site

Jeremy Hunt menggugurkan rancangan untuk dana kekayaan negara untuk membayar cukai syarikat UK

Canselor Jeremy Hunt telah meninggalkan rancangan untuk membuat dana kekayaan negara membayar cukai perbadanan ke atas harta dan perusahaan komersial selepas kabinet memberi amaran bahawa langkah itu akan menjejaskan pelaburan masuk dan menekan pertumbuhan.

Kemi Badenoch, setiausaha perniagaan dan perdagangan, mengetuai tekanan ke atas Perbendaharaan untuk menggugurkan cadangan selepas memberi amaran bahawa SWF, yang termasuk beberapa pelabur global terbesar, mungkin menarik diri daripada projek UK.

“Kemi melobi Perbendaharaan dengan keras mengenai perkara ini,” kata seorang sekutu Badenoch. “Kami menerima semakan Perbendaharaan dan berhujah bahawa ia akan menangguhkan pelabur berpotensi dan menghalang pertumbuhan.”

Keputusan untuk menggugurkan cadangan itu mengejutkan pakar cukai. Menjelang Belanjawan, Tim Sarson, ketua dasar cukai UK di KPMG, memberitahu Financial Times dia fikir ia adalah “kepastian perlumbaan” perubahan akan dibuat.

Menghapuskan imuniti berdaulat cukai korporat ke atas harta dan perniagaan akan membawa cukai UK ke atas pelabur berdaulat asing ke dalam penjajaran yang lebih rapat dengan layanan mereka di negara seperti AS, Australia dan Kanada.

Ia juga akan menghapuskan apa yang dilihat oleh sesetengah pihak sebagai kelebihan yang tidak adil berbanding pelabur institusi lain.

Ketika melancarkan perundingan musim panas lalu, Lucy Frazer, bekas setiausaha kewangan kepada Perbendaharaan, berkata dia tidak menjangkakan perubahan yang dicadangkan itu “mempunyai kesan material ke atas pelaburan asing ke UK”.

Beliau berkata pada masa itu: “Pembaharuan kami akan memberikan lebih kejelasan mengenai pengecualian cukai yang ditawarkan kepada pelabur berdaulat, di samping memastikan ia memberikan nilai yang lebih baik untuk wang untuk pembayar cukai UK.”

Perbendaharaan telah merancang untuk memperkenalkan peraturan pada April 2024, tetapi Hunt menolak idea itu. Seorang orang dalam Perbendaharaan berkata keputusan itu diambil atas alasan “pertumbuhan dan daya saing”.

Sekutu Hunt berkata idea itu mendahului ketibaannya di Perbendaharaan Oktober lalu dan dia segera menyedari ia boleh menghalau pelaburan.

Terkubur jauh di dalam “buku merah” Belanjawan Hunt ialah kenyataan bahawa selepas mempertimbangkan “dengan teliti”, pengecualian semasa akan diteruskan. “Kerajaan mengalu-alukan penglibatan konstruktif dengan pelabur berdaulat semasa rundingan,” katanya.

Sir Edward Troup, seorang peguam cukai terkemuka dan bekas pegawai Perbendaharaan, berkata: “Penggunaan perkataan ‘berhati-hati’ dalam perenggan 4.64 dokumen Bajet menunjukkan bahawa mereka tahu ia mungkin akan dikritik.”

Perundingan itu dibuat selepas beberapa pelaburan SWF terkenal di UK. Pada bulan Mei, Pihak Berkuasa Pelaburan Qatar berjanji untuk melabur £10 bilion di UK dalam tempoh lima tahun akan datang, termasuk dalam sektor teknologi, penjagaan kesihatan, infrastruktur dan tenaga bersih.

Belanjawan Hunt banyak memberi tumpuan kepada keperluan untuk meningkatkan pelaburan, terutamanya dalam sektor tersebut.

Dan Neidle, pengasas syarikat pemikir Rakan Dasar Cukai, telah menyokong pembaharuan sistem dan berkata ia “pelik” bahawa Hunt telah meninggalkan rancangan untuk mengubah apa yang dianggapnya sebagai sistem yang tidak memuaskan.

“Ia mewujudkan herotan yang tidak diingini dalam pasaran antara dana kekayaan negara, dan pelabur lain, terutamanya dalam sektor hartanah.”

result toto singapura

hasil pengeluaran sidney

sydney hari ini

togel hongķong 2020

totobet.sgp