site

Jururawat di England akan melancarkan mogok terbesar selepas menolak tawaran gaji

Jururawat di England akan melancarkan mogok paling meluas mereka selepas menolak tawaran gaji yang disyorkan oleh pemimpin mereka, menjejaskan strategi kerajaan untuk menamatkan gelombang tindakan industri yang merosakkan dalam sektor awam.

Mengumumkan keputusan undi pada hari Jumaat, Kolej Kejururawatan Diraja berkata ahli telah mengundi menentang penyelesaian yang dicapai dengan menteri bulan lepas. Kebanyakan ahli Unison, kesatuan kesihatan terbesar UK, menyokong perjanjian itu.

Undian “tidak” daripada RCN – yang keluar selama 48 jam pada 30 April akan menjejaskan penjagaan kritikal buat kali pertama – adalah kemunduran bagi pegawai kerajaan, yang telah menyatakan harapan bahawa perjanjian akan menyediakan templat untuk menyelesaikan pertikaian di bahagian lain daripada sektor awam.

Matthew Taylor, ketua eksekutif Konfederasi NHS, yang mewakili kumpulan kesihatan di seluruh negara, berkata “hasil yang bercampur-campur” menyebabkan NHS “dalam limbo pada masa ia sangat memerlukan kepastian”.

Lebih enam daripada 10 ahli RCN yang layak mengundi dalam undian itu, dengan 54 peratus menolak tawaran itu. Pemberhentian mereka dari 8 malam pada 30 April, hujung minggu cuti bank, akan membawa NHS ke wilayah yang belum dipetakan dengan memasukkan jururawat yang bekerja di jabatan kecemasan, unit rawatan rapi, penjagaan kanser dan perkhidmatan lain buat kali pertama. Semasa tindakan perindustrian sebelum ini, kesatuan telah bersetuju untuk melindungi perkhidmatan ini.

Memandangkan RCN berkata ia akan mengundi ahli untuk mendapatkan mandat baru enam bulan untuk memanggil mogok, pemimpin kesihatan juga meletakkan jawatan untuk lebih banyak pemberhentian oleh doktor muda selepas pemberhentian empat hari mereka yang belum pernah berlaku sebelum ini hampir berakhir tanpa tanda-tanda hubungan rapat dengan kerajaan.

Terdapat kebimbangan bahawa doktor muda dan ahli RCN boleh menyerang secara serentak, yang akan memberi tekanan yang tiada tandingan kepada penjagaan pesakit. “Itulah yang kita semua takutkan,” kata seorang pegawai.

Kerajaan menyifatkan penolakan RCN sebagai “sangat mengecewakan” dan berkata peningkatan dalam tindakan industri “berdasarkan undian daripada minoriti tenaga kerja kejururawatan, akan sangat membimbangkan pesakit”.

Tetapi Pat Cullen, setiausaha agung RCN, berkata dia telah memberitahu setiausaha kesihatan Steve Barclay bahawa ahlinya akan “memerlukan tawaran yang lebih baik” secepat mungkin agar tidak “dipaksa kembali ke barisan piket”.

Di bawah perjanjian yang dicadangkan, kakitangan kesihatan akan menerima bayaran sekali sahaja bernilai 2 peratus daripada gaji mereka pada 2022-23, dengan bonus sekurang-kurangnya £1,250. Pada 2023-24, kakitangan akan mendapat kenaikan sebanyak 5 peratus, dengan peningkatan yang lebih besar untuk gaji terendah.

Unison berkata ia akan menggesa menteri “untuk memastikan pekerja NHS mendapat kenaikan gaji yang mereka undi pada peluang paling awal” dan kesatuan sekerja lain yang ahlinya menerima tawaran itu akan mahu kerajaan melaksanakannya tanpa mengira pendirian RCN.

Nasib penyelesaian gaji akhirnya boleh diputuskan melalui undian dalam Majlis Kakitangan NHS, sebuah badan yang terdiri daripada majikan dan kesatuan sekerja NHS, ditimbang mengikut keahlian kesatuan sekerja.

RCN dan Unison setakat ini adalah pemain terbesar dalam forum ini, tetapi kesatuan sekerja lain yang undian mereka masih belum selesai boleh menjejaskan keseimbangan. Ia akan bermesyuarat pada 2 Mei dan melaporkan kembali kepada kerajaan.

Secara berasingan, kesatuan perkhidmatan awam PCS pada hari Jumaat memberi amaran tentang “kemungkinan gelombang baharu tindakan mogok berterusan” selepas menolak tawaran gaji kerajaan yang “menghina” sebanyak 4.5-5 peratus.

Sementara itu, syarikat kereta api pada hari Jumaat menyampaikan tawaran gaji yang disemak semula kepada RMT, kesatuan pengangkutan terbesar di UK, dalam usaha baharu untuk menamatkan beberapa pemberhentian yang menyebabkan rangkaian kereta api terpincang-pincang sejak musim panas lalu

Cadangan itu termasuk kenaikan gaji 5 peratus untuk 2022 hanya dengan syarat RMT bersetuju dengan prinsip pembaharuan, menurut seseorang yang biasa dengan perkara itu. Beliau berkata butiran perbalahan mengenai pemodenan kemudiannya akan ditangani dalam perbincangan dengan pengendali kereta api individu sebagai pertukaran untuk kenaikan 4 peratus berikutnya tahun ini.

resullt sgp

pengeluaran sdney

togel hari ini sidney

totobet hk

sg totobet