site

Harga rumah di Central London mengalami kejatuhan tahunan terbesar sejak 2019

Harga hartanah Central London turun hampir 5 peratus dalam tempoh 12 bulan hingga Mac, kejatuhan tahunan terbesar dalam tiga setengah tahun, kerana prospek ekonomi UK yang lemah dan kebimbangan kemerosotan selanjutnya dalam pasaran perumahan menghalang pembeli kaya daripada membuat perjanjian. .

Harga hartanah di kawasan utama ibu kota turun kepada £1,261 setiap kaki persegi bulan lepas, turun daripada £1,326 setahun sebelumnya — paras terendah sejak pertengahan 2021, menurut penyedia data LonRes, kerana nilai meneruskan penurunan yang bermula pada lewat 2022 selepas 18 bulan yang memberangsangkan.

“Stim telah keluar dari pasaran. Ia agak melambung tahun lepas,” kata Anthony Payne, pengarah urusan di LonRes.

Nilai hartanah di kawasan mewah di bandar, seperti Mayfair dan Kensington, cenderung kurang terdedah kepada kenaikan kos gadai janji baru-baru ini kerana pasaran bergantung kepada pembeli asing yang kaya dengan tunai. Tetapi Payne berkata pembeli telah menjadi lebih berhati-hati terhadap kebimbangan bahawa harga masih boleh jatuh lebih jauh hasil daripada gabungan faktor, termasuk kebimbangan terhadap prospek ekonomi dan kenaikan kadar faedah.

Sifat budi bicara pasaran pusat London bermakna pembeli dan penjual mampu untuk kekal dalam perselisihan, tambah Payne. Pembeli kaya dengan berbilang rumah kurang tekanan untuk membuat pembelian, manakala penjual selalunya berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk menunggu kemelesetan.

“Para vendor masih berada di masa lalu,” kata Payne, sambil menambah: “Kami hanya berada dalam kekosongan pada masa ini di mana kedua-duanya tidak bertemu.”

Nombor urus niaga pada Mac turun satu perlima pada bulan yang sama tahun lepas, manakala harga bagi setiap kaki persegi merosot di bawah purata tiga tahun pra-pandemi buat kali pertama dalam hampir dua tahun, menurut data.

“Di seluruh pasaran, saya mendengar bahawa banyak ejen lebih senyap,” kata James Forbes, pengarah di agensi hartanah London mewah Forbes Gilbert-Green. “Kebimbangan jangka panjang saya ialah: adakah kita mengekalkan kedudukan kita sebagai pusat kewangan global? Kebimbangan untuk kita semua di pusat utama London ialah ‘jenama London’ dan ‘jenama UK’ kekal positif. Itu memacu pasaran kami.”

Pasaran tengah London menikmati rangsangan antara pertengahan 2021 dan musim luruh tahun lalu, dicetuskan oleh pelonggaran sekatan perjalanan Covid-19 dan pembeli asing mengambil kesempatan daripada paun yang lemah dan kadar faedah yang rendah.

Kekacauan yang dicetuskan oleh Belanjawan “mini” perdana menteri Liz Truss pada September lalu menandakan titik perubahan apabila keyakinan pelabur di UK jatuh mendadak dan sejumlah besar jualan rumah jatuh.

“Untuk melabur di London anda mahukan kestabilan ekonomi dan politik,” kata Richard Donnell, pengarah eksekutif di laman web carian hartanah Zoopla.

Pasaran perumahan UK yang lebih luas setakat ini telah mengingkari ramalan bahawa kos gadai janji yang lebih tinggi boleh mengurangkan 10 peratus daripada harga rumah, dengan penurunan yang agak kecil dicatatkan dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

nomor terakhir singapore

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

togelsidney org

data pengeluaran hongkong hari ini

pengeluaran hk