site

Humza Yousaf memenangi pemilihan kepimpinan SNP

Humza Yousaf telah memenangi perlumbaan untuk menggantikan Nicola Sturgeon sebagai ketua parti Kebangsaan Scotland, membuka jalan untuknya menjadi menteri pertama Scotland.

Setiausaha kesihatan berusia 37 tahun itu memenangi 52.1 peratus undi ahli SNP pada pusingan kedua pengundian, menewaskan Kate Forbes, setiausaha kewangan, yang mendapat 47.9 peratus. Ash Regan, bekas menteri keselamatan masyarakat, telah disingkirkan pada pusingan pertama pengundian.

“Sukar untuk saya mencari perkataan untuk menggambarkan betapa berbesar hati saya diberi kepercayaan oleh ahli SNP untuk menjadi pemimpin parti seterusnya dan berada di puncak menjadi menteri pertama negara kita,” katanya selepas majlis itu. keputusan diumumkan.

Dia berikrar untuk menjadi menteri pertama untuk “seluruh Scotland” dan memimpin negara ke arah kemerdekaan.

“Saya akan menyasarkan untuk memimpin Scotland demi kepentingan semua rakyat kita walau apa pun kesetiaan politik anda,” kata Yousaf dalam ucapan pada hari Isnin.

Yousaf berkata beliau “bertekad” untuk menyampaikan kemerdekaan untuk Scotland, dan menggelar Scotland sebagai “negara Eropah” yang akan kembali ke Kesatuan Eropah.

Pengumuman di Edinburgh itu menamatkan pertandingan enam minggu yang menjadi semakin pahit apabila ketiga-tiga calon itu menyerang rekod masing-masing. Yousaf sepatutnya mengangkat sumpah sebagai menteri pertama pada hari Rabu, menjadi orang pertama daripada etnik minoriti memegang jawatan itu, selepas undian parlimen di Holyrood pada Selasa.

Ini adalah cerita yang sedang berkembang

resulsgp

totobet sidney

pengeluaran sidney

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

result sgp