site

Ireland Utara terperangkap dalam kelumpuhan politik walaupun perjanjian Brexit

London dan Brussels telah menandatangani undang-undang perjanjian Brexit untuk Ireland Utara tetapi salah satu masalah yang sepatutnya diselesaikan – kelumpuhan politik selama berbulan-bulan di rantau ini – kekal sukar diatasi seperti biasa.

Parti kesatuan terbesar Ireland Utara telah memboikot institusi politik wilayah itu sejak Mei untuk menentang peraturan perdagangan pasca Brexit.

Selepas EU dan UK meratifikasi rangka kerja Windsor yang berjuang keras minggu lalu, pengaruh Parti Kesatuan Demokratik dengan kerajaan British telah mengecil — namun ia masih menuntut lebih banyak konsesi.

Ahli kesatuan sekerja kanan percaya ia akan dipaksa untuk turun dan akhirnya akan menamatkan boikot perhimpunan Stormont dan eksekutif perkongsian kuasa. Tetapi di sebalik sokongan rentas parti yang menggalakkan di Westminster untuk perjanjian itu, kegusaran dari London dengan DUP dan krisis kewangan yang semakin teruk di Ireland Utara, hanya sedikit yang menjangkakan penyelesaian segera.

“Isunya sekarang ialah masa — mereka mungkin tidak akan melakukan apa-apa sebelum pemilihan majlis pada bulan Mei, maka ia adalah [annual traditional] musim perarakan setia, jadi anda boleh melihat September atau Oktober sebelum apa-apa bergerak lagi,” amaran seorang pegawai kanan kesatuan sekerja.

Pada masa itu Ireland Utara mungkin berdepan dengan menteri pertama yang dilantik oleh Michelle O’Neill dari parti Unity Sinn Féin pro-Irish yang dipanggil pemotongan perkhidmatan awam di salah satu wilayah termiskin di UK, dengan senarai menunggu perkhidmatan kesihatan terpanjang di negara itu. .

Pemimpin DUP Sir Jeffrey Donaldson membantah beberapa undang-undang EU yang masih ada di Ireland Utara. ‘Saya bukan seorang yang suka berhenti,’ katanya. © Brian Lawless/PA

Majlis Fiskal Ireland Utara, sebuah badan bebas yang menyelia kewangan rantau itu, pada Selasa memberi amaran bahawa wilayah itu menghadapi pengurangan 6.4 peratus dalam perbelanjaan jabatan pada tahun hadapan.

Brexit meninggalkan Ireland Utara di dalam pasaran tunggal EU untuk barangan. Tetapi ia meletakkan sempadan kastam di Laut Ireland untuk mengelak daripada membina semula sempadan darat yang sensitif dari segi politik di wilayah yang dilanda konflik selama tiga dekad.

Pemimpin DUP Sir Jeffrey Donaldson membantah beberapa undang-undang EU yang kekal di Ireland Utara, yang menurutnya menjejaskan status rantau itu dalam UK dan pasaran dalamannya.

Dia berkata dia menantikan lebih banyak rundingan dengan kerajaan UK untuk “menyelesaikan” masalah berterusan dengan rangka kerja Windsor dan kembali ke Stormont. “Saya bukan seorang yang suka berhenti kerja,” katanya.

London, bagaimanapun, menegaskan bahawa rundingan telah berakhir. “Kerajaan British telah membongkok ke belakang untuk mereka. . . bola ada di gelanggang mereka,” kata seorang ahli parlimen kanan Konservatif.

Donaldson berkata strategi garis kerasnya telah terbukti dan rangka kerja Windsor, yang menghapuskan pemeriksaan kastam untuk barangan dari Britain yang tinggal di rantau itu, mewakili kemajuan yang ketara.

Doug Beattie, ketua Parti Kesatuan Ulster, pada satu acara di Dublin Khamis lalu untuk menandakan ulang tahun ke-25 Perjanjian Good Friday © Grainne Ni Aodha/PA

Tetapi dia memanggilnya sebagai “plaster melekat”, bukan penyelesaian, dan berkata ahli kesatuan harus menyokong perjanjian itu atau tidak akan ada asas kukuh untuk memulihkan perkongsian kuasa.

Gregory Campbell, ahli parlimen DUP, menyahut pemimpin partinya. “Berapa banyak perjanjian dan perjanjian telah menjadi ‘undang-undang antarabangsa’ hanya digantikan dengan perjanjian dan perjanjian selanjutnya. . . kerana terdapat kesedaran bahawa model terdahulu tidak sesuai untuk tujuan? katanya.

Bagaimanapun, Doug Beattie, ketua Parti Kesatuan Ulster yang kecil, berkata Donaldson seorang yang pragmatis. “Bukan kalau [they return to Stormont]kira-kira bila.”

Beliau menambah bahawa terdapat dua masalah untuk terus bertahan.

Pertama, brek Stormont – mekanisme yang membolehkan ahli kesatuan membantah pengenaan undang-undang perdagangan EU yang baharu – tidak akan tersedia jika perhimpunan kekal lumpuh. Dalam kes itu, “Undang-undang EU akan terpakai secara automatik – mereka akan memotong hidung mereka untuk memerhatikan muka mereka,” kata Beattie.

Kedua, ketiadaan Stormont yang berpanjangan tidak akan mengakibatkan pemerintahan langsung dari London seperti yang berlaku sebelum perkongsian kuasa di rantau ini. Terdapat pemahaman bahawa Ireland akan mempunyai peranan yang lebih besar, yang akan menjadi kutukan kepada ahli kesatuan.

Niamh Gallagher, pensyarah dalam sejarah British dan Ireland di Universiti Cambridge, berkata DUP telah membuat pengiraan untuk menenangkan pengundi garis keras, tetapi ia adalah “strategi berisiko” dalam pilihan raya.

Poster membantah protokol Ireland Utara di Larne pada bulan Februari. © Charles McQuillan/Getty Images

Walaupun tinjauan Lucid Talk baru-baru ini mendapati bahawa tiga perempat daripada pengundi DUP menentang perjanjian Windsor, tinjauan baharu untuk Berita Ireland oleh Institut Pengajian Ireland Universiti Liverpool mendapati hampir tiga kali lebih ramai ahli kesatuan sekerja menyokong rangka kerja Windsor daripada menolaknya.

Pete Shirlow, ketua Institut, berkata DUP nampaknya mencakar kembali sokongan yang hilang kepada parti Suara Kesatuan Tradisional garis keras dalam pilihan raya Mei lalu.

Tetapi pengundi sederhana tidak kembali. “Anda tidak akan mendapatkan orang-orang ini kembali dengan menjerit ‘jangan menyerah’,” tambahnya.

Donaldson telah melantik panel untuk mengulas pendapat ahli kesatuan mengenai rangka kerja Windsor yang akan dilaporkan minggu ini.

Ia diketuai oleh bekas menteri pertama DUP Peter Robinson, yang telah berkata ahli kesatuan mesti mempertimbangkan sama ada menolak perjanjian itu akan “meletakkan kesatuan kesatuan dan Ireland Utara di tempat yang lebih berbahaya”.

Tetapi Bertie Ahern, bekas taoiseach Ireland yang telah berhubung dengan ahli kesatuan sekerja, menggesa London untuk mempertimbangkan “jika ada penjelasan lebih lanjut mengenai tweaking . . . untuk menyelesaikannya. . . kerana alternatifnya hanya gila”.

totobet singapore

sidney pengeluaran

togel sd

totobet net sgp