site

Era baris awam SNP berjalan terus

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Inside Politics kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat Pagi. Kedua-dua SNP dan parti Buruh dibelenggu dengan perpecahan dalaman yang diperbaharui. Beberapa pemikiran tentang kedua-duanya dalam nota hari ini.

Inside Politics disunting oleh Georgina Quach. Ikuti Stephen di Twitter @stephenkb dan sila hantar gosip, pemikiran dan maklum balas kepada insidepolitics@ft.com

Kate yang awak berikan

Salah satu soalan pertama yang dihadapi oleh mana-mana pemimpin yang menang ialah apa yang perlu dilakukan dengan saingan dalaman mereka. Boris Johnson pada 2019 dan Keir Starmer pada 2020 kedua-duanya memilih pendekatan yang serupa dengan saingan mereka yang dikalahkan: untuk menawarkan mereka pekerjaan dengan kepentingan dalaman yang besar. Starmer menawarkan Rebecca Long Bailey peranan sebagai setiausaha pendidikan bayangan, jawatan yang diidam-idamkan oleh ramai Ahli Parlimen Buruh, manakala Johnson cuba menjadikan Jeremy Hunt sebagai setiausaha pertahanan, jawatan yang mempunyai kedudukan yang sama tinggi dalam senarai jawatan pilihan Ahli Parlimen Konservatif.

Long Bailey menerima tawaran Starmer. Hunt, bagaimanapun, menolak Johnson, kerana pertunjukan setiausaha pertahanan sebelum ini telah diadakan oleh Penny Mordaunt, salah seorang daripada beberapa Brexiter yang secara lantang menyokong bidaan kepimpinan Hunt. Dia tidak mahu mengambil pekerjaan yang dicipta untuknya melalui pemecatan sekutu, dan akibatnya dia pergi ke bangku belakang.

Humza Yousaf, sambil memikirkan persoalan apa yang perlu dilakukan dengan bekas calon kepimpinan Kate Forbes, memilih untuk menawarkannya jawatan hal ehwal luar bandar. Walaupun peranan itu mempunyai kepentingan strategik kepada SNP — dengan mengambil kira undi yang mana parti itu bersaing dengan Konservatif — ia bukanlah peranan yang mempunyai kepentingan dalaman yang serupa. Forbes sebaliknya memilih untuk berhenti kerajaan dan pergi ke bangku belakang.

Seberapa besar perkara ini? Nah, ia mengesahkan bahawa era baharu perselisihan terbuka SNP akan berlangsung lebih lama dan Yousaf tidak berusaha keras untuk mengekalkan Forbes dalam lipatan.

Tetapi satu perkara penting bukan yang perlu dilakukan semasa membincangkan SNP ialah menggunakan terlebih dahulu preseden atau contoh daripada parti politik lain di UK, kerana SNP sama sekali berbeza dengan parti Konservatif, parti Buruh atau Liberal Demokrat.

Jurang ideologi antara Yousaf dan Forbes adalah sangat besar. Di satu pihak, anda mempunyai calon liberal yang berikrar untuk meneruskan pendekatan kiri tengah yang disasarkan dengan tegas pada tali pinggang tengah Scotland dan pekerja sektor awam, yang menjana kejayaan pilihan raya baru-baru ini. Sebaliknya, anda mempunyai ikrar konservatif sosial dan fiskal untuk mencabut pendekatan itu dan memberi tumpuan kepada pangkalan lama pengundi luar bandar dan mewah SNP dalam kejayaan pertamanya pada 1970-an dan 1980-an.

Ia setanding dengan jurang antara Jeremy Corbyn dan tiga lawannya pada 2015, dan antara Liz Truss dan Rishi Sunak dalam pemilihan kepimpinan Konservatif pertama pada 2022. Dan dalam pertandingan itu, penyokong calon yang tersingkir dalam perlumbaan Tory berpindah sebahagian besarnya. garis ideologi. Penyokong Hunt jatuh di belakang Rishi Sunak. Penyokong Suella Braverman jatuh di belakang Truss. Dan dalam pertandingan kepimpinan Buruh 2015, penyokong Liz Kendall dan Yvette Cooper hampir secara eksklusif berpindah antara satu sama lain, manakala penyokong Andy Burnham berpecah lebih sama antara keduanya dan Corbyn.

Sesuatu yang sangat berbeza berlaku dalam pertandingan SNP dengan cara undian dipindahkan.

Pada pusingan pertama, tiada seorang pun calon yang mendapat undian melebihi 50 peratus, jadi pertandingan diteruskan ke pusingan lain. Daripada ahli SNP yang meletakkan Forbes sebagai pilihan pertama mereka dan mengundi semula, kira-kira 56 peratus meletakkan Yousaf sebagai pilihan kedua mereka. Sementara itu, kira-kira 63 peratus daripada mereka yang mengundi Yousaf memberikan keutamaan kedua untuk Forbes.

Sebab besar mengapa peraduan ini berbeza ialah SNP berbeza. Walaupun kebanyakan ahli SNP berada di kiri liberal, kebanyakan ahli SNP bukan golongan kiri liberal pertama sekali. Mereka adalah penyokong kemerdekaan. Kedua-dua Yousaf dan Forbes berjalan pada platform gradual dan paling baik terhadap Alex Salmond. Ash Regan berlari pada platform maksimal dan lebih mesra dengannya.

Adalah salah baca untuk melihat Yousaf dan Forbes sebagai calon yang mempunyai dua asas ideologi yang perlu dipupuk dengan kerusi di sekeliling meja kabinet, seperti halnya dengan pesaing yang kalah dalam parti utama British yang lain. Faktor besar dan berterusan yang menjejaskan kestabilan SNP ialah tiada jalan yang jelas untuk referendum kedua apatah lagi untuk kemerdekaan Scotland. Atas sebab itu — lebih daripada yang lain — usia pergaduhan awam SNP akan berterusan.

