site

Insolvensi UK meningkat 16% pada bulan Mac apabila kos yang lebih tinggi melanda perniagaan

Insolvensi korporat di England dan Wales meningkat 16 peratus pada Mac berbanding bulan yang sama tahun lepas, kerana perniagaan bergelut dengan kos yang lebih tinggi dan ekonomi yang semakin lemah.

Jumlah pemfailan mencecah 2,457, mengikut angka terkini daripada Perkhidmatan Insolvensi, angka bulanan tertinggi sejak agensi itu mula menghasilkan data bulanan setanding pada awal 2019. Berbanding Mac 2019 sebelum wabak Covid-19 melanda, jumlah pengisytiharan melonjak 55 peratus.

Christina Fitzgerald, presiden R3, badan perdagangan insolvensi dan penstrukturan semula, berkata perniagaan “bergelut” dengan peningkatan kos manakala pengguna “mengurangkan perbelanjaan mengikut budi bicara, dan apabila kakitangan [were] meminta kenaikan gaji untuk menampung bil mereka”.

Pada tahun hingga Mac, pembubaran sukarela pemiutang meningkat 9 peratus kepada 2,011, manakala pembubaran wajib meningkat lebih dua kali ganda kepada 288, menurut data yang diterbitkan pada hari Selasa. Perniagaan memfailkan proses formal insolvensi apabila aset mereka tidak lagi menampung hutang mereka atau mereka tidak lagi dapat membiayai pinjaman mereka.

Peningkatan dalam pemfailan berlaku ketika perniagaan menghadapi kos pinjaman tertinggi sejak 2008 dengan Bank of England menaikkan kadar penanda arasnya kepada 4.25 peratus. Data rasmi berasingan yang dikeluarkan pada hari Selasa menggariskan tekanan dalam pasaran buruh dengan pertumbuhan upah kekal tinggi tanpa diduga pada bulan Februari.

Pada masa yang sama, inflasi yang tinggi menyebabkan ekonomi terbantut sejak pertengahan tahun lalu. Tekanan harga berkurangan tetapi hanya perlahan dengan ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters menjangkakan inflasi pada Mac jatuh kepada 9.8 peratus apabila data rasmi diterbitkan pada hari Rabu — 1.3 mata peratusan di bawah paras tertinggi 41 tahun 11.1 peratus pada Oktober.

“Perniagaan sedang bergelut untuk mendapatkan pembiayaan dan membayar pinjaman mereka disebabkan oleh kadar faedah yang tinggi dan kesan inflasi dan sentimen pengguna yang lebih luas terhadap jualan dan aliran tunai,” kata David Kelly, ketua insolvensi di PwC. Beliau menjangkakan insolvensi “kemungkinan akan terus meningkat dalam jangka pendek, menjadikan musim bunga yang mencabar”.

Kira-kira £154bn sokongan Covid daripada pembayar cukai, bersama-sama dengan langkah sementara yang membantu syarikat menyusun semula dan mengelak daripada memasuki pentadbiran, mengekalkan jumlah insolvensi rendah semasa wabak itu. Tetapi penggulungan langkah-langkah itu bermakna bilangan pemfailan telah “kini kembali ke dan melebihi tahap pra-pandemi”, kata Perkhidmatan Insolvensi.

Data itu juga menunjukkan bahawa insolvensi individu meningkat 2 peratus kepada 672 pada tahun ini hingga Mac. Perintah pelepasan hutang – langkah yang menawarkan perlindungan sementara kepada penghutang daripada pemiutang tertentu – meningkat 35 peratus kepada 3,383 dalam tempoh yang sama.

Fitzgerald berkata bahawa angka-angka itu mencadangkan “bahawa krisis kos sara hidup mempunyai kesan ke atas kesolvenan rakyat, tetapi bilangan yang lebih besar akan membuat perjanjian dengan pemiutang mereka tanpa memerlukan proses muflis”.

.

resul togel sgp

hasil pengeluaran sydney hari ini

toto bet sdy