site

Gaji minimum UK meningkat 9.7% dalam ‘rangsangan gaji jangka sebenar’

Pekerja bergaji rendah akan menerima kenaikan gaji yang ditetapkan untuk menyamai inflasi apabila gaji minimum UK meningkat kepada £10.42 sejam mulai April, kata Suruhanjaya Gaji Rendah pada hari Jumaat.

Kenaikan 92p dalam kadar utama gaji sara hidup negara mewakili peningkatan 9.7 peratus pada 2022 dan bermakna 2 juta pekerja kini akan dibayar pada atau hampir dengan tingkat pendapatan berkanun, menurut LPC, yang menasihati kerajaan mengenai dasar.

Bryan Sanderson, pengerusi LPC, berkata beliau “yakin bahawa kenaikan hari ini tidak mungkin memberi kesan buruk” ke atas pekerjaan, dan akan membantu mereka yang merasakan inflasi yang tinggi.

Inflasi harga pengguna berada pada 10.4 peratus pada Februari. Tetapi Nye Cominetti, ahli ekonomi di Yayasan Resolution, sebuah badan pemikir, berkata memandangkan inflasi dijangka jatuh kepada kira-kira 7 peratus pada bulan April, pekerja bergaji rendah “ditetapkan untuk menikmati rangsangan gaji jangka sebenar yang jarang berlaku” walaupun ketika purata pertumbuhan gaji UK, yang menyusut kepada 6.5 peratus pada awal tahun, terus ketinggalan kenaikan harga.

Rangsangan kepada gaji bagi yang bergaji terendah akan mempunyai kesan ke atas, kerana majikan berusaha untuk memastikan pekerjaan yang lebih tinggi daripada skala gaji kekal menarik. Cominetti berkata ini boleh memberi manfaat kepada 5 juta pekerja lagi.

Walau bagaimanapun, ia tidak mungkin mengubah arah aliran pertumbuhan gaji yang lebih perlahan yang diberi perhatian oleh Jawatankuasa Dasar Monetari Bank of England apabila ia menaikkan kadar faedah minggu lepas.

Jawatankuasa itu berkata pertumbuhan pendapatan dalam sektor swasta khususnya telah “jatuh dengan ketara” dan boleh melemahkan ramalannya.

Tinjauan yang diterbitkan oleh BoE menunjukkan syarikat menjangka semakan gaji pada separuh kedua tahun ini akan menghasilkan anugerah gaji yang lebih rendah berbanding 2022, mencerminkan inflasi yang lebih rendah dan pasaran pekerjaan yang lebih lemah.

“Organisasi boleh melihat profil inflasi dan mereka dapat melihat keadaan semakin menurun. . . harapan kesatuan sekerja dan pekerja yang sama juga akan lebih rendah,” kata Sheila Attwood, pengurus kandungan XpertHR, firma penyelidikan yang mengumpul data mengenai anugerah gaji.

Penyelidikan XpertHR mencadangkan anugerah gaji memuncak pada purata 6 peratus pada suku pertama 2023 dan sudah pun berada dalam arah aliran menurun, dengan purata untuk tahun penuh ditetapkan menurun kepada 5 peratus.

Walaupun selepas kenaikan April ini, nilai sebenar gaji minimum akan berada di bawah paras tertinggi yang dicapai pada April 2021, sebelum inflasi tinggi berlaku.

Ia akan melepasi kemuncak ini hanya pada April 2024, apabila pada anggaran terkini LPC, kadar sejam dewasa utama perlu dinaikkan kepada £11.16 untuk memenuhi matlamat kerajaan untuk meningkatkannya kepada dua pertiga daripada pendapatan median.

Paul Nowak, setiausaha agung Kongres Kesatuan Sekerja, berkata kenaikan itu “tidak akan mengangkat tekanan ke atas keluarga yang tertekan”, dengan inflasi makanan meningkat dua kali ganda kadar kenaikan gaji dan sokongan kerajaan untuk bil tenaga isi rumah ditetapkan untuk menamatkan.

Bagaimanapun, LPC berkata prospek pendapatan isi rumah pekerja gaji minimum adalah lebih positif berbanding tahun-tahun sebelumnya, sebaik sahaja perubahan kepada cukai dan faedah kebajikan turut diambil kira.

Ini kerana keputusan kerajaan untuk menaikkan faedah sejajar dengan inflasi, susulan daripada perubahan sebelumnya yang membolehkan pekerja mengekalkan lebih banyak pendapatan faedah apabila gaji mereka meningkat.

reult sgp

pengeluaran sidney hari ini berapa

togel sydnèy hari ini 2023 hari ini keluar

keluar hk

totobetnet sgp