site

Joe Biden bersedia untuk tiba di Belfast ketika UK menggesa DUP untuk kembali ke Stormont

Presiden AS Joe Biden dijangka tiba di Belfast pada malam Selasa untuk memperingati ulang tahun ke-25 Perjanjian Good Friday ketika London menggesa parti kesatuan terbesar di rantau itu untuk menamatkan boikotnya terhadap institusi politik Ireland Utara.

Lawatan Biden, yang akan diikuti dengan perjalanan yang lebih lama ke Republik Ireland, adalah susulan perjanjian baharu UK-EU yang meliputi peraturan perdagangan pasca Brexit untuk Ireland Utara, yang dikenali sebagai rangka kerja Windsor.

Lawatan presiden datang selepas hampir setahun limbo politik di Ireland Utara disebabkan oleh rejim perdagangan pasca Brexit. Ia juga berlaku selepas polis minggu lalu meningkatkan tahap ancaman keganasan di rantau itu dan memberi amaran tentang kemungkinan keganasan pada perarakan Isnin Easter.

Biden, yang sering berbangga dengan warisan Ireland dan kepercayaan Katoliknya, akan tiba di Belfast dengan Air Force One dan akan disambut oleh perdana menteri UK Rishi Sunak. Kedua-dua pemimpin dijangka bertemu semula pada pagi Rabu sebelum Biden menyampaikan ucapan menandakan ulang tahun Perjanjian Good Friday.

Perjanjian damai, yang ditandatangani pada 10 April 1998, menamatkan konflik selama tiga dekad di Ireland Utara dan menubuhkan kerajaan perkongsian kuasa di Stormont yang melibatkan komuniti kesatuan dan nasionalis di rantau itu. Pentadbiran AS pada masa itu memainkan peranan penting dalam rundingan kompleks yang membawa kepada pemeteraian perjanjian Good Friday.

Pada hari Isnin, Sunak memuji “keberanian, ketabahan dan imaginasi politik” yang membawa kepada perjanjian damai dan menyeru ahli politik di rantau ini untuk “meneruskan perniagaan tadbir urus”.

Ireland Utara tidak mempunyai kerajaan perkongsian kuasa di Stormont sejak Mei tahun lalu selepas parti Democratic Unionist memboikotnya sebagai protes terhadap perjanjian asal pasca-Brexit untuk wilayah itu. Sunak berkata rangka kerja Windsor menghapuskan banyak masalah tetapi DUP mengatakan lebih banyak perubahan diperlukan untuk melindungi tempat Ireland Utara di UK.

Biden awal tahun ini memuji rangka kerja Windsor sebagai “langkah penting untuk memastikan keamanan dan kemajuan yang diperoleh dengan susah payah” Perjanjian Good Friday “dipelihara dan diperkukuh”.

Pada masa itu, beliau menyeru pemulihan kerajaan di Stormont, dengan berkata: “Institusi tersebut merangkumi prinsip kerajaan yang diturunkan, perkongsian kuasa, perwakilan sebagai teras Perjanjian Jumaat Agung.”

Biden dan Sunak dijangka menekankan bahawa akses unik Ireland Utara ke kedua-dua pasaran UK dan EU, seperti yang dinyatakan dalam pengaturan pasca Brexit, menjadikannya destinasi perniagaan yang menarik.

Presiden AS dijangka menghabiskan masa kurang 24 jam di Ireland Utara. Selepas menyampaikan ucapannya di Belfast pada hari Rabu, beliau dijadualkan menuju ke selatan sempadan, ke Dublin, di mana dalam beberapa hari beliau akan mengadakan perbincangan dengan presiden Ireland Michael D Higgins dan taoiseach Leo Varadkar.

Varadkar memberitahu pemberita minggu lalu bahawa lawatan Biden adalah “peluang untuk meraikan dan memperbaharui hubungan politik, ekonomi dan peribadi yang kukuh yang mengikat” AS dan Ireland, dan peluang untuk “menyambut pulang presiden Ireland-Amerika yang hebat”.

Biden dijangka bertemu sepupu jauh di daerah Louth dan Mayo, dengan perjalanan empat hari itu berakhir dengan ucapan pada malam Jumaat di Ballina, di pantai barat Ireland.

Biden tidak bersedia untuk bertemu Raja Charles, raja British, semasa lawatan singkatnya ke UK; isterinya Jill akan mewakilinya pada pertabalan Raja bulan depan. Biden dijangka membuat lawatan negara ke Britain dalam “masa terdekat”, kata Rumah Putih minggu lalu.

Laporan tambahan oleh Robert Wright di London

resut. sgp

pengeluaran hari ini sdy

togel.sidney

apa keluar hk malam ini

sgp totobet