site

Iklan serangan Buruh telah membuahkan hasil. Tetapi kelemahan besar parti itu kekal

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Inside Politics kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat Pagi. Sepanjang hujung minggu yang panjang, Buruh melancarkan satu siri grafik dekat dengan buku jari menyerang Rishi Sunak dan mencadangkan bahawa dia secara peribadi akan akibat daripada kegagalan dasar kerajaan.

Sepanjang masa saya membuat liputan mengenai pilihan raya, satu corak telah muncul: parti politik atau kempen referendum mendedahkan barisan serangan, poster atau kritikan baharu. Westminster meneruskan dan meneruskan tentang betapa keterlaluan itu, maka parti berkenaan menang.

Saya mengesyaki corak yang sama akan berlaku berkaitan dengan serangan parti Buruh terhadap Rishi Sunak minggu ini dan pilihan raya tempatan yang akan datang bulan depan. Beberapa lagi pemikiran tentang itu, mengenai kempen politik dan beberapa kelemahan Buruh dalam nota hari ini.

Inside Politics disunting oleh Georgina Quach. Ikuti Stephen di Twitter @stephenkb dan sila hantar gosip, pemikiran dan maklum balas kepada insidepolitics@ft.com

Mereka pergi rendah, kita kalah dalam pilihan raya

Lihat perbezaan antara imej berikut:

Poster kempen parti Konservatif menjelang pilihan raya umum 2010 secara peribadi menyerang perdana menteri Buruh ketika itu Gordon Brown © parti Konservatif

Gambar Rishi Sunak, tersenyum, bersebelahan dengan kata-kata “Adakah anda fikir orang dewasa yang disabitkan dengan serangan seksual kanak-kanak patut masuk penjara?  Rishi Sunak tidak.  Di bawah Tories, 4,500 orang dewasa yang disabitkan dengan serangan seksual kanak-kanak di bawah 16 tahun tidak menjalani hukuman penjara.  Buruh akan mengurung penderaan kanak-kanak yang berbahaya.”

Parti Buruh mengeluarkan grafik di media sosial awal bulan ini, yang secara peribadi menyerang Perdana Menteri Rishi Sunak © parti Buruh/Twitter

Poster parti konservatif, 2010 © parti konservatif

Grafik parti buruh, 2023 © Parti buruh/Twitter

Pertubuhan berkempen Vote Leave mendakwa bahawa Turki telah bersedia untuk menyertai EU. Penny Mordaunt, menteri pertahanan ketika itu, berkata UK ‘tidak’ mempunyai kuasa veto ke atas keahlian baru negara seperti Turki – walaupun ia merupakan bahagian penting Perjanjian EU © Cuti Mengundi

Poster kempen Cuti Undi menjelang referendum Brexit © Cuti Undi

Kesemuanya mewakili jenis kempen politik yang rapat, betul-jika-anda-juling. Mereka semua bercakap besar — ​​banyak yang boleh dikatakan tentang semua kempen ini.

Apa yang membezakan poster Konservatif 2010 — menggambarkan Gordon Brown di hadapan-dan-tengah dengan mesej tidak sejuta batu jauhnya daripada grafik boleh kongsi Buruh minggu lepas menyerang Rishi Sunak — daripada kumpulan yang lain ialah, pada tahun 2010, parti politik utama masih melakukan kebanyakan kempen kebangsaan mereka melalui sidang akhbar set-piece dan poster sebenar.

Pada zaman ini, apa yang membentuk pilihan raya adalah sama seperti apa yang berlaku dan dikongsi di WhatsApp dan Facebook seperti mana-mana tempat lain. Komponen yang semakin penting dalam kempen yang berjaya ialah menjana sesuatu yang pengkritik dalaman dan lawan politik anda tidak akan berhenti bercakap.

Percubaan Buruh untuk mengaitkan Sunak secara peribadi dengan hukuman ke atas pesalah yang disabitkan “di bawah Tories” telah menyebabkan tidak sedikit kemarahan dalaman dan ketidaksetujuan dalam parti Keir Starmer. Namun ia telah menghasilkan muka depan Buruh yang paling jelas positif daripada Daily Mail yang saya ingat dan op-ed dalam kertas yang sama oleh Starmer. Dia pada dasarnya memukul semua pukulan yang ingin dipukul oleh kepimpinan Buruh: Buruh keras terhadap jenayah dan Konservatif lemah, Sunak (yang dipilih sebagai Ahli Parlimen pada 2015) secara peribadi bertanggungjawab selama 13 tahun yang lalu, dsb.

