site

Jenama mewah untuk memanfaatkan kegembiraan pertabalan

Pertabalan Ratu Elizabeth II pada tahun 1953 adalah “penukar permainan yang lengkap” untuk tukang emas Deakin & Francis: sudu jem perak peringatannya, pisau mentega dan sudu teh terbang dari rak. “Jualan sangat besar,” kata pengarah urusan Henry Deakin. “Kami membina sebahagian daripada kilang itu [in Birmingham] di belakangnya.”

Tujuh puluh tahun kemudian, syarikat yang kini terkenal dengan kancing mansetnya adalah antara jenama jam tangan dan barang kemas British yang mencipta kepingan untuk menandakan pertabalan raja terbaharu UK. Sama ada ia boleh meniru kejayaan sebelumnya masih perlu dilihat. Tetapi Fflur Roberts, ketua barangan mewah di pembekal penyelidikan pasaran Euromonitor International, berkata acara besar diraja meningkatkan jualan.

Selain lebih ramai pelancong yang meningkatkan jualan di London, beliau berkata sambutan kolektif membuatkan orang ramai berasa positif. “Perasaan berkumpul bersama dan membina keyakinan pengguna, jadi orang ramai mungkin lebih bersedia untuk berbelanja, atau mungkin mereka terinspirasi oleh semua permata yang akan mereka lihat semasa pertabalan dan . . . digalakkan untuk membeli barang kemas,” katanya.

Raja Charles III akan dinobatkan dengan Mahkota St Edward di Westminster Abbey, London pada 6 Mei. Mahkota itu, dibuat untuk Charles II pada 1661, memaparkan lambang pertabalan rasmi yang dicipta oleh Sir Jony Ive, bekas ketua pegawai reka bentuk di Apple, dengan bentuk yang dibentuk oleh bunga yang mewakili empat negara di UK.

Mahkota St Edward akan digunakan untuk pertabalan Raja Charles III © Print Collector/Getty Images

Camilla, Permaisuri Ratu akan menggunakan Mahkota Ratu Mary untuk pertabalan © Foto Stok Alamy

Deakin & Francis telah menggunakan lambang ini untuk salah satu daripada lapan reka bentuknya untuk manset peringatan perak sterling. Kelonggaran sementara peraturan yang mengawal penggunaan komersial senjata dan peranti diraja membenarkan penggunaannya pada cenderahati pertabalan. Enam lagi reka bentuk tukang emas menampilkan sifir Raja, manakala sepasang lagi membawa versi miniatur mahkota 3D. “King Charles telah kerap memakai manset kami jadi ia merupakan pautan yang jelas,” kata Deakin.

Dia berkata acara itu adalah “pengiktirafan jenama yang baik” untuk syarikat British. “‘Made in England’ semakin kuat dan kukuh, dan cara yang sempurna untuk meraikannya dengan pertabalan.”

Annoushka telah mengambil inspirasi daripada mahkota untuk pesona 18 karat dan emas putih berhiaskan permata, terhad kepada 100 keping, dikeluarkan pada 5 April. Permata itu akan membawa tanda pertabalan Raja Charles III, yang menggambarkan kepala raja dalam profil, tanda pilihan. dilancarkan bulan ini yang boleh diminta pada item yang ditandakan di UK sehingga akhir tahun 2024.

Kancing manset pertabalan Deakin & Francis 2023 © Deakin & Francis

“Selalu ada cache tambahan apabila anda boleh menyampaikan sekeping barang kemas kepada masa tertentu, terutamanya sekarang apabila surat tarikh hanya menjadi pilihan untuk penandaan,” kata pakar barang kemas bebas bebas Joanna Hardy. “Ciri pertabalan Raja Charles akan menunjukkan tempoh ia dibuat, dan pertabalannya.”

Tateossian telah menjadikan pertabalan itu sebagai tumpuan utama koleksi King Charles perak sterling bersalut rhodium, yang terdiri daripada dua pasang manset, cincin, dua gelang dan gelang setiap satu terhad kepada 50 helai, yang dilancarkan pada hari Isnin.

Hardy berkata pertabalan itu adalah “rangsangan yang hebat untuk industri”. “Ia memberi orang alasan untuk mereka bentuk sesuatu yang sedikit berbeza,” katanya.

Pesona mahkota pertabalan Annoushka © Annoushka

Hirsh London emas kuning 18 karat dan kerongsang rama-rama platinum

David Morris telah memilih untuk mencipta dua keping unik, termasuk cincin emas putih dengan spinel biru keunguan 17.5 karat tengah, 7.71 karat spinel merah-merah jambu dan dua karat berlian putih, diilhamkan oleh reka bentuk waktu makan tengah hari pasukan berjalan-jalan di taman diraja berhampiran kedai emas Bond Street.

“Terdapat estetika khusus dan luar biasa dalam kerja besi tempa dan motif agung yang anda temui di seluruh tempat, dari bangku dan lampu gas lama [to] perkara seperti pintu masuk ke Istana Buckingham,” kata Julian Medwell, pereka kanan di David Morris, yang membuat patung naga yang ditempah khas yang menghiasi bonet Aston Martin Queen Elizabeth II yang kini diberikan kepada raja pada hari lahirnya yang ke-21 pada 1969. “Ada sedikit skrol tersembunyi di mana-mana dan ia sering mengalir kembali ke dalam buku lakaran kami.”

