site

Jeremy Hunt menegaskan Bank of England harus terus memberi tumpuan untuk mengekang inflasi

Canselor UK Jeremy Hunt telah berkata bahawa Bank of England harus kekal fokus untuk menjinakkan inflasi “terlalu tinggi” walaupun terdapat tekanan ke atas sektor perbankan global akibat kenaikan kadar faedah.

Data yang akan diterbitkan pada hari Rabu dijangka menunjukkan inflasi UK hampir 10 peratus, dan Hunt pada hari Selasa berkata beliau telah memberitahu gabenor BoE Andrew Bailey untuk melakukan “apa yang anda fikir perlu” untuk menurunkan harga.

Ditanya sama ada memerangi inflasi masih menjadi keutamaan pada masa tekanan perbankan yang dikaitkan dengan kadar faedah yang lebih tinggi, Hunt memberitahu jawatankuasa hal ehwal ekonomi Dewan Pertuanan: “Ya. Keutamaan pertama perdana menteri ialah mengurangkan separuh inflasi.”

Pelabur bertaruh bahawa Rizab Persekutuan AS akan dikekang dalam keupayaannya untuk menaikkan kadar faedah kerana kerapuhan dalam sektor perbankan, tetapi Hunt mengambil sikap hawkish sebagai bukti kepada kumpulan rentas parti rakan sebaya.

Dia mengesahkan bahawa dia telah berbincang dengan Bailey kesan kadar faedah yang lebih tinggi ke atas sektor perbankan tetapi berkata menjinakkan inflasi — yang disifatkannya sebagai “sangat tinggi” — adalah kunci. “Kami perlu melakukan segala yang kami mampu untuk mengekalkan fokus kami untuk menurunkannya,” katanya.

“Saya hanya pernah berkata kepadanya: “Sila lakukan apa yang anda fikir perlu – kerana sememangnya anda terikat secara sah untuk melakukan di bawah Akta Bank of England,” tambah Hunt.

Jeremy Hunt, memberi keterangan kepada jawatankuasa hal ehwal ekonomi, berkata: ‘keutamaan pertama perdana menteri ialah mengurangkan separuh inflasi.’ © Parlimen UK/PA

Hunt menerima bahawa kelajuan kenaikan kadar faedah baru-baru ini adalah “punca utama turun naik yang telah kita lihat dalam beberapa bulan kebelakangan ini” dan berkata adalah penting untuk melawan inflasi “dengan cara yang terbaik untuk mengekalkan kestabilan dalam pasaran kewangan”.

Tetapi dia menambah: “Inflasi itu sendiri tidak stabil. Ia bukan jawapan untuk mengatakan kami tiba-tiba akan berubah fikiran dan mengatakan ia boleh diterima untuk mempunyai kadar inflasi yang tidak stabil setinggi 10 peratus.”

Jawatankuasa Dasar Monetari BoE akan menetapkan kadar faedah pada hari Khamis, hanya 24 jam selepas data terkini mengenai inflasi, dengan pandangan konsensus di kalangan ahli ekonomi bahawa ia boleh menurun hanya di bawah 10 peratus.

Kejatuhan inflasi yang lebih besar dijangka akan menyusul dalam beberapa bulan akan datang kerana lonjakan kos tenaga tahun lepas muncul daripada perbandingan tahun ke tahun. Tetapi Hunt berkata bahawa kira-kira 6.5 mata peratusan nombor inflasi terdiri daripada “inflasi teras”, didorong oleh faktor bukan tenaga seperti kenaikan gaji.

Lord Macpherson, bekas setiausaha tetap Perbendaharaan, berkata BoE harus memberi tumpuan tanpa henti untuk membendung inflasi. “BoE tidak boleh meletakkan monetarinya kepada objektif kestabilan kewangannya,” katanya kepada Financial Times. “Jika tidak, inflasi akan kekal lebih tinggi untuk lebih lama, kerana pada akhirnya akan kadar faedah.”

Sementara itu Hunt mempertahankan pembaharuan kawal selia City of London yang dirancangnya, berjanji bahawa dia tidak akan melakukan apa-apa untuk menjejaskan kestabilan kewangan. “Kami tidak akan melepaskan pengajaran daripada krisis kewangan,” katanya.

Canselor itu juga mempertahankan pengendalian kerajaan Switzerland terhadap $3.2 bilion pengambilalihan Credit Suisse oleh UBS, yang menghapuskan $17 bilion bonnya, menaikkan “hierarki tuntutan” biasa bagi pelabur.

Hunt berkata kompromi diperlukan untuk menyelesaikan penjualan, yang mewakili “hasil terbaik yang mungkin”.

“Saya menyokong sepenuhnya keputusan yang dibuat oleh pihak berkuasa Switzerland yang menjadikan pembelian oleh UBS mungkin. Dalam keadaan itu, saya fikir mereka mengambil keputusan yang betul,” katanya.

Hunt menambah bahawa dia telah diyakinkan oleh BoE bahawa sistem perbankan UK adalah “sangat kuat” berbanding sebelum kemalangan 2008, tetapi memberi amaran: “Kami harus terus berwaspada.”

result pengeluaran sgp

pengeluaran angka sidney

togel sidney hari ini

indo hk

totobet.sgp