Satu sebab mengapa jenayah menguasai fikiran ahli strategi Konservatif dan Buruh adalah kerana ia dari segi sejarah menjadi isu pergerakan undi yang paling dipertandingkan. Buruh pada masa ini menikmati pendahuluan dalam persoalan parti mana yang terbaik dalam menangani jenayah, tetapi Konservatif mengetuai isu itu pada 2019.

Pilihan raya akan datang akan menjadi pilihan raya yang pahit, sebahagiannya kerana kedua-dua pihak diberi insentif untuk melawan kempen yang sangat peribadi. Di pihak Konservatif, Starmer lebih tidak popular daripada partinya dan, tidak seperti kebanyakan pemimpin pembangkang, dia boleh dipertanggungjawabkan atas rekod pentadbirannya yang panjang sebagai ketua Perkhidmatan Pendakwaan Mahkota. Pihak Konservatif akan marah untuk meninggalkan isu-isu itu kepada satu pihak. Sementara itu, parti Buruh diberi insentif untuk menyerang Sunak kerana beliau adalah aset pilihan raya dan politik terbaik parti Konservatif dan Buruh juga perlu marah untuk mencuba dan membiarkan aset itu tidak terjejas.

Di satu pihak, Buruh boleh berhujah bahawa parti itu telah menunjukkan ia boleh mencipta barisan serangan lebam yang menjana perbualan seperti yang dilakukan oleh lawannya pada masa lalu. Tetapi sementara kepimpinan Buruh telah menikmati minggu yang baik mengikut piawaiannya sendiri, perselisihan dalaman telah mendedahkan beberapa kelemahan.

Satu kelemahan adalah pada kakitangan: apabila organisasi berkempen Vote Leave mendakwa bahawa Turki menyertai EU, satu sebab mengapa ia berkesan ialah orang-orang seperti Penny Mordaunt sanggup ke udara dan mempertahankannya. Begitu juga, apabila Konservatif menyerang Ed Miliband, bekas setiausaha pertahanan Tory Michael Fallon sebenarnya akan mendahului kempen itu. Walau bagaimanapun, walaupun beberapa ahli kabinet bayangan tidak akan melakukan perkara yang sama untuk Buruh, menonjolkan perut lembut pembangkang mengenai topik undang-undang dan ketenteraman.

Terlebih jual dan tidak boleh dihantar?

Buruh juga mempunyai kelemahan pada dasar. Memang benar untuk mengatakan bahawa penurunan jumlah hukuman penjara adalah hasil langsung daripada pilihan yang dibuat oleh kerajaan Konservatif sejak 2010. Bilangan orang yang masuk penjara meningkat dengan ketara pada 1990-an di bawah John Major dan 2000-an di bawah Tony Blair dan Gordon Brown. Tetapi jumlah itu telah berkurangan.

© Penyelidikan Perpustakaan Commons

Garis panduan hukuman sebahagiannya merupakan reaksi terhadap kekangan yang dihadapi oleh sistem keadilan jenayah. Tetapi sementara Buruh mempunyai cadangan untuk menambah bilangan polis dan kelajuan kes sampai ke mahkamah, ia tidak mempunyai cadangan untuk meningkatkan bilangan penjara secara bermakna: metrik utama dari segi tempoh anda boleh menghantar orang ke penjara untuk dan berapa ramai orang yang anda boleh penjara. Berikut ialah perenggan dasar daripada artikel Starmer’s Mail:

Kami akan memilih jalan yang berbeza untuk Tories, memperbaharui kontrak polis supaya kami boleh mempunyai 13,000 lagi polis dan PCSO di jalanan kami dan menghapuskan birokrasi supaya kami mempunyai lebih ramai pendakwa yang bekerja untuk membersihkan tunggakan di mahkamah kami.

Kami akan meningkatkan hukuman minimum untuk perogol dan penguntit dan mewujudkan undang-undang untuk menangani mereka yang mengganggu wanita di jalanan kami. Kami akan menjadikan misi kami untuk mengurangkan separuh tahap keganasan terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan.

Perhatikan bagaimana “kami akan menambah tempat penjara”. bukan di sana? Ini adalah tipikal kelemahan terbesar Buruh: adalah lebih baik dalam mengambil kira kegagalan Konservatif daripada menunjukkan bagaimana kerajaan Buruh akan melakukan yang lebih baik. Sebahagian daripadanya ialah Buruh begitu gementar kerana diserang sebagai pemungut cukai sehinggakan ia enggan mengemukakan cadangan dasar yang melibatkan sejumlah besar perbelanjaan awam. Salah satu cara pasukan Perbendaharaan bayangan menolak permintaan perbelanjaan daripada menteri bayangan ialah dengan mengatakan bahawa ia mesti disertakan dengan “perbelanjaan suis”: beberapa kelebihan atau kegagalan dalam jabatan mereka sendiri yang akan mereka batalkan.

