site

Harga pasaran dalam peluang yang sama untuk kenaikan kadar Bank of England selanjutnya

Lebih sedikit daripada seminggu yang lalu, pelabur berpendapat bahawa Bank of England akan meneruskannya dengan satu lagi kenaikan kadar faedah apabila jawatankuasa dasar monetarinya bermesyuarat minggu ini.

Menjelang akhir minggu lepas, harga dalam pasaran kewangan mencadangkan bahawa peluang pergerakan dasar pada hari Khamis adalah tidak lebih baik daripada genap.

Ketakutan berturut-turut dalam sektor kewangan tidak menghalang Bank Pusat Eropah daripada menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas minggu lepas, berpegang pada skrip yang telah ditetapkan pada awal tahun ini.

Tetapi sebelum kejatuhan Silicon Valley Bank – apatah lagi rundingan heboh hujung minggu untuk menjalin perjanjian penyelamatan untuk Credit Suisse – kes untuk kenaikan selanjutnya dalam kadar faedah penanda aras UK, yang telah meningkat daripada 0.1 peratus kepada 4 peratus dalam hanya 14 bulan, kurang jelas.

“Bagi bank pusat yang percaya mereka mempunyai lebih banyak pengetatan untuk dilakukan, buat masa ini ia adalah perniagaan seperti biasa,” kata Philip Shaw, ahli ekonomi di Investec. “Mereka yang tidak pasti boleh menangguhkan kadar. Itulah kategori di mana kami meletakkan Bank of England.”

Apabila kali terakhir MPC bermesyuarat pada awal Februari, ia meninggalkan panduan sebelum ini bahawa kenaikan kadar selanjutnya diperlukan, sebaliknya berkata ia akan bertindak hanya berdasarkan bukti “tekanan inflasi yang berterusan”.

Andrew Bailey, gabenor BoE, memberi amaran kepada pelabur awal bulan ini supaya tidak menganggap bahawa kadar faedah UK akan terus meningkat, kerana dinamik inflasi UK tidak semestinya sepadan dengan AS dan EU.

“Pada peringkat ini, saya akan berhati-hati daripada mencadangkan sama ada kita telah selesai dengan meningkatkan kadar bank, atau kita pasti perlu melakukan lebih banyak lagi,” katanya pada 1 Mac.

Data yang dikeluarkan sejak itu menunjukkan bahawa ekonomi lebih berdaya tahan daripada jangkaan pada bulan Januari, dengan pertumbuhan KDNK sebanyak 0.3 peratus menunjukkan kemerosotan yang lebih pendek dan lebih cetek daripada yang dikhuatiri.

Ini boleh dilihat sebagai pembenaran hujah-hujah yang dikemukakan oleh Catherine Mann, ahli MPC yang paling hawkish, yang berhujah pada bulan Februari bahawa satu tahun pengetatan dasar belum lagi memberi kesan seperti yang diharapkan, dan lebih banyak lagi diperlukan “lebih cepat daripada kemudian”.

Kallum Pickering, ahli ekonomi di Berenberg, berkata bahawa “sedikit tentang sesuatu yang tidak kena secara drastik”, ini menunjukkan peningkatan kadar 0.25 mata peratusan lagi pada Khamis, kerana “dengan kurang bimbang tentang kemelesetan, pembuat dasar mungkin akan berasa lebih yakin untuk bersandar sedikit lebih keras. terhadap tekanan inflasi dalam negeri”.

Andrew Goodwin, di perundingan Oxford Economics, mengambil pandangan yang sama, dengan mengatakan bahawa walaupun keadaan itu “sangat tidak menentu”, beliau menjangkakan MPC akan mengundi melalui peningkatan suku mata terakhir.

“Majoriti ahli MPC akan mahu menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas untuk memastikan mereka tidak mudah menghadapi inflasi terlalu cepat,” kata Paul Dales di perundingan Capital Economics.

Carta garis % perubahan dalam purata gaji sektor swasta UK, tidak termasuk bonus yang menunjukkan Tekanan upah mungkin berkurangan

MPC juga perlu mengambil kira langkah-langkah yang diumumkan oleh canselor Jeremy Hunt dalam Belanjawan minggu lepas, termasuk sokongan lanjut untuk bil tenaga isi rumah, bantuan dengan kos penjagaan kanak-kanak dan pengecualian cukai £9 bilion untuk meningkatkan pelaburan perniagaan.

Walaupun ini akhirnya boleh mengukuhkan bahagian bekalan ekonomi, dalam jangka pendek mereka lebih berkemungkinan membawa kepada permintaan yang lebih kukuh, yang BoE perlu mengimbangi untuk mengekalkan inflasi pada sasaran.

Walau bagaimanapun, data lain boleh mengukuhkan hujah yang dibuat oleh ahli MPC yang lebih dovish — seperti Swati Dhingra, yang berpendapat bahawa tekanan harga luaran sudah berkurangan dan terdapat sedikit bukti tentang kenaikan gaji pada kadar yang akan mengekalkan inflasi juga tinggi.

Inflasi jatuh kepada 10.1 peratus pada Januari, sejajar dengan unjuran BoE, tetapi penurunan mendadak dalam inflasi sektor perkhidmatan mungkin lebih ketara kerana ini adalah gambaran yang lebih baik daripada tekanan asas.

Latar belakang dalam pasaran buruh juga kelihatan lebih jinak. Walaupun masih terdapat lebih daripada 1 juta pekerjaan kosong, pertumbuhan gaji sektor swasta akhirnya perlahan dan tenaga kerja mula berkembang semula.

MPC akan melihat satu lagi set data penting — cetakan inflasi Februari dikeluarkan pada hari Rabu — sebelum mengambil keputusannya. Ia juga akan mempunyai pandangan yang lebih jelas tentang tahap masalah dalam sektor perbankan global, dan akan mengetahui sama ada Rizab Persekutuan AS melihat ini sebagai alasan yang mencukupi untuk memperlahankan atau menghentikan kitaran kenaikan kadarnya sendiri.

“Setakat ini isu terbesar . . . akan menjadi inflasi berbanding kestabilan kewangan,” kata Thomas Pugh, ahli ekonomi di RSM, yang berpendapat bahawa risiko yang semakin meningkat akan menyebabkan MPC untuk “menekan jeda lebih awal”.

Mesej BoE sendiri pada hari Ahad, selepas pihak berkuasa Switzerland merekayasa pengambilalihan Credit Suisse, ialah sistem perbankan UK “dipermodalkan dengan baik dan dibiayai serta kekal selamat dan kukuh”.

Tetapi walaupun masalah yang dilihat setakat ini dibendung, dan tidak menjadi isu sistemik yang lebih luas, ia menunjukkan bahawa kenaikan kadar faedah kini mempunyai kesan yang ketara ke atas kedua-dua sektor kewangan dan ekonomi sebenar, dengan keadaan kewangan yang lebih ketat kini mungkin melakukan beberapa perkara. kerja bank pusat untuk mereka.

“Keadaan masih sangat berubah-ubah,” kata Dales. “Hakikat bahawa masalah dalam sistem perbankan . . . boleh dikesan kembali kepada kenaikan kadar faedah global bermakna adalah wajar bagi MPC untuk menjadi lebih berhati-hati tentang mengetatkan lagi skru.”

singapur result

angka keluar sdy

sdy

data hongkong malam ini

totobetnet sgp