Tiara emas putih bersalut rhodium dengan motif semburan ditetapkan dengan lebih daripada 24 karat berlian berbentuk buah pir yang dipotong mawar dalam gaya wishbone. David Morris menerima pelbagai permintaan tentang tiara setiap kali terdapat acara diraja yang penting. “Kami melayani banyak keluarga diraja di seluruh dunia, terutamanya Timur Tengah, dan terdapat banyak puteri,” jelas Medwell.

Tanda pertabalan Raja Charles III

David Morris telah mencipta cincin emas putih dengan spinel tengah biru keunguan 17.5 karat untuk menandakan pertabalan © David Morris

Minat adalah global. Deakin berkata syarikatnya mempunyai pelanggan dari Eropah dan AS “beratur” untuk manset pertabalan sebelum pelancaran mereka.

Dari segi pembuatan jam tangan, William Wood Watches akan mengambil lima daripada 30 keping dalam edisi terhad British Coronation Watch untuk dijual di Windup Watch Fair di San Francisco pada akhir April. Jam tangan ini menggunakan sarung yang sama seperti Jubli Gangsa Triumph yang terjual, yang menandakan jubli platinum mendiang ratu, tetapi mempunyai dail berkilauan metalik hijau lumba Britain yang terukir dengan bendera Union Jack. Tali ini diperbuat daripada hos api hijau yang digunakan oleh Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat Lancashire, dengan tandatangan jenama ‘Sekiranya kaca pecah api’ di belakang juga berwarna hijau.

Artikel ini adalah sebahagian daripada laporan khas Jam Tangan & Barang Kemas, bahagian yang merangkumi bahagian perniagaan industri mewah. Edisi seterusnya akan diterbitkan dengan FT di seluruh dunia pada Isnin 27 Mac

Orang Amerika “sangat menghargai dapat membeli [from] jenama yang mempunyai warisan asli British,” kata Jonny Garrett, pengasas William Wood Watches, “dan, apabila keluarga diraja turut berlapis-lapis ke dalamnya, dan hanya ada 30 keping yang tersedia, itu pasti membantu”.

Sotheby’s mengadakan jualan dalam talian rentas kategori, antara 21 April dan 4 Mei, barangan yang berkaitan dengan monarki British dahulu dan sekarang. Lot barang kemas termasuk satu daripada enam kerongsang berlian yang serupa yang diberikan oleh Ratu Elizabeth II kepada pembantu rumah kehormatnya. Permata Garrard (anggaran £30,000-£50,000) adalah yang kedua datang ke lelongan. Menampilkan inisial ER yang dimodelkan dalam tulisan tangan mendiang ratu, ia adalah milik Lady Moyra Campbell.

Jam Tangan Pertabalan British daripada Jam Tangan William Wood

Dalam rehat dari tradisi baru-baru ini, Camilla, Permaisuri Ratu tidak menugaskan mahkota baharu untuk pertabalan tetapi akan menggunakan Mahkota Ratu Mary, yang dibuat oleh Garrard untuk permaisuri Raja George V pada tahun 1911, selepas kepingan itu ditetapkan semula dengan Cullinan III, Berlian IV dan V daripada koleksi barang kemas Ratu Elizabeth II. Ratu Elizabeth II sering memakai permata sebagai kerongsang.

Berlian Cullinan II berada di Imperial State Crown, yang dibuat oleh Garrard untuk pertabalan Raja George VI pada tahun 1937, yang akan dipakai oleh Raja Charles III semasa perkhidmatan Biara Westminster. Cincin sekali sahaja yang dibuat oleh Boodles untuk menandakan pertabalan akan menampilkan dua berlian berbentuk hati dari lombong yang sama.

Ratu Elizabeth II memakai berlian Cullinan III, IV dan V semasa perayaan jubli berlian © Getty Images

Hirsh London akan memberikan kerongsang emas kuning 18 karat dan kerongsang rama-rama platinumnya, menampilkan berlian kuning pekat berbentuk wau 1.76 karat tengah di atas dua berlian hijau, yang menjadi kebanggaan di tingkap Mayfairnya. Pengarah Urusan Sophia Hirsh berkata pertabalan itu memberi peluang untuk “mempamerkan ketukangan tempatan” dengan karya yang unik, “mencabar dari segi teknikal”: sayap rama-rama, dipasang dengan berlian kuning yang disambungkan kepada berlian cognac pada hujungnya, telah dicipta dengan menggeletar pergerakan, dipasang pada spring untuk bergetar dengan setiap gerakan pemakai.

Dia mahu karya itu mencerminkan usaha alam sekitar “Raja Iklim”. “Rama-rama juga merupakan simbol perubahan dan transformasi jadi ia kelihatan sebagai penghormatan yang sesuai,” katanya.

totobet+sgp

result pengeluaran sidney

togel sidny

result hk lengkap

pengeluaran sgp