site

EY UK diberitahu untuk menjangkakan kakitangan keluar dan pemotongan kos selepas kegagalan perpecahan

Bos UK EY telah memberitahu rakan kongsi supaya bersedia untuk pelan penjimatan kos baharu dan aliran keluar kakitangan kerana mereka mengaku malu dengan kejatuhan percubaan lama firma itu untuk membahagikan perniagaan globalnya kepada dua.

Mengenai panggilan dengan rakan kongsi pada hari Rabu, Anna Anthony, rakan kongsi pengurusan UK untuk perkhidmatan kewangan, berkata: “Kami mempunyai ketidakcekapan dalam perniagaan kami, yang boleh kami mulakan sekarang jadi kami sudah berusaha untuk mengurangkan kos kami.”

Anthony berkata ketidakcekapan itu adalah salah satu “pengajaran yang dipelajari” oleh EY semasa percubaan gagal untuk memisahkan perniagaan audit dan perundingannya dan bahawa pemotongan kos akan menjadi sebahagian daripada rancangan firma UK untuk tahun kewangan baharunya, yang bermula pada bulan Julai.

Panggilan itu, rakaman audio yang dikongsi dengan Financial Times, dibuat selepas keruntuhan rancangan pemecahan minggu ini, dengan nama kod Project Everest.

Anthony tidak memberikan butiran mengenai pemotongan itu. EY telah pun mengurangkan dengan mengurangkan kos latihan dan perjalanan untuk acara dalaman.

Pengumuman pemotongan UK berikutan keputusan oleh pemimpin AS EY untuk melancarkan program penjimatan kos $500 juta yang berasingan sebagai sebahagian daripada strategi baharu selepas mereka menolak pelan pemecahan itu diundi oleh rakan kongsi berpangkat dan fail.

“Sekarang pastinya terasa seperti titik rendah tetapi penting untuk kita membersihkan diri,” kata Anthony, yang mengaku berasa “kecewa dan malu” dengan kejatuhan perjanjian itu.

Anthony juga mengesahkan bahawa kos yang dibelanjakan untuk perjanjian itu telah mencecah $600 juta di peringkat global, termasuk $300 juta kos dalaman untuk kerja yang dilakukan oleh kakitangan EY sendiri. Jumlah itu telah diimbangi oleh “penjimatan $400 juta” daripada menangguhkan atau menangguhkan projek lain, tambahnya. Firma UK itu telah menanggung tambahan £10 juta daripada kosnya sendiri, katanya.

Kos itu akan dipermodalkan, bermakna semuanya tidak akan ditempah pada tahun semasa, katanya, sambil menambah bahawa ia belum ditentukan dengan tepat bagaimana rang undang-undang itu akan diperuntukkan di kalangan negara EY. Kos akhirnya akan ditanggung oleh rakan kongsi, yang dibayar daripada keuntungan EY.

Jumlah kos sekiranya perjanjian itu diteruskan telah diunjurkan meningkat kepada $2.5 bilion ditambah dengan yuran jurubank. “Hakikat bahawa kami telah menarik perhatian sekarang sebelum kami melakukan perbelanjaan besar adalah berita baik untuk satu tahap,” kata rakan kongsi kanan UK kepada FT.

Pengerusi UK, Hywel Ball memberitahu rakan kongsi dalam panggilan yang sama bahawa terdapat risiko yang dikaitkan dengan keruntuhan Project Everest, termasuk “cara jenama kami akan dilihat dalam jangka pendek”.

Walaupun pengekalan kakitangan telah bertambah baik, beliau menyatakan kemungkinan terdapat peningkatan dalam jumlah yang menuju ke pintu keluar: “Akan terdapat penumpukan yang tidak dapat dielakkan bagi orang yang biasanya akan pergi tetapi sebenarnya telah menunggu untuk melihat apa yang berlaku dengan Everest.”

Beliau memberitahu rakan kongsi untuk bersedia untuk “sedikit tempoh yang sukar” tetapi menambah bahawa firma UK itu berada di landasan untuk tahun ketiga berturut-turut “pertumbuhan dua angka yang kukuh” dalam tempoh 12 bulan hingga Jun.

Ball menambah bahawa dia telah memberi taklimat kepada pengawal selia perakaunan UK, Majlis Pelaporan Kewangan, mengenai pengabaian rancangan pemecahannya. “Mereka kecewa, tetapi menyokong dan memahami,” katanya.

Beliau berkata bahawa bagi sesetengah orang di firma UK, pengabaian Everest akan menjadi “lega” kerana terdapat beberapa dalam perkongsian UK yang menentang rancangan itu.

keputusan sgp hari ini

pengeluaran sydney kemarin

toto sidney

tgl hk malm ini

penguaran sgp