site

Jangkaan awam UK terhadap inflasi mereda ke paras terendah 16 bulan

Jangkaan inflasi orang ramai UK telah menurun ke paras terendah 16 bulan, menurut data yang diterbitkan pada hari Jumaat yang boleh menambah kes bagi Bank of England untuk meninggalkan kadar faedah pada 4 peratus minggu depan.

Tinjauan suku tahunan terbaru bank pusat itu mendapati, pada Februari, jangkaan purata isi rumah terhadap kadar inflasi pada tahun hadapan ialah 3.9 peratus, turun daripada 4.8 peratus pada November tahun lalu dan terendah sejak November 2021.

Ditanya mengenai jangkaan inflasi dalam tempoh 12 bulan selepas Februari 2024, responden secara purata berkata ia akan menjadi 3 peratus, turun daripada 3.4 peratus dalam tinjauan sebelumnya dan juga angka terendah dalam tempoh lebih setahun.

Menjelang mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari BoE pada Khamis, yang menetapkan dasar kadar faedah, kejatuhan itu akan dialu-alukan oleh pembuat dasar, yang bimbang jangkaan pertumbuhan harga yang tinggi boleh mengakibatkan inflasi yang berpanjangan.

Jika orang percaya bahawa harga akan meningkat dengan cepat pada masa hadapan, mereka lebih cenderung untuk menolak kenaikan gaji yang lebih besar, dengan perniagaan bertindak balas dengan menaikkan harga mereka.

Jangkaan inflasi jangka panjang juga merosot kepada 3 peratus, turun daripada paras tertinggi 3.5 peratus pada Mei tahun lalu, menurut tinjauan itu.

Dalam usaha mengekang inflasi yang tinggi, MPC telah meningkatkan kadar daripada 0.1 peratus pada November 2021 kepada paras tertinggi 15 tahun sebanyak 4 peratus sekarang, dalam 11 mesyuarat berturut-turut. Tetapi apabila kesan peningkatan kos pinjaman semakin ketara, ahli ekonomi dan pasaran berbelah bahagi mengenai perkara yang akan dilakukan oleh jawatankuasa pada hari Khamis. Pasaran menetapkan harga dalam kebarangkalian berpecah yang hampir sama dengan peningkatan 25 mata peratusan atau tiada perubahan.

Martin Beck, ketua penasihat ekonomi kepada EY Item Club, sebuah syarikat ramalan, berkata kejatuhan “ketara” dalam jangkaan inflasi menawarkan “MPC satu lagi sebab untuk mengekalkan kadar faedah tidak berubah” pada mesyuarat seterusnya.

“Digabungkan dengan kelonggaran yang tidak dijangka dalam inflasi sektor perkhidmatan dan pertumbuhan gaji dalam jumlah terkini, kejatuhan seterusnya dalam harga tenaga, dan kegawatan pasaran berikutan isu-isu sektor perbankan di luar negara, penemuan tinjauan terbaru BoE bermakna kes untuk menaikkan semula kadar faedah sedang dilihat semakin lemah,” katanya.

Bagaimanapun, Paul Dales, ketua ekonomi UK di Capital Economics, sebuah perundingan, berkata beliau menjangkakan MPC menaikkan semula kadar kepada 4.25 peratus. Dengan inflasi yang terbukti lebih melekit daripada jangkaan di negara lain, termasuk AS dan zon euro, “terdapat rayuan untuk melakukan kesilapan di sisi berhati-hati untuk memastikan tugas itu selesai”, katanya.

Berbanding dengan tinjauan suku tahunan yang lalu, lebih sedikit responden menjangkakan kadar faedah akan terus meningkat, dan lebih ramai berpendapat mereka akan kekal tidak berubah sepanjang tahun akan datang.

Ketidakpuasan hati orang ramai terhadap pendekatan BoE untuk menangani inflasi juga berkurangan kepada 30 peratus, turun daripada paras tertinggi sepanjang masa sebanyak 35 peratus pada November tahun lalu tetapi masih lebih tinggi daripada purata jangka panjang.

totobet data singapura

pengeluaran sidni

totobet data sydney

hk togel hari ini keluar

resulhk