site

Grant Shapps berikrar untuk meneruskan larangan UK terhadap penjualan kereta petrol dan diesel baharu

Setiausaha tenaga UK Grant Shapps telah berikrar untuk meneruskan rancangan untuk mengharamkan penjualan kereta berenjin petrol dan diesel baharu menjelang 2030 walaupun EU baru-baru ini bersetuju dengan kemungkinan pengecualian untuk kenderaan yang dikuasakan oleh apa yang dipanggil “e-fuels” di bawah a skim yang serupa.

Rishi Sunak, perdana menteri, yang pada hari Khamis akan mendedahkan langkah-langkah yang bertujuan untuk meningkatkan keselamatan tenaga dan industri hijau, telah mendapat tekanan daripada beberapa ahli parlimennya sendiri untuk menyokong rancangan untuk mengharamkan kereta yang dikuasakan oleh enjin pembakaran dalam masa tujuh tahun. .

Sir Iain Duncan Smith, bekas pemimpin parti Konservatif, berkata minggu ini bahawa tarikh akhir 2030 “semata-mata tidak boleh dicapai”.

Brussels baru-baru ini bersetuju untuk memperkenalkan pengecualian untuk kereta yang menggunakan e-bahan api, yang dibuat dengan CO₂ dan hidrogen yang ditangkap, ke dalam undang-undang EU yang akan mengharamkan penjualan enjin pembakaran mulai 2035, selepas Jerman mengancam untuk menyekatnya.

Tetapi Shapps berkata kerajaan tetap dengan “laluan”nya untuk peralihan kepada kenderaan elektrik, yang akan menghentikan kenderaan hibrid secara berperingkat mulai 2035 dan tidak mempunyai pengecualian untuk e-bahan api. “Kedudukan itu tetap sama,” katanya kepada pemberita. “Kami sentiasa lebih condong ke hadapan pada perkara ini daripada EU,” tambahnya.

Industri kereta UK juga telah menjangkakan kerajaan untuk mengumumkan butiran “mandat sifar pelepasan” baharu pada hari Khamis, yang akan memaksa mereka untuk menjual bahagian tertentu kenderaan elektrik mulai awal 2024.

Tetapi sebaliknya, pegawai berkata kerajaan merancang untuk melancarkan satu lagi perundingan mengenai mandat itu pada minggu ini untuk “memberi kepastian kepada sektor itu”.

Industri auto telah meminta kejelasan tentang cara mandat baharu itu akan berfungsi, dengan tarikh pelaksanaan yang dicadangkan hanya sembilan bulan lagi. Sesetengah pembuat kereta telah meminta konsesi yang akan membolehkan mereka mengimbangi sebarang kekurangan pada tahun-tahun awal dengan bahagian jualan kenderaan elektrik yang lebih tinggi pada dekad ini.

Keselamatan tenaga dan pakej hijau yang lebih luas akan melanjutkan program yang menawarkan geran £5,000 kepada isi rumah yang memasang pam haba elektrik sehingga 2028, dalam usaha untuk menggalakkan peralihan daripada dandang gas. Tetapi ia tidak akan menerima cadangan dalam semakan sifar bersih baru-baru ini oleh bekas menteri tenaga Chris Skidmore untuk mengemukakan larangan ke atas dandang gas baharu dari 2035 hingga 2033.

Kerajaan juga akan mengumumkan perundingan untuk mempercepatkan kelulusan perancangan untuk kemudahan tenaga solar dan ladang angin luar pesisir. Ia juga akan melihat kepada penyediaan insentif kepada masyarakat tempatan dengan menawarkan prospek kuasa yang lebih murah jika mereka menerima pembinaan ladang angin darat — sebahagian daripada pelonggaran yang lebih meluas daripada larangan de facto ke atas projek kontroversi.

Kerajaan juga akan membuka bidaan untuk pusingan kelima lelongan subsidi untuk projek tenaga boleh diperbaharui baharu, dengan bajet awal £205 juta

Pengumuman hari Khamis sudahpun dikritik kerana tidak mencapai tahap sokongan negara yang disediakan untuk industri hijau oleh AS dalam Akta Pengurangan Inflasi $369bn dan melalui pakej EU yang serupa. Canselor Jeremy Hunt berkata pada hari Rabu, kerajaan akan menerbitkan respons terperinci kepada undang-undang hijau AS pada musim luruh.

Mark Maslin, profesor klimatologi di University College London, berkata kerajaan “sekali lagi” terlepas peluang untuk “menukar secara radikal pengeluaran dan pasaran tenaga UK”.

totobet+sgp

pengeluaran sd

sidney hari ini

angka hk keluar

totobet togel singapore