site

Gelombang serangan UK menunjukkan krisis tenaga kerja jangka panjang

Gelombang mogok yang telah melanda UK melanda ekonomi lebih keras daripada jangkaan awal – dan gangguan itu akan berterusan, ketika kesatuan kesihatan dan pengajar meletakkan rancangan untuk tindakan industri yang boleh berlanjutan sehingga Krismas.

Canselor Jeremy Hunt berhujah bahawa walaupun kesan serangan NHS terhadap pesakit adalah “sangat dikesali”, kesan jangka pendek kepada pertumbuhan adalah harga yang patut dibayar jika ia membantu mengekang inflasi.

Ahli ekonomi bersetuju kesan jangka pendek kepada KDNK tidak cukup besar untuk mengubah prospek ekonomi UK tahun ini – walaupun kebanyakan juga berpendapat perjanjian gaji sektor awam yang lebih murah akan memberi sedikit perbezaan kepada prospek inflasi.

Walau bagaimanapun, jauh lebih penting ialah kesan jangka panjang terhadap tenaga kerja UK akibat krisis kakitangan yang perlahan-lahan melecur yang menjejas perkhidmatan kesihatan ke tahap yang hampir putus dan merosakkan kualiti pendidikan.

“Terdapat warisan yang sukar dilihat,” kata Paul Dales, di perundingan Capital Economics, yang percaya bahawa memanjangkan senarai menunggu NHS adalah faktor dalam penguncupan pasca-pandemi dalam tenaga buruh UK.

Sejak Jun lalu, apabila pekerja kereta api mula keluar — diikuti berturut-turut oleh pekerja pos, jururawat, pemandu ambulans, guru, dan kakitangan di sebilangan besar agensi kerajaan — bilangan hari bekerja yang hilang akibat tindakan industri telah mencapai tahap tertinggi dalam berdekad-dekad.

Tinjauan Office for National Statistics menunjukkan bagaimana ini telah menjejaskan sektor yang berbeza. Menjelang Krismas, mogok kereta api menyebabkan tempahan dibatalkan dalam sektor hospitaliti pada kemuncak musim pesta, manakala kelewatan pos melanda peruncit dan banyak perniagaan lain.

Tetapi ONS menyatakan bahawa beberapa aktiviti ekonomi telah dilencongkan, bukannya dimusnahkan — dengan teksi dan syarikat sewa kereta menerima rangsangan daripada pengembara yang terkandas, dan beberapa pub di kawasan perumahan memenangi adat daripada mereka yang bersuka ria tidak dapat sampai ke pesta pejabat pusat bandar.

Walau bagaimanapun, sejak pergantian tahun, gangguan telah tertumpu kepada hospital, sekolah dan badan awam dari pasukan sempadan dan pejabat pasport ke Muzium British. Ini nampaknya akan diteruskan, walaupun pertikaian dengan kesatuan kereta api dan pos semakin menuju ke arah penyelesaian.

Pada bulan Februari, langkah keluar ini menyemak pertumbuhan dalam ekonomi yang berdaya tahan. Pengeluaran sektor perkhidmatan diheret ke bawah oleh penguncupan sebanyak 1.7 peratus dalam pendidikan dan 1.1 peratus dalam pentadbiran awam. Dalam tempoh tiga bulan, aktiviti kesihatan manusia adalah 3.1 peratus lebih rendah berbanding tiga bulan sebelumnya.

Lebih sukar untuk dikira ialah kos pesakit dan ibu bapa yang tidak dapat bekerja dengan kelas dan rawatan dibatalkan. ONS mendapati hanya sebilangan kecil orang yang tidak dapat bekerja semasa mogok kereta api, tetapi majoriti ibu bapa perlu memotong waktu mereka atau terlepas kerja jika mogok sekolah berterusan.

“Ia penting kerana berapa lama ia berlaku untuk . . . kita akan bercakap kira-kira enam bulan atau lebih di mana kesan kumulatif akan menjadi agak besar,” kata Andrew Goodwin, di perundingan Oxford Economics.

Goodwin menyatakan bahawa walaupun output dalam sektor terjejas kembali ke paras sebelumnya dalam beberapa bulan apabila tiada mogok berlaku, ia tidak bangkit semula cukup jauh untuk membaiki kerosakan yang dilakukan oleh pembubaran.

Ahli ekonomi lain berkata gangguan jangka pendek daripada mogok tidak akan mengubah trajektori ekonomi yang pada masa ini berada lebih baik daripada jangkaan berikutan harga tenaga borong yang lebih rendah.

Walaupun dengan mogok, ia kelihatan seolah-olah kisah kemelesetan musim sejuk telah hilang,” kata James Smith, ahli ekonomi di ING.

Tetapi ini tidak bermakna kerajaan boleh membenarkan pertikaian gaji berlarutan tanpa kesan kepada ekonomi.

Walaupun kebanyakan ahli ekonomi tidak bersetuju dengan hujah canselor bahawa gaji sektor awam yang lebih tinggi akan mencetuskan inflasi, mereka berkata kebimbangan yang lebih besar ialah krisis pengambilan dan pengekalan yang tidak dapat diselesaikan yang menghakis kapasiti sistem NHS dan sekolah. Ini boleh memberi kesan jangka panjang yang serius kepada ekonomi, memandangkan kesihatan penduduk yang semakin teruk menyebabkan semakin ramai orang kehilangan pekerjaan.

Andrew Bailey, Gabenor Bank of England, telah berulang kali menekankan peningkatan dalam ketidakaktifan ekonomi ini disebabkan oleh kesihatan yang tidak baik, sebagai perkembangan yang mungkin mencetuskan inflasi dan mengakibatkan kadar faedah yang lebih tinggi daripada yang diperlukan.

Smith berkata apa-apa yang memburukkan lagi masalah UK dengan kekurangan buruh boleh memberi kesan jangka panjang. “Jelas isu dalam NHS adalah sebahagian daripada cerita itu,” katanya.

Lebih penting daripada saiz mana-mana kenaikan gaji sektor awam ialah bagaimana ia dibiayai.

Jika Perbendaharaan berusaha untuk memerah perbelanjaan di kawasan lain untuk membolehkan penyelesaian gaji yang lebih tinggi, kesan keseluruhannya boleh menjadi inflasi, kata Goodwin, kerana output sektor awam akan lebih rendah.

“Perdebatan penjimatan selama 15 tahun yang lalu telah menunjukkan bahawa memerah belanjawan jabatan untuk melakukan lebih banyak dengan lebih sedikit akhirnya hanya menjadikan mereka melakukan lebih sedikit.”

result agp

pengluaran sdy

togel.sdy

totobetnet sgp