Ini telah menyebabkan banyak kebencian dalam kabinet bayangan. Bercakap dengan beberapa orang dalam kalangan Starmer dan mereka akan mengatakan bahawa sebahagian besar daripada masalah mereka ialah Yvette Cooper, setiausaha rumah bayangan, keberatan untuk mengatakan apa-apa mengenai jenayah dan imigresen yang mungkin mengganggu ahli parti Buruh. Satu sebab mengapa Buruh tidak menikmati lebih banyak minggu seperti ini adalah keengganan Cooper untuk mengikutinya. Bahawa The Observer hujung minggu ini membawakan cerita yang menjauhkan Cooper daripada serangan ke atas Rishi Sunak adalah sukar bagi kecenderungan itu.

Tetapi yang lain akan berkata: bagaimana sebenarnya Cooper bermaksud untuk mengatakan apa-apa mengenai jenayah dan imigresen apabila semuanya akhirnya memerlukan wang dan pasukan Perbendaharaan bayangan tidak akan menemui mereka wang? Ini adalah kebencian yang membawa kepada petikan seperti ini yang berakhir dalam kertas kerja (daripada “orang dalam Buruh” kepada Mail sebagai tindak balas kepada cerita Pemerhati yang Cooper tidak melihat atau menandatangani serangan ke atas Sunak):

“Ini adalah pengecut semata-mata daripada kegagalan bersiri yang sepatutnya meninggalkan politik barisan hadapan sejak dahulu lagi. Jika Yvette sangat tidak bersetuju dengan menunjukkan rekod suram Tories tentang jenayah, dia tahu di mana pintunya. Dia masih mempunyai khayalan sebagai pemimpin, tetapi pemimpin tidak menikam orang dari belakang.”

Akhirnya jika parti Buruh ingin membuat undang-undang dan memerintahkan sebahagian serius kempennya, maka perpecahan ini perlu diselesaikan. Jelas sekali seseorang, sama ada seseorang di pejabat Starmer, seseorang dalam pasukan kempennya, seseorang dalam pasukan pejabat rumah bayangan atau setiausaha rumah bayangan perlu pergi. Jelas sekali Buruh memerlukan semacam komitmen dasar sebenar untuk menambah tempat penjara jika parti itu mahu menjadikan kegagalan menghantar orang ke penjara sebahagian besar daripada tawaran dasarnya, dan untuk menyelesaikan isu kakitangannya juga.

Sekarang cuba ini

Selain keputusan Arsenal, saya mempunyai hujung minggu yang sangat menyeronokkan. Tim Hayward mempunyai ulasan yang menarik tentang salah satu restoran pusat London kegemaran saya, Quo Vadis. Saya sangat bersetuju dengan Jo Ellison tentang keperluan (atau kekurangannya) Bon Fleabag. Dan saya sangat menikmati kedua-dua cerita muka depan Majalah FT Henry Mance tentang makna menjadi seorang budak lelaki dalam era digital dan perbualan yang dicetuskan olehnya dengan rakan-rakan.

Cerita teratas hari ini

  • Empat hari mogok doktor muda | Beribu-ribu doktor muda di England akan memulakan tindakan mogok selama empat hari yang tidak pernah berlaku sebelum ini, memaksa kira-kira 350,000 pelantikan dan operasi dibatalkan kerana NHS memberi tumpuan kepada penjagaan segera dan kritikal.

  • Biden di Belfast | Presiden AS Joe Biden dijangka tiba di Belfast malam ini untuk memperingati ulang tahun ke-25 Perjanjian Good Friday ketika London menggesa parti kesatuan terbesar di rantau itu untuk menamatkan boikotnya terhadap institusi politik Ireland Utara.

  • Adakah HS2 masih berbaloi untuk dibina? | Kelewatan dan penambahan kos yang berterusan bermakna skop bagi projek rel berkelajuan tinggi telah dikurangkan dan penyiapan masih lagi selama dua dekad lagi. Kelewatan itu hanya mencetuskan kritikan dan memberikan peluru lebih lanjut kepada mereka yang percaya kerajaan harus membatalkan keseluruhan projek.

  • Stephen Kinnock pada kegagalan bot kecil | Buruh telah menuduh kerajaan UK sebagai “tidak cekap” dan mendakwa dasar baharunya yang bertujuan menghentikan penyeberangan bot kecil di Selat tidak berfungsi selepas data rasmi menunjukkan bahawa lebih satu perlima daripada semua lintasan rahsia tahun ini telah dibuat pada minggu lalu.

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Pendapat FT — Pandangan dan pertimbangan daripada pengulas teratas. Daftar di sini

keputusan sgp

pengeluaran sindy

totobagus sydney

hk totobet

tabel sh