site

Gary Lineker memenangi rayuan cukai £4.9 juta terhadap kerajaan UK

Penyampai sukan televisyen Gary Lineker telah memenangi rayuan terhadap HM Revenue & Customs selepas dituduh mengelak £4.9 juta dalam cukai yang tidak dibayar.

Hakim John Brooks memutuskan bahawa BBC Perlawanan Hari Ini dan penyampai BT Sport ialah seorang pekerja bebas yang mempunyai kontrak langsung dengan kedua-dua penyiar itu, untuk kerja yang dijalankan antara 2013 dan 2018.

Kerajaan UK mendakwa bahawa Lineker telah gagal membayar cukainya sebagai sebahagian daripada tindakan keras yang lebih meluas terhadap pengelakan oleh apa yang dipanggil “pekerja yang menyamar”, yang mengenakan bayaran untuk perkhidmatan mereka melalui sebuah syarikat.

Brooks berkata pada pendengaran pada hari Isnin: “Oleh kerana terdapat kontrak langsung, antara BBC dan Encik Lineker dan BT Sport dan Encik Lineker, perundangan perantara (IR35) tidak, dan tidak boleh mengikut undang-undang, terpakai.”

Keputusan itu menandakan kemenangan kedua untuk Lineker, yang digantung oleh BBC awal bulan ini kerana melanggar peraturan kesaksamaan selepas dia menyiarkan tweet yang mengkritik dasar imigresen kerajaan. Dia telah dilantik semula beberapa hari kemudian berikutan permohonan maaf daripada penyiar awam.

Kemenangan Lineker berbeza dengan pengulas Sky Sports, Alan Parry yang kalah dalam rayuan berhubung bil cukai £356,000 tahun lalu. Kontrak Parry dengan BSkyB dipegang melalui syarikat terhadnya Alan Parry Productions Limited, di mana perundangan IR35 digunakan.

Kes Lineker adalah luar biasa kerana dia beroperasi melalui perkongsian am, bukannya syarikat berhad. Tribunal mendapati bahawa walaupun perundangan IR35 boleh digunakan untuk perkongsian, Lineker tidak melanggar peraturan kerana dia mempunyai kontrak dengan penyiar.

“Perbezaan itu bermakna dia telah membayar lebih banyak cukai pendapatan daripada HMRC memintanya membayar di bawah perundangan pengantara,” kata Dave Chaplin, ketua eksekutif syarikat pematuhan cukai IR35 Shield.

“Tiada sesiapa nampaknya memahami mengapa HMRC mengeluarkan permintaan cukai untuk cukai yang telah dibayar,” tambahnya.

HMRC telah melancarkan beberapa kes terhadap penyampai siaran berprofil tinggi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, termasuk Lorraine Kelly, Kaye Adams dan Eamonn Holmes. Kelly dan Adams memenangi kes cukai mereka di tribunal, manakala Holmes kalah tetapi telah membuat rayuan terhadap keputusan itu.

Pihak berkuasa cukai telah meminta £3,621,735.90 dalam cukai pendapatan dan £1,313,755.38 dalam caruman insurans nasional daripada Lineker.

Lineker berkata: “Saya gembira bahawa tribunal telah mengesahkan bahawa saya tidak gagal membayar sebarang cukai atau insurans negara berdasarkan peraturan IR35.”

HMRC berkata: “Tribunal telah mengesahkan peraturan luar gaji terpakai untuk perkongsian, seperti yang selalu kami katakan. Walau bagaimanapun, kami tidak bersetuju dengan keputusannya bahawa peraturan tidak boleh digunakan dalam kes ini dan kami sedang mempertimbangkan rayuan.”

keluaran sgp result

hasil pengeluaran sidney hari ini

togel sydney

result pengeluaran hk

pengeluaran sgp