai kedua-dua beban hutang awam yang jatuh dan meminjam di bawah 3 peratus daripada keluaran dalam negara kasar menjelang 2028 .

Di antara semua negara maju besar lain, hanya Jerman dijangka menyusut, dengan pengeluaran dalam ekonomi terbesar Eropah itu diramalkan susut 0.1 peratus tahun ini.

Beberapa ekonomi Eropah yang lebih kecil diramalkan lebih teruk daripada UK tahun ini kerana mereka lebih menderita akibat lonjakan harga gas borong tahun lepas.

Mereka termasuk Sweden, Republik Czech dan Estonia tetapi IMF menjangkakan ketiga-tiganya akan berkembang tahun ini, sejak masalah utama mereka melanda pada akhir 2022.

Membandingkan suku keempat 2023 dengan tahun sebelumnya, termasuk hanya prestasi dalam 2023, ekonomi UK dijangka menyusut 0.4 peratus, lebih teruk daripada ekonomi maju lain selain Denmark.

Ramalan pertumbuhan Rusia sebanyak 0.7 peratus pada 2023 adalah lebih kuat daripada Britain, tetapi tidak seperti pada Januari, IMF tidak memilih UK untuk kritikan. Pierre-Olivier Gourinchas, ketua ekonomi dana, menghimpunkannya bersama zon euro sebagai kawasan dunia di mana “kelembapan tertumpu”.

Hunt akan menghadiri mesyuarat musim bunga IMF dan Bank Dunia di Washington DC minggu ini, di mana dia bersedia untuk mengulangi pandangannya bahawa “penolak adalah salah dan optimis adalah betul” tentang prospek ekonomi UK.

Ramalan dana tidak menyokong pandangan ini. Dalam menerima kegawatan perbankan baru-baru ini, penganalisis IMF menyatakan bahawa krisis yang menyusuli Bajet “mini” Canselor Kwasi Kwarteng pada tahun lepas merupakan contoh “kelemahan yang ketara. [that] wujud di kalangan bank dan bukan bank” di seluruh dunia.

Hunt akan bertemu dengan menteri kewangan dan gabenor bank pusat yang lain pada masa yang dia berharap UK tidak mendapat perhatian.

Pada perhimpunan terakhir dana itu pada Oktober 2022, Kwarteng terpaksa menjawab soalan daripada rakan sebaya tentang bahaya penularan daripada krisis yang dicetuskan oleh pengumuman pemotongan cukai tidak dibiayai sebanyak £45 bilion.

Hunt akan menerima sedikit jaminan daripada data IMF. Selepas meramalkan penguncupan 0.3 peratus tahun ini, ia menjangkakan pertumbuhan 1 peratus pada 2024, meningkat kepada 1.5 peratus menjelang 2028.

Walau bagaimanapun, ramalan ini jauh lebih lemah daripada yang disediakan oleh Pejabat Tanggungjawab Belanjawan, badan pemerhati fiskal, yang menyokong Belanjawan bulan lepas.

Tinjauan IMF yang lebih tenang juga dicerminkan dalam ramalannya untuk kewangan awam, yang menunjukkan defisit 3.7 peratus daripada KDNK menjelang 2028 berbanding unjuran OBR bahawa ia akan jatuh kepada 1.7 peratus daripada KDNK.

Itu akan menolak pinjaman melebihi komitmen Hunt untuk mengekalkannya di bawah 3 peratus daripada KDNK.

Pinjaman yang lebih tinggi dalam ramalan IMF juga akan menghentikan beban hutang awam daripada jatuh. Daripada hutang bersih sektor awam sebagai bahagian KDNK jatuh menjelang 2027-28, IMF menjangkakan beban hutang bersih – diukur sedikit berbeza – untuk menstabilkan melebihi 100 peratus daripada KDNK.

resulit sgp

pengeluaran sidney siang hari ini

pengeluaran sdy

angka hasil hk

totobet net singapore