Corbinned

Jeremy Corbyn tidak akan menjadi calon Buruh di Islington North pada pilihan raya akan datang, dan telah memberi petunjuk kuat bahawa dia akan bertanding sebagai calon bebas. Bolehkah dia menang? Mungkin.

Islington North ialah kerusi Buruh yang sangat, sangat, sangat selamat dan ia telah berlaku sejak tahun 1930-an. Corbyn tidak melakukan apa-apa yang lebih baik di Islington North daripada jirannya di kerusi yang setara dan dalam beberapa pilihan raya dia melakukan yang lebih teruk. Pada tahun 2005, beliau mengalami perubahan besar daripada Buruh kepada Demokrat Liberal, walaupun isu besar bagi pengundi yang beralih dari Buruh ke Lib Dem ialah perang di Iraq, yang juga ditentang oleh Corbyn. Sementara itu David Lammy, yang mengundi untuk perang, mengambil hayunan yang lebih kecil di Tottenham berdekatan.

Selalunya apabila kita bercakap tentang “undi peribadi” ahli parlimen, kita sering menggabungkan dua perkara. Terdapat undian peribadi sebenar dan tulen “Saya mengundi parti ini kerana saya menyokong Ahli Parlimen individu ini” yang dinikmati oleh katakan, Vernon Coaker di Gedling atau Ben Bradshaw di Exeter. Undian ini boleh menjadi sangat penting: hampir pasti bahawa tanpanya, Buruh tidak akan memegang kerusi tersebut pada tahun 2010.

Tetapi kebanyakannya gambar negara lebih penting. Walaupun Coaker melakukan lebih baik daripada yang “sepatutnya” dia lakukan pada 2019, dia masih kehilangan kerusi Gedlingnya. Bradshaw melakukan lebih baik daripada yang “sepatutnya” dia lakukan, dan mengekalkan kerusinya, tetapi akhirnya kawasan pilihan rayanya akan kekal sebagai Buruh pada 2017 dan 2019 walaupun tanpa undi peribadinya. Terdapat sedikit bukti bahawa Corbyn mempunyai undi peribadi seperti ini yang cukup untuk memenangi kerusinya sebagai calon bebas.

Tetapi kemudian ada undi peribadi sekutu MP dalam parti tempatan, ahli majlis, aktivis lain dan jentera tempatan mereka. Bekas Ahli Parlimen Douglas Carswell di Clacton tidak mempunyai undi peribadi yang patut diperkatakan, tetapi dia dapat memujuk pada dasarnya seluruh parti tempatannya untuk berpaling tadah ke Ukip bersamanya, yang lebih penting daripada tarikannya di kawasan pilihan raya. Begitu juga, Ahli Parlimen yang berpaling tadah kepada parti Sosial Demokrat pada 1980-an yang dapat membawa aktivis bersama mereka melakukan lebih baik daripada mereka yang tidak dapat. Corbyn mempunyai pengikut sebenar dalam parti tempatannya dan oleh itu dia mungkin boleh membawa sokongan institusi tempatan yang mencukupi. Dia memang mempunyai undi peribadi seperti ini dan dia boleh, dalam keadaan yang betul, melakukannya dengan cukup baik untuk mendapat sekurang-kurangnya satu pertiga undi — titik di mana calon bebas mempunyai peluang untuk memenangi pilihan raya.

Sekarang cuba ini

Saya melihat Death Cab untuk Cutie malam tadi di Rumah Bulat. Saya tahu beberapa Politik Dalaman pembaca akan pergi ke gig kedua di London malam ini dan saya harap anda mempunyai masa yang baik seperti saya. Ia adalah gabungan indah lagu baru dan lama dan saya sangat gembira mendengar lagu kegemaran saya, “Pepper” daripada rekod baharu mereka, Padang Rumput Asfalt.

Cerita teratas hari ini

  • Lebih banyak wang tunai untuk perjanjian gaji NHS | Jeremy Hunt, canselor UK, akan mengepam lebih banyak wang ke NHS untuk membiayai perjanjian gaji baharu untuk pekerja kesihatan, tetapi harapan perjanjian untuk menamatkan mogok oleh guru telah merosot.

  • Ahli kesatuan menganggap DUP akan dipaksa untuk menamatkan boikot | London dan Brussels telah menandatangani undang-undang perjanjian Brexit untuk Ireland Utara tetapi salah satu masalah yang sepatutnya diselesaikan – kelumpuhan politik selama berbulan-bulan di rantau ini – kekal sukar diatasi seperti biasa.

  • Majoriti tidak berpuas hati dengan NHS | Kepuasan orang ramai terhadap NHS di England, Scotland dan Wales telah jatuh ke tahap paling rendah sejak Kajian Sikap Sosial British (BSA) mula merekodkan pandangan orang ramai terhadap perkhidmatan kesihatan yang dibiayai pembayar cukai 40 tahun lalu.

  • Britain ‘terdedah’ apabila perubahan iklim semakin meningkat | Kerajaan UK “sangat tidak bersedia” untuk kesan pemanasan global, menyebabkan sektor penting termasuk pertanian terdedah walaupun pelepasan dikurangkan, penasihat iklim bebasnya telah memberi amaran.

  • Kejayaan cukai Lineker | Penyampai sukan televisyen Gary Lineker telah memenangi rayuan terhadap HM Revenue & Customs selepas dituduh mengelak £4.9 juta dalam cukai yang tidak dibayar.

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Pendapat FT — Pandangan dan pertimbangan daripada pengulas teratas. Daftar di sini

togel result sgp

hasil pengeluaran sydney

totobagus sdy

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

totobet